Producătorii agricoli care vor încheia, până la data de 15 iulie, un contract de livrare a producţiei de tomate cu un procesator, pentru o cantitate de minim 8.000 kg, vor putea primi, de la bugetul de stat, sumele necesare pentru prefinanţarea plăţilor tranzitorii pentru tomate destinate procesării.
Potrivit unei Hotărâri privind anumite forme de sprijin în sector horticol, publicate în Monitorul Oficial, valoarea sprijinului financiar aferent cererilor eligibile depuse în anul 2008 reprezintă echivalentul în lei a 1.722,77 euro/hectar, la cursul de schimb de 3,7413 lei pentru un euro stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2008 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 1 octombrie 2008.
Potrivit Agerpres, termenul-limită de 15 iulie este valabil inclusiv pentru actele adiţionale la contractul încheiat cu procesatorul. În cazul în care fermierul nu livrează, conform contractului şi în funcţie de suprafaţa contractată, cel puţin echivalentul a 8.000 kg/hectar de tomate destinate procesării va fi exclus de la plata pentru această schemă de sprijin financiar. Actul normativ precizează că suprafaţa eligibilă pentru plată se va considera minimul dintre suprafaţa determinată după efectuarea tuturor controalelor şi suprafaţa contractată.
Potrivit Hotărârii de Guvern, sprijinul financiar se stabileşte anual şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, de la titlul Proiecte cu finanţare din Fonduri externe nerambursabile postaderare şi reprezintă prefinanţarea cheltuielilor implicate de Fondul European de Garantare Agricolă. Valoarea anuală a sprijinului financiar pe hectar se stabileşte în funcţie de suprafaţa eligibilă şi plafonul naţional aprobat României.
Cererile de sprijin se depun până în anul 2011, iar valoarea sprijinului financiar se stabileşte anual în funcţie de suprafaţa eligibilă şi plafonul naţional aplicat României.