Forintul, în cădere după suspendarea acordului Ungariei cu FMI

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iulie 2010

Comisia Europeană recunoaşte eforturile de până acum ale Budapestei, dar nu este de acord cu caracterul lor temporar.

Comisia Europeană recunoaşte eforturile de până acum ale Budapestei, dar nu este de acord cu caracterul lor temporar.

Guvernul de la Budapesta nu va introduce noi măsuri de austeritate

Forintul s-a depreciat, ieri, faţă de euro, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, după suspendarea acordului de finanţare al Ungariei cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE).

Ieri dimineaţă, moneda Ungariei a scăzut cu 2,7%, la 289,70 forinţi/euro, de la 282,10 forinţi/euro la finele săptămânii trecute.

În ultimele trei luni, forintul s-a depreciat cu 6,5% faţă de euro, din cauza problemelor cu care se confruntă economia Ungariei.

La finele săptămânii trecute, FMI şi UE au suspendat discuţiile de evaluare cu Ungaria, în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul anului 2008, avertizând că Executivul maghiar trebuie să adopte măsuri dificile pentru reducerea deficitului bugetar.

Guvernul de la Budapesta a anunţat, însă, că nu va adopta noi măsuri de austeritate, ca să evite declinul economiei, respectiv creşterea şomajului.

Totuşi, oficialii de la Budapesta speră să ajungă "în cele din urmă" la un acord cu FMI şi UE, anticipând că discuţiile cu creditorii internaţionali vor fi reluate în luna septembrie.

Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a afirmat: "Discuţiile nu au eşuat, ci am încheiat o etapă a negocierilor. Nu le place taxa pe bănci, dar daţi-mi voie să afirm că trebuie să luăm această măsură pentru că astfel va rezulta un nivel sustenabil al deficitului bugetar".

Matolcsy a mai spus: "Guvernul ungar va continua politica de reforme structurale în sectoarele considerate importante de către partenerii noştri, cum ar fi cel fiscal, al sănătăţii şi al transportului public".

Oficialul maghiar a amintit că Guvernul său şi-a stabilit ca ţintă reducerea deficitului bugetar la 3,8% din PIB în 2010 şi la mai puţin de 3% în 2011.

Conform FMI, măsurile care privesc creşterea încasărilor fiscale, precum o taxă bancară împotriva căreia şase mari bănci internaţionale s-au ridicat la începutul lunii, trebuie să fie completate cu măsuri "durabile" în materie de cheltuieli.

Executivul de la Budapesta va păstra taxa specială asupra băncilor, aprobată recent pentru o perioadă de trei ani, şi estimează că veniturile bugetului de stat vor creşte, datorită acestei măsuri, cu 200 miliarde forinţi (893 milioane dolari) numai în 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb