Regulile de întocmire şi depunere a situaţiilor financiare anuale de către entităţile din sistemul de pensii private au intrat în vigoare de ieri, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Normei 2/2009.
Norma conţine prevederi referitoare la termenul de depunere, conţinutul, regulile de întocmire, precum şi entităţile responsabile pentru întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare.
Printre cele mai importante prevederi ale normei se numără termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale pentru 31 decembrie 2008 - 15 aprilie 2009. Potrivit actului normativ, situaţiile financiare se vor păstra timp de 10 ani.
De asemenea, actul normativ stipulează, cu titlu de obligativitate, documentele care trebuie depuse de către diferitele entităţi din sistemul de pensii private la CSSPP şi după caz la Ministerul Finanţelor Publice: bilanţ, cont de profit şi pierdere, situaţia modificărilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de trezorerie, note explicative ale situaţiilor financiare anuale, date informative. Norma conţine şi instrucţiuni de întocmire a situaţiilor financiare anuale. Pentru entităţile care nu au avut activitate în ultimul exerciţiu financiar norma conţine instrucţiuni speciale aplicabile acestora.
Potrivit acestui act normativ, situaţiile pentru exerciţiul financiar al anului 2008 trebuie întocmite şi depuse de către următoarele entităţi: fondurile de pensii facultative şi fondurile de pensii administrate privat; administratorii de fonduri de pensii facultative şi/sau fonduri de pensii administrate privat; brokerii de pensii private; administratorii de fonduri de pensii facultative care sunt societăţi de asigurare; administratorii de fonduri de pensii facultative care sunt societăţi de administrare a investiţiilor.
Actul normativ a fost adoptat în vederea actualizării, pentru exerciţiul financiar 2008, a reglementărilor care stabilesc regulile de întocmire şi depunere a situaţiilor financiare anuale de către entităţile din sistemul de pensii private.
Actul face parte din seria reglemetărilor contabile emise periodic de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), în scopul asigurării unor seturi unitare de reguli contabile şi a unui mecanism eficient de funţionare în întocmirea şi depunerea fiecărei raportări semestriale şi la fiecare proces de închidere a situaţiilor financiare anuale. Periodicitatea emiterii unor astfel de reguli derivă din schimbările impuse de mediul economic de la un exerciţiu financiar la altul.