Fostul trezorier al PSD în vremea lui Dragnea, găsit cu avere nejustificată de către Agenţia Naţională de Integritate

M.I.
Politică / 29 aprilie 2020

Mircea Drăghici

Mircea Drăghici

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 1.184.547 lei şi 15.600 euro, între averea dobândită şi veniturile realizate de către deputatul Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD în perioada când partidul era condus de Liviu Dragnea, în exercitarea mandatului 2016 - 2020, transmite G4media.

"Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Piteşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE", a transmis Agenţia Naţională de Integritate.

ANI a anunţat că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, ANAF-ul şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor:

1. Direcţia Naţională Anticorupţie - cu privire la posibile indicii prinvind încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, în ceea ce priveşte încasarea sumei în cuantum de 313.247,04 lei reprezentând venituri din chirii, de la societăţi comerciale care, la rândul lor, realizau venituri în baza contractelor de prestări servicii de la o formaţiune politică;

2. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - cu privire la posibile indicii privind încălcarea legislaţiei fiscale în ceea ce priveşte înregistrarea contractelor de închiriere aferente perioadei 2017 - 2018, în anul 2019, respectiv după demararea cercetărilor de către Agenţia Naţională de Integritate, în baza cărora a încasat suma de 313.247,04 lei;

3. Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor - cu privire la posibile indicii privind încălcarea legislaţiei în materia spălării banilor, în ceea ce priveşte imobilele dobândite în anul 2018 de fiicele persoanei evaluate, cu suma totală de 100.000 lei, de la bunicii acestora, care anterior, în anul 2015, le dobândiseră de la persoana evaluată şi de la soţia acestuia, pentru suma de 59.800 euro.

"Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative. DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare", se mai arată în comunicatul ANI.

În luna februarie, deputatul PSD Mircea Drăghici, fost trezorier al formaţiunii în vremea şefiei lui Liviu Dragnea, a anunţat că a demisionat din partid după ce a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că a folosit subvenţiile primite de partid din bani publici pentru a-şi cumpăra o casă.

În septembrie anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea judecării pe fond în dosarul în care fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici este acuzat de delapidare, el fiind acuzat că a folosit subvenţiile primite de PSD de la AEP pentru a-şi cumpăra un imobil.

Un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a respins toate cererile şi excepţiile ridicate de PSD şi Mircea Drăghici şi a decis că procesul se poate judeca pe fond.

"Respinge cererile şi excepţiile invocate de persoana vătămată Partidul Social Democrat. Respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe. În baza art. 346 alin. 2 cu referire la art. 345 alin. 1 şi 2 din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 21/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, trimis în judecată pentru pretinsa săvârşire a infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare, fapte prevăzute de art. 10 lit. c teza I din Legea nr. 78/2000 şi art. 295 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 308 alin. 1 şi 2 din Codul penal şi pretinsa infracţiune de delapidare prev. de art. 295 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 308 alin. 1 şi 2 din Codul penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe", se arată în decizia instanţei.

De asemenea, magistratul i-a respins lui Drăghici o cerere de sesizare Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 alin. 1, 2 şi 2/1 şi art. 12/1 din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Pe 25 iulie, Mircea Drăghici, la data faptelor trezorier al PSD, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare (2 fapte).

Conform DNA, în perioada 15 februarie 2018 - 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

Cu aceşti bani, Drăghici a acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.

"În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul, împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii. În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

În realitate, spune DNA, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

"După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului. Într-un alt context, în aceeaşi calitate de trezorier al unui partid, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018", precizează DNA, potrivit G4media.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ...

    Si a mai fost gasit cu "300 de hectare de teren agricol la Nana"...ah, nu era vorba de el ci de basescu? Atunci fara astea :-)

    1. C are este legatura acestui caz cu terenul de la Nana?DL Draghici sa dovedeasca sursa banilor.Cazul Nana a fost anchetat de o comisie parlamentara care daca gsea ceva in neregula trebuia sa sesizeze DNA. dar n-a facut-o .

    Primul mincinos al tarii, Iohannis, este si el gasit cu avere nejustificata. Doua case furate. Doar una restituita. Ei si? Nu are nicio problema.

    1. troll

    Daca este gasit si DOVEDIT in instanta ca nu are justificare legala cum a facut acei bani, organele indreptatite nu au decat sa confiste toata suma si sa o verse la bugetul de stat! Asa vad eu lucrurile. Este drept ca se poate proceda ca si- n Franta, dar asta este discutabil! Binenteles ca presupun ca s-a pus sechestru asigurator pe sume si ,sau bunuri. Procesul in justitie ar trebui sa aiba viteza , ca sa nu -i tii banii blocati omului, daca se dovedeste ca sunt bani curati si nici sa nu - poti folosi la buget daca se dovedesc fraudati....Si ma intereseaza ZERO ca este de la PSD, PNL sau alt partid.

    hotul a fost gasit ca a furat de la hoti intr-o clasa politica in general populata cu hoti .... hmmmm ... de ce nu m-a luat prin surprindere stirea asta?

    noroc ca suntem crestini , nu islamici... la islamicii ortodocsi se practica taierea mainii stangi la primul furt si a mainii drepte la al doilea furt.... just sayin'... :)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb