FORUMUL OFICIAL AL INSTITUŢIILOR FINANCIARE ŞI MONETARE: Criza Covid-19 va schimba economia, comerţul şi societatea

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 aprilie 2020

Criza Covid-19 va schimba economia, comerţul şi societatea

Revenirea la starea anterioară crizei nu este posibilă, conform specialiştilor

În perioada oricărei crize este normal să sperăm la o revenire la vremurile anterioare declanşării acesteia, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul crizei financiare din 2008, când toată lumea se întreba care va fi momentul revenirii lucrurilor la normal.

Specialiştii atrag atenţia, însă, că revenirea la starea anterioară nu este posibilă şi, în cazul mai sus menţionat, al crizei financiare, a durat ceva vreme ca lumea să realizeze acest lucru.

Forumul Oficial al Instituţiilor Financiare şi Monetare (OMFIF) din Londra aminteşte că până în 2019, economia mondială s-a stabilizat, nu mai era în criză, dar stabilitatea, noua normalitate, era foarte diferită de cea din perioada anterioară anului 2008, când a izbucnit criza financiară.

John Nugee, fost director general al departamentului de rezerve din carul Băncii Angliei, consilier principal la OMFIF, spune într-o analiză: "Acelaşi lucru este posibil să fie valabil şi pentru ceea ce va urma crizei Covid-19. Lumea va trece de criza din Sănătate şi se va redresa după recesiunea care va urma. Dar, să te aştepţi ca viaţa să revină la ceea ce a fost în 2019, ar fi greşit. Cele două crize - din sănătate şi economie - vor schimba societatea în trei moduri, în special".

Semnatarul analizei spune că, în primul rând, se va schimba modelul economiilor dezvoltate din lume. "Majoritatea economiilor occidentale se îndreaptă acum către un model în care statul capătă un rol mai mare", afirmă consilierul OMFIF, menţionând: "Va exista mai mult sprijin de la stat pentru serviciile de bază, vor fi susţinuţi şomerii, lucrătorii din divertisment şi persoanele fără adăpost. Multe ţări vor trebui să sprijine sau să naţionalizeze părţi importante ale economiilor lor. Marea Britanie, spre exemplu, a extins deja controlul statului în domeniul căilor ferate şi într-o mare parte din sectorul medical privat. Împrumuturile de stat vor creşte foarte mult şi, ulterior, taxele".

Domnia sa arată că această evoluţie nu ţine de o ideologie, guvernele din întregul spectru politic urmărind acum să extindă prezenţa statului, iar numeroasele măsuri temporare pe care acestea le introduc pot fi dificil de relaxat, ulterior.

Potrivit lui John Nugee, a doua mare schimbare priveşte comerţul internaţional. "Este puţin probabil să revenim la modelul lanţului global de aprovizionare la timp, care a caracterizat ultimii 10-20 de ani", declară domnia sa, adăugând: "Acest model a fost eficient din punct de vedere financiar, dar preţul plătit a fost lipsa rezistenţei naţionale şi dependenţa de ţările care permit comerţul şi călătoriile peste graniţe. Europa, în special, va trebui să-şi revizuiască lanţurile de aprovizionare pe distanţe lungi şi dependenţa de livrările la timp de pe tot globul. Ce companie europeană îşi mai doreşte acum ca în viitor să depindă total de o fabrică din Asia?".

A treia schimbare va privi modelul societăţii, conform analizei citate. Aceasta precizează: "Există şanse mari ca în multe ţări occidentale să existe de acum încolo un simţ sporit al naţiunii, al solidarităţii sociale, să vedem ceea ce David Cameron, fostul premier britanic, numea cândva «marea societate». Acest lucru este puţin ironic, pentru că atunci când Cameron a afirmat în 2010, pe măsură ce guvernul său lansa o perioadă de austeritate, că «suntem cu toţii în această situaţie», cei bogaţi nu au suportat povara generată de măsuri. Acest lucru explică aversiunea faţă de elite şi creşterea populismului, de la acel moment. Dar, în această luptă pe care o ducem acum, suntem literalmente toţi împreună. Cei bogaţi sunt şi ei în blocaj, au nevoie de servicii de sănătate ca să supravieţuiască şi să facă faţă situaţiei, la fel ca oricine altcineva care nu are averi".

Consilierul OMFIF atrage atenţia că nu toate valurile de susţinere pe care atâtea ţări le-au primit pentru sistemul sanitar vor continua după ce vom reveni la vremuri mai normale, deşi sunt gesturi autentice, însă această solidaritate va continua. "Este puţin probabil ca aceste gesturi să se evapore complet", spune autorul analizei, adăugând: "Acesta ar putea fi rezultatul durabil al crizei - o societate ceva mai blândă, mai puţin fixată pe progresul financiar şi mai dispusă să recunoască alte modalităţi de a măsura dacă viaţa merită trăită sau dacă se îmbunătăţeşte".

Analiza concluzionează că noua criză generată de pandemia de Covid-19 va trece, iar după furtună, "soarele va străluci din nou", însă într-o lume destul de diferită faţă de cea pe care o ştiam.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Acestea sunt programari mentale de tip marxist-comunist pentru mase, in care statul controleaza tot - inclusiv individul, totul va fi in armonie spre progresul general al societatii - formata exclusiv din indivizi evoluati spiritual (in spirit comunist evident).

