Fosta şefă a DIICOT Alina Bica rămâne sub control judiciar

Alexandru Costea
Anticorupţie / 20 august 2015

Bica: "O să-mi deschid un cabinet de avocatură"

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica rămâne sub control judiciar, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins azi cererea de revocare a măsurii formulate în ambele dosare în care a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie.

Tot sub control judiciar rămâne şi Alin Cocoş, inculpat într-una din aceste cauze.

Decizia Instanţei Supreme este definitivă.

La ieşirea din sediul ÎCCJ, Alina Bica a susţinut că nu intenţionează să plece într-o vacanţă în străinătate în cazul în care controlul judiciar va fi revocat, motivând că nu se poate face un astfel de concediu gratuit, dar şi că trebuie să lucreze.

"O să-mi deschid un cabinet de avocatură. Trebuie să lucrez. În pofida a ceea ce s-a spus, nu am alte surse de venit, e normal. De 9 luni eu nu am sursă de venit. Bănuiesc că nu pot să stau pe banii părinţilor. Stau într-un apartament de 50 mp cu o rată de 400 euro pe lună, pe care dacă nu o plătesc mă dau afară", a afirmat Bica.

Fosta şefă a DIICOT a mai spus că aşteaptă să dea declaraţii pentru a fi auzită şi că speră să nu aibă soarta Marianei Rarinca.

"Abia aştept să dau declaraţii, aştept să fiu auzită şi sunt sigură că lucrurile vor sta altfel, pentru că unde nu sunt lucruri nu ai cum să le constaţi. Cred că sunt singurul inculpat din lumea asta care a primit mită un bun pe care mituitorul nu-l avea la momentul la care a săvârşit fapta", a susţinut ea.

Alina Bica a fost trimisă în judecată de DNA în două dosare pentru fapte de corupţie cunoscute ca "Bica 1" şi "Bica 2". Cele două cauze privind faptele referitoare la ANRP au fost conexate şi s-a format un nou dosar, prin disjungere, în care să fie judecaţi Alina Bica şi Adriean Videanu, pentru infracţiuni care nu au legătură cu retrocedarea terenurilor.

Dosarul "Bica 1" a fost trimis în instanţă în luna decembrie 2014, Alina Bica fiind acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Au fost deferite Justiţiei pentru aceeaşi faptă şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, preşedinte ANRP, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, toţi în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, şef birou în Ministerul Justiţiei, toţi sub control judiciar, şi Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupţie în altă cauză.

De asemenea, au fost deferiţi Justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, în stare de arest preventiv, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate.

"În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, (...) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin procurorii.

Dosarul "Bica 2" a fost trimis de DNA în instanţă pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stând în arest preventiv în perioada 31 ianuarie - 6 februarie.

În acest dosar, Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă (două fapte) şi dare de mită, iar fiul acestuia, Alin Cocoş, de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită (două fapte), abuz în serviciu (două fapte) şi favorizarea făptuitorului (două fapte), iar Ionuţ Florentin Mihăilescu este acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.

Procurorii susţin că primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb