Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), entitatea care gestionează traficul pe Internet, are începând de vineri un nou preşedinte în persoana lui Rod Beckstrom, fost director al National Cybersecurity Center (NSCS) din SUA, informează AFP.
"Alegerea acestui candidat, graţie contactelor sale privilegiate cu administraţia americană, este probabil un mijloc de a avea negocieri mai strânse cu SUA", a declarat pentru AFP, Stéphane Van Gelder, directorul general al Indom, companie franceză specializată în înregistrarea numelor de domeniu.
ICANN, o companie non-profit cu sediul la Marina del Ray, California, a fost creată în anul 1998 pentru a superviza serverele care gestionează bazele de date şi domeniile de Internet. Competenţa Icann este mondială, iar deciziile sale se aplică tuturor statelor, chiar dacă prin contract Icann este o societate de drept înregistrată în statul California şi controlată de guvernul american.
Acordul care oferă Departamentului american al Comerţului controlul asupra Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) expiră la data de 30 septembrie. Recent, Comisia Europeană a reafirmat necesitatea ca în viitor guvernanţa Internetului să reflecte natura sa globală. Internetul are 1,5 miliarde utilizatori, dintre care 300 de milioane din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Rod Beckstrom, care îl va înlocui pe Paul Twomey, va trebui printre altele să ducă la sfârşit reforma anunţată în urmă cu un an de Icann, referitor la crearea de noi extensii. Până în prezent există doar 250 de extensii precum .net sau .com. Conform proiectului de reformă, toată lumea va putea să-şi creeze, respectând însă anumite condiţii financiare, propria sa extensie, de exemplu .paris, .eco, .basket-ball, .food.
Săptămâna aceasta la reuniunea Icann de la Sydney a fost anunţat calendarul următorilor paşi: debutul candidaturilor în primăvara lui 2010 în vederea acordării de noi extensii înainte de sfârşitul anului următor. Icann se aşteaptă să primească între 400 şi 500 de cereri. Noile extensii care ar putea fi acordate cel mai rapid, deoarece sunt suspuse celor mai puţine polemici, sunt cele solicitate de Rusia şi China, care cer extensii în caractere chirilice şi ideograme.