    Munca optionala, pentru fraieri, in limite ecologice.  

    1. Doar zici ca nu-i asa, la ceva care este doar in mintea ta. In articol nu e. Vorbesti singur. Nu e greu.

      Habar n-ai nici de marxism, nici de comunism. Taci!

      am vazut efectele, nu mai este nimic de stiut

      Pai, acum n-ai de a face cu efectele, ci cu masurile care ar duce la comunism, adica ar cam trebui sa stii ce este comunism ca sa poti sa-ti dai seama daca ne indreptam spre el. Ca poate ne indreptam spre national=socialism sau spre sclavagism. E greu de gandit cu minte simpluta, nu-i asa?

    Dacă s-ar lua măsuri pt crearea unui sistem medical funcțional și in România, ar fi minunat. Dar, după 5 ani în care am alergat cu copilul pe la o grămadă de doctori și spitale și încă nu avem un diagnostic, mă tem că în România este o problema de gene faptul că nu se face mai nimic în mod coerent și serios pe termen lung. Deci, s-ar putea sa nu fie posibil, efectiv, să eficientizam.. țara. Așa cum nu poți face o pisică să latre. Am învățat medicină de când mă chinui să salvez viața copilului. Am mers la ultimii doctori aproape cu diagnosticul în mână, doar să facă analizele cele mai specifice, să afle care dintre variante este.. Nu au vrut din diverse motive, mai toate bazate pe trufie. "Vii dumneata sa îmi spui mie că știi ce trebuie făcut?" Da, vin, Și știu. Bucură - te și ajută-mă. Să facem bine copilul. Nu... Ei știu mai bine cică, dar "ei" nu fac nimic. Ne-a prins blocajul covid-19 fără diagnostic. Copilul stă în casă simțindu-se rău și acum nici măcar alergatura cu grăuntele de speranța în gât, pe la spitale, nu mai e posibilă. Oare ce-am putea să facem? Dacă dă covidul peste noi, nu supraviețuim. Știu sigur. Și eu am oarece probleme de sănătate, el are deja o afectare cardiacă și una hepatică, de 5 ani de când îl chinuie o problema endocrinologica (a reieșit din studiul individual și 200 mil băgați în analize, nu date de medici ci căutate și puse cap la cap de mine, mamă). Asta e țara noastră. E țara în care un copil eminent, ce ar putea fi viitorul roboticii, un copil ce construiește maini robotice fără dotările unui mare institut de cercetări.. E lăsat să moară. România nu își recunoaște și sprijină valorile. Deci nu va fi capabilă să își vadă drumul. România e oarbă!

    1. perfect de acord, Romania este oarba si surda prin elitele ei...de fapt trebuie sa punem in ghilimele "elitele".

    E clar ca ne indreptam spre o forma de stat autoritar global, socialist, dar cu limite stricte.. adica libertatile umane vor fi minime, puternic controlate de stat, astfel incat oamenii sa ajunga asemeni oilor dintr-un tzarc, care joaca numai cum vor stapanii si care sunt, in final, sacrificate, dupa trecerea perioadei productive.

    E clar ca pensionarii de azi care mor pe capete, au avut rolul de simple masini, de baterii ale capitalismului, masini care odata ajunse la finalul perioadei de explotare (varsta de pensionare) pot fi trase definitiv "pe dreapta" astfel incat sa nu mai genereze costuri sociale inutile. Cam asta se petrece. Fiinta umana redusa la rolul de "celula fotoelectrica" ca in Matrix.  

    Cred ca lumea se va gandi de 7 ori la conceptul de "viata dupa pensie" dupa aceasta criza.  

    1. Faina comparatia doar ca pentru noi sigur nu se va gasi vreun Neo sa si dea viata...

    Ce schimbari extraordinare au avut loc in viata de zi cu zi a oamenilor,pe plan european si mondial,dupa criza economica din 2009? Suntem bombardati zi de zi cu tot felul de profetii despre cum va fi viitorul! Daca ei sunt atat de destepti si clarvazatori,de ce nu au prezis si avertizat omenirea despre aceasta criza?

    Criza asta sanitara COVID 19 este impusa de noua ordine mondiala. A fost un test sa vada elita conducatoare a noului guvern mondial cat poate sa indure omul din zilele noastre. Fortat sa stea in casa pe termen nedefinit, sa nu se deplaseze pe distante mai lungi, sa fie practic arestat la domiciliu, Oamenii sunt manipulati cu stiri de groaza referitor la imbolnaviri si morti desi numarul lor nu este asa de mare. IMM urile se inchid oamenii nu mai au de lucru, nu mai sunt bani, etc. Concluzia efectul de turma este caracteristica generala. Daca se adeveresc toate informatiile de pana acum 80% din populatia lumii v-a supravietui acestui virus. Doamne ajuta...

    1. Berbecule,tu nu vrei sa intelegi ca aceste masuri de izolare a populatiei,care se vor aplica in multe tari ale lumii,au scopul de a intarzia raspandirea rapida a virusului si de a preveni moartea unui procent atat de mare din populatia globului!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb