"FONDUL PROPRIETATEA": "Numirea unui Consiliu provizoriu la «Hidroelectrica» riscă să afecteze grav listarea companiei"

Andrei Stan
Piaţa de Capital #Energie / 4 aprilie 2017

"Numirea unui Consiliu provizoriu la «Hidroelectrica» riscă să afecteze grav listarea companiei"

Menţinerea stării actuale de provizorat la "Hidroelectrica", prin numirea unui nou Consiliu de Supraveghere interimar pentru o perioadă de patru luni, riscă să întârzie şi să afecteze grav IPO-ul companiei, consideră Greg Konieczny, CEO "Fondul Proprietatea" (FP) şi manager de portofoliu, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.

Ministerul Energiei, care controlează 80% din "Hidroelectrica", vrea ca acţionarii să numească un Consiliu de Supraveghere (CS) provizoriu, pentru patru luni, în Adunarea generală din 19 aprilie, care era convocată ca să aleagă un CS pentru un mandat de patru ani, în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă 109/2011 privind guvernarea corporativă a companiilor de stat.

Mai mult, Ministerul a transmis, vineri, şase propuneri de candidaţi, pe listă fiind mai degrabă nume controversate decât specialişti din energie: Ioana Andreea Lambru, secretar general al Guvernului Grindeanu, Horia Marian Gâmbuţeanu, consilier la Secretariatul General al Guvernului, Andreea Negru-Ciobanu, purtător de cuvânt al ministrului Dezvoltării Sevil Shhaideh, Gheorghe Gabriel Gheorghe, fost vicepreşedinte al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, Dorin Liviu Nistoran, director general al "Televoice Group" SRL, Dan Laurenţiu Tudor, Director General Adjunct în cadrul "ELCEN" Bucureşti.

În urma acestor propuneri făcute de către Ministerul Energiei, Greg Konieczny a declarat: "Suntem dezamăgiţi că Ministerul Energiei a ales să propună un alt Consiliu interimar la Hidroelectrica. Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă din Legea 111/2016, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat.

Considerăm că numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung, selectat în conformitate cu Legea 111/2016, nu va face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore pentru aceasta. Extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt.

Menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul Hidroelectrica. Este foarte posibil ca această situaţie să aibă ca efect diminuarea valorii companiei la listare, scăderea încrederii investitorilor în oportunitatea de a investi în Hidroelectrica, şi, nu în ultimul rând, prejudicierea acţionarilor săi, statul român şi Fondul Proprietatea. Cetăţenii români /contribuabilii ar putea fi, la rândul lor, prejudiciaţi".

FP mai susţine că, dacă Ministerul Energiei nu este încă pregătit să numească un Consiliu pe un mandat de patru ani, singura opţiune legală este prelungirea mandatului Consiliului actual cu încă două luni, acesta fiind deja familiarizat cu operaţiunile "Hidroelectrica".

Greg Konieczny reiterează faptul că lista de 84 de candidaţi care au participat la procesul de selecţie anterior poate furniza şase candidaţi profesionişti pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Supraveghere al "Hidroelectrica".

"Fondul Proprietatea", care are un pachet de 20% din "Hidroelectrica", dorea numirea unui Consiliu de Supraveghere, în baza legii 111/2016, privind managementul profesionist.

FP a propus-o pe Oana Truţă pentru un loc în CS.

Greg Konieczny a transmis şi vineri că speră ca Ministerul să numească un Consiliu de Supraveghere, pentru un mandat de patru ani, în AGA "Hidroelectrica" din 19 aprilie.

"Hidroelectrica" s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2016. După deschiderea procedurii de reorganizare judiciară, administratorul "Euro Insol" a denunţat contractele încheiate bilateral de producătorul de energie cu "băieţii deştepţi", deoarece prevedeau livrarea de energie a acestor traderi la preţuri mult mai mici decât cele de piaţă.

În decembrie, mandatul actualului Consiliu de Supraveghere a fost prelungit cu patru luni. Actualii membri ai Consiliului de Supraveghere sunt: Ana Bucheru, Elena Voicu, Nicu Romeo Susanu, Ionuţ Purica, Robert Cosmin Pană, Mihai Daniel Aniţei, Oana Truţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb