Companiile noastre energetice controlate de stat au propus, ieri, investitorilor din ţările Golfului proiecte de câteva miliarde de euro. Oficialii "Transelectrica" au anunţat, în premieră, că intenţionează să atragă investitori privaţi pentru construcţia cablului submarin România - Turcia, evaluat la circa jumătate de miliard de euro.
Gheorghe Indre, director în cadrul "Transelectrica", a declarat: "Proiectul este derulat în colaborare cu trans-portatorul turc de energie, de la care aşteptăm acordul pentru a constitui o companie de proiect pentru atragerea de parteneri privaţi. Cablul va avea o lungime de 400 km şi are rolul de a evacua energia excedentară din zona Dobrogei înspre Turcia, al cărei consum creşte constant, într-un ritm alert. Potrivit studiilor noastre, proiectul este fezabil pentru că energia din Turcia este mai scumpă cu 20 de euro/MWh decât în România".
"Electrica" SA a prezentat investitorilor arabi două proiecte de parcuri eoliene de câte 50 MW putere instalată fiecare. Valoarea totală investiţională este de circa 238 milioane de dolari. Ioan Folescu, directorul general al companiei, a declarat că "Electrica" doreşte să coopteze parteneri privaţi în aceste proiecte, care sunt în curs de realizare, cu finalizare în 2012.
Cu cele două parcuri eoliene în funcţiune, "Electrica" ar putea obţine, până în 2017, peste 30 milioane de euro anual din vânzarea certificatelor verzi. Compania ar putea obţine 660.000 certificate verzi anual până în 2017. Un parc eolian este situat în Chirnogeni (judeţul Constanţa), iar celălalt în Frumuşiţa (judeţul Galaţi).
"Hidroelectrica" a prezentat ieri proiecte de dezvoltare în valoare de trei miliarde de euro până în 2025. De departe cea mai costisitoare investiţie este hidrocentrala Tarniţa, de 1000 MW instalaţi şi cu o valoare a investiţiei de peste un miliard de euro. "Hidroelectrica" trebuie să atragă finanţare de 1,5 miliarde de euro pentru toa-te proiectele sale de investiţii, la care va contribui, din surse proprii cu încă 1,5 miliarde de euro.
"Complexul Energetic Turceni" speră să atragă fonduri din ţările Golfului pentru ambiţiosul proiect de captare şi stocare a carbonului, evaluat la circa un miliard de dolari. La proiect participă şi "Romgaz" şi "Transgaz". Studiul de fezabilitate este în curs de finalizare. ISPE, "GeoEcoMar" şi "Alstom" lucrează la proiectul tehnic, iar soluţia de captare aleasă este pe bază de amoniac. În luna mai, autorităţile vor depune proiectul la Comisia Europeană pentru a atrage fonduri nerambursabile.
Cel mai mare proiect energetic promovat intens la Consiliul de Cooperare a Golfului este realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în valoare totală de patru miliarde de euro. Cel mai probabil, statul va pune la dispoziţia investitorilor străini circa 45% din acţiunile companiei de proiect, după retragerea companiilor "CEZ", "RWE", "GDF Suez" şi "Iberdrola". Energia a fost menţionată, în deschiderea evenimentului, de către preşedintele Traian Băsescu, ca fiind un domeniu investiţional prioritar. Ţara noastră are şansa să fie un exportator important în această regiune a Europei dacă îşi modernizează la timp capacitatea de producţie şi dacă va construi unităţi noi în locul celor vechi, poluante.