Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu a semnat, ieri, cu Banca Europeană de Investiţii memorandumul privind Fondul European de Investiţii, de 100 milioane de euro, destinat finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii. Fondul va deveni operaţional, cel mai probabil, în luna mai şi nu are o perioadă limitată de funcţionare.
"Fondul va aduce în România produsele financiare dedicate IMM-urilor şi va funcţiona ca un fond de investiţii cu mai multe componente: pentru participarea la capitalul social, inclusiv pentru capitalul de risc, pentru microcreditare, scheme de garantare", a explicat Vlădescu.
Sumele care vor intra în FEI vor proveni de la Comisia Europeană şi vor fi considerate ca absorbţie de fonduri europene. Fondul se înfiinţează, iniţial, cu 100 milioane de euro, dar sumele care vor fi acordate pentru finanţare vor fi reutilizate, în sistem "revolving", pentru că vor reintra în fond şi vor fi realocate altor IMM-uri. "Nu suntem legaţi de distribuţia lor către IMM-uri, dacă banii stăteau la Ministerul Economiei, sumele erau trase treptat", a mai spus Vlădescu.
Banii nu sunt sub formă de granturi şi, prin urmare, vor fi aplicate dobânzi. Ministrul Finanţelor a spus că nivelul dobânzilor nu a fost încă stabilit şi nici managementul nu a fost, încă, desemnat. "Administrarea se va face printr-o societate de administrare. Ministerul Finanţelor va fi reprezentat în Consiliul de supravghere", a precizat Vlădescu.
Principalul avantaj al Fondului va fi posibilitatea de accesare a fondurilor europene mai rapid şi nu treptat, pe măsură ce fiecare IMM va putea depune aplicaţia şi poate primi suma. "Firmele trebuie să facă aplicaţie după regulile pe care le vom decide când fondul va deveni funcţional", a mai arătat ministrul finanţelor. Banca Europeană de Investiţii, principalul instrument de promovare a finanţare a Comisiei Europene, va contribui prin constituirea acestui fond în România la absorbţia fondurilor europene.