Veniturile realizate de constructorul auto american "Ford" în 2017 vor fi afectate de un impact întârziat de cel puţin 600 milioane de dolari apărut ca urmare a deciziei Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că profiturile record realizate anul trecut de Ford în Europa nu vor mai fi atinse, informează Reuters.
Directorul general al "Ford" Europa, Jim Farley, a declarat vineri că în acest an compania nu va mai beneficia de protecţia împotriva fluctuaţiilor cursului de schimb.
Farley a spus, citat de Agerpres: "Atunci când a avut loc Brexitul am fost protejaţi pe deplin în primul trimestru cu un curs de schimb puternic. Pe măsură ce ne apropiem de restul anului, în special în a doua jumătate, ne confruntăm cu efectele deprecierii lirei".
"Ford" este cel mai mare producător de motoare auto şi de asemenea cea mai bine vândută marcă de automobile din Marea Britanie, cu o cotă de piaţă de 12%. În luna octombrie 2016, lira sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani în raport cu moneda euro şi în prezent este cu 20% sub valoarea înregistrată la finele lui 2015.
"Ford" are 14.000 de angajaţi în Marea Britanie şi 25.000 în Germania. Compania produce motoare la două uzine din Marea Britanie pentru vehiculele care sunt asamblate în Europa continentală, şi care ulterior sunt vândute în Marea Britanie. O liră sterlină mai slabă afectează profitabilitatea vehiculelor care au componente evaluate în euro.
Lira sterlină este "singurul risc major" cu care "Ford" se confruntă în Europa, a subliniat Jim Farley.
"Credem că ar putea să se ridice la 600 milioane de dolari în acest an", a mai spus directorul general al producătorului de automobile.
Aceste declaraţii vin la o zi după ce Ford a dat publicităţii rezultatele pe 2016, care includ şi un profit operaţional record de 1,2 miliarde de dolari în Europa.