Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, trimis în judecată de DNA

Andrei Stan
Anticorupţie / 2 octombrie 2017

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, trimis în judecată de DNA

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu, a fost trimisă astăzi în judecată de procurorii anticorupţie pentru şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi conflict de interese, informează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Alături de aceasta, a mai fost trimis în jduecată şi Bogdan Daniel Buliga, fost şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Totodată, au fost deferiţi justiţiei Constantin Batcă, fost agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani - Biroul de Investigaţii Criminale, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a făptuitorului, fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei, precum şi Cătălin Stavără, pentru şantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: "În cursul lunii octombrie 2015, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, inculpata Stăncescu Raluca, împreună cu inculpatul Stavără Cătălin, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă îşi cedeze dreptul de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a inculpatului Stavără Cătălin.

Prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că, dacă refuză, vor fi iniţiate cercetări faţă de aceasta şi faţă de membrii familiei acesteia pentru săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane.

La data de 21 iulie 2017, inculpatul Buliga Bogdan Daniel, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, fiind audiat ca martor în prezentul dosar, cu intenţie, a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei în privinţa cărora a fost întrebat, omiţând totodată să declare toate aspectele despre care avea cunoştinţă.

Concret, inculpatul s-a oferit să folosească resursele umane şi tehnice ale Serviciului pe care-l conducea pentru a o ajuta pe inculpata Stăncescu Raluca în demersul său infracţional, aspect pe care l-a negat în faţa procurorilor anticorupţie".

Totodată, în perioada 30 octombrie 2015 - 4 februarie 2016, Raluca Stăncescu, în aceeaşi calitate, l-a determinat în mod direct pe Constantin Batcă, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani - Biroul de Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală faţă de Cătălin Stavără, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, în scopul îngreunării cercetărilor penale şi favorizării acestuia din urmă, susţin anchetatorii.

"Pentru a justifica perioada în care cauza s-a aflat în nelucrare, la începutul lunii noiembrie 2016, agentul de poliţie, cu intenţie, a întocmit în fals două procese verbale, prin antedatare şi inserarea unor menţiuni nereale", se arată în comunicat.

În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, la data de 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă să-i pună la dispoziţie, fără drept, un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere (mijloc de probă în acelaşi dosar penal menţionat mai sus) în vederea favorizării lui Stavără, lucru pe care agentul de poliţie l-a şi făcut în cursul aceleiaşi luni, mai spun procurorii.

DNA adaugă: "Separat de cele anterior menţionate, în aceeaşi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului Stavără Cătălin, date nedestinate publicităţii, cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui alt dosar penal.

În perioada 06 - 12 decembrie 2016, inculpata Stăncescu Raluca, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, cu intenţie, a iniţiat procedura de achiziţie a unui bun de la o societate comercială pe care o administra în fapt împreună cu inculpatul Stavără Cătălin. În acest context, inculpata a aprobat referatul de necesitate şi a semnat o dispoziţie de plată, obţinând în mod indirect un folos patrimonial pentru sine în cuantum de 697 de lei".

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Suceava, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb