FP: 3,5 miliarde euro ar putea fi strânse prin IPO-uri la "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 aprilie 2011

"În cazul Hidroelectrica ar putea fi strânse 2,2 miliarde de euro, iar la Nuclearelectrica, 1,3 miliarde euro", a spus Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al "Franklin Templeton Investments" şi fund manager pentru "Fondul Proprietatea".

"În cazul Hidroelectrica ar putea fi strânse 2,2 miliarde de euro, iar la Nuclearelectrica, 1,3 miliarde euro", a spus Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al "Franklin Templeton Investments" şi fund manager pentru "Fondul Proprietatea".

Circa 3,5 miliarde euro ar putea fi strânse prin Oferte Publice Iniţiale (IPO-uri) la "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica" fără ca statul să fie nevoit să renunţe la pachetul majoritar, a declarat, ieri, Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al "Franklin Templeton Investments" şi fund manager pentru "Fondul Proprietatea".

"În cazul Hidroelectrica ar putea fi strânse 2,2 miliarde de euro, iar la Nuclearelectrica, 1,3 miliarde euro", a spus Konieczny, luând în calcul o valoare a activelor nete de 3,9 miliarde euro la "Hidroelectrica" şi respectiv, de 1,67 miliarde euro, la "Nuclearelectrica", potrivit unor statistici de la finele lunii februarie.

În prezent cele două companii sunt deţinute majoritar de statul român, Fondul Proprietatea fiind acţionar minoritar, cu 20% din "Hidroelectrica" şi circa 10% din "Nuclearelectrica".

Încă de la preluarea mandatului de administrator al "Fondului Proprietatea", reprezentanţii "Franklin Templeton" au pledat pentru listarea celor două companii energetice la bursă, opunându-se planurilor guvernului de a le include în cei doi campioni energetici naţionali "Electra" şi "Hidroenergetica".

În scenariul prezentat ieri de fund manager-ul FP, în urma unei Oferte Publice Iniţiale, statul ar putea să îşi reducă participaţia la "Hidroelectrica" de la 80% la 51%, iar Fondul Proprietatea ar putea să îşi diminueze deţinerea la 13%, rezultând un free-float de 36%. În cazul "Nuclear-electrica", statul ar putea să rămână cu o deţinere de 51%, iar Fondul Proprietatea, cu una de 6%, în urma unui IPO.

Grzegorz Konieczny a criticat, ieri, din nou, practica încheierii contractelor prin care "Hidroelectrica" vinde energie electrică, sub preţul pieţei, către anumite companii.

"Ştim cu toţii care este situaţia de la Hidroelectrica. Numai în 2009, compania a pierdut circa 800 de milioane de lei din profit din cauza contractelor bilaterale, încheiate sub preţul pieţei. În definitiv, sunt consumatorii obişnuiţi cei care achită nota de plată a acestor contracte", a spus reprezentantul FT.

Grzegorz Konieczny s-a pronunţat, ieri, în favoarea restructurării şi privatizării companiilor de stat, exemplificând avantajele pe care aceste operaţiuni le-au adus societăţilor.

"Petrom este un bun exemplu în acest sens pentru că societatea a devenit profitabilă după privatizare. În primul an după privatizare, societatea a raportat profit, în mare parte datorită faptului că noul management a reuşit să taie şi să elimine toate contractele încheiate până atunci la preţuri foarte mari sau care nu erau necesare".

Fund managerul "Fondului Proprietatea" a mai pledat, ieri, pentru numirea de manageri profesionişti în fruntea companiilor de stat printr-un proces transparent de selecţie, pentru derularea de Oferte Publice Iniţiale pentru finanţarea planurilor de investiţii fără ca statul să piardă controlul asupra companiilor sale şi pentru listări la Bursa de Valori Bucureşti.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb