România poate fi un pod către piaţa europeană pentru business-urile indiene, conform domnului Horia Mintaş, consilier Invest România, principalul program guvernamental însărcinat cu atragerea de investiţii.
Domnia sa a declarat ieri, în cadrul unei sesiuni tehnice a Forumului de Afaceri România-India: "Geografic vorbind, suntem localizaţi la intersecţia a trei pieţe imense: a ţărilor CSI, piaţa Orientului şi cea vestică, anume piaţa europeană compusă din 500 de milioane de locuitori. De asemenea, avem avantajul Mării Negre şi al portului Constanţa, unul dintre cele mai mari din regiune".
În ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale, vicepreşedintele Camerei de Comerţ Traian T. Mustaţă a menţionat:
"În ultimii opt ani, multe companii indiene au deschis filiale în România, iar, de asemenea, companii române au început activităţi economice în India. Volumul schimburilor nu este fantastic, dar an de an acest volum a crescut. Structura acestei relaţii comerciale se concentrează în mod special în zona construcţiei de maşinării (...), textilelor şi produselor minerale".
Domnia sa a mai spus: "Sperăm ca această relaţie să se îmbunătăţească şi ca schimburile comerciale să crească. (...) Invităm întreprinzătorul indian să investească în ţara noastră. Având în vedere că economiile noastre sunt complementare, consider că vom găsi căile comune pentru ca afacerile noastre să înflorească".
Principalele sectoare din ţara noastră în care se înregistrează investiţii indiene sunt cel comercial, cel imobiliar şi domeniul restaurantelor.
Din delegaţia indiană prezentă în România fac parte oameni de afaceri ce activează în: agricultură şi prelucrarea produselor alimentare, industria farmaceutică, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, industria auto, turism şi ayurveda (medicină tradiţională indiană).
Ajay George Varghese, director general al companiei de farmaceutice Bipha Drug, a spus în cadrul sesiunii tehnice a forumului: "Ştim în India despre România. Stimulentele fiscale şi costurile cu forţa de muncă sunt foarte atractive şi există posibilitatea unor investiţii din India în România. Consider că sunt multe sectoare în care putem colabora, precum industria IT. (...) Trebuie să avem mai multe canale de comunicare între cele două ţări, deoarece aveam foarte puţine informaţii înainte să venim, şi consider că există spaţiu pentru investiţii".
Investiţiile străine directe în economia românească, în 2017, au totalizat 4,6 miliarde de euro, în creştere cu 1,5%, conform datelor BNR, citate într-un studiu realizat de Invest Romania şi prezentat investitorilor indieni în cadrul sesiunii tehnice.
Investitorii indieni au semnat trei Memorandumuri de Înţelegere cu Camera de Comerţ a Municipiului Bucureşti.
Evenimentul face parte din programul misiunii economice indiene ce s-a deplasat în România în perioada 18-20 septembrie, cu prilejul vizitei oficiale a vicepreşedintelui Indiei, E.S.M. Venkaiah Naidu.
Vizita vicepreşedintelui Indiei E.S. Venkaiah Naidu este inclusă în programul ce marchează aniversarea a 70 de ani de relaţii diplomatice între India şi România, iar componenta economică a vizitei are menirea de a încuraja proiectele de investiţii, comerţul şi contactele bilaterale între cele două comunităţi de afaceri.
În anul 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 642 milioane de dolari (în creştere cu 26,9% faţă de anul anterior), din care exportul a fost de 306 milioane de dolari (în creştere cu 30,1%, comparativ cu anul 2016), iar importul de 336 milioane de dolari (în creştere cu 24,2%, comparativ cu 2016).
Tendinţa de creştere a schimburilor comerciale româno-indiene a continuat şi în prima jumătate a anului curent, când volumul total s-a majorat, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, cu 48,2%, din care: exportul cu 32,8%, iar importul cu 59,2%.
India este în prezent al doilea partener al ţării noastre din Asia, după China.