FP: "Nu există, deocamdată, reglementări privind restricţia votului în companiile energetice"

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2013

FP: "Nu există, deocamdată, reglementări privind restricţia votului în companiile energetice"

Comisia Europeană consideră că, pentru corecta aplicare a regulilor de unbundling (separarea activităţilor) la companiile din energie, Fondul Proprietatea (FP) nu va mai putea să-şi exercite dreptul de vot la Transelectrica şi Transgaz.

Ţara noastră nu are, în prezent, o reglementare în vigoare privind implementarea restricţiilor de vot în companiile din sectorul energetic, în baza prevederilor Directivei privind funcţionarea pieţei europene de energie, ne-a declarat managerul Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny.

Domnia sa ne-a precizat: "Ştim că România se află în plin proces de formare a cadrului instituţional pentru a se supune prevederilor Directivei 2009/72/CE privitoare la regulile pieţei interne de electricitate. Din acest cadru face parte şi cerinţa potrivit căreia aceeaşi entitate nu este abilitată «să numească membri în consiliul de supraveghere, în consiliul de administraţie sau în alte organisme care reprezintă întreprinderea din punct de vedere juridic în cazul unui operator de transport şi de sistem sau în cazul unui sistem de transport şi, de asemenea, să exercite, direct sau indirect, controlul sau să exercite vreun drept asupra unei întreprinderi care desfăşoară oricare dintre activităţile de producere şi furnizare» (Art. 9 lit [c]). Conformarea cu aceste reguli este o cerinţă necesară pentru încheierea procesului de certificare a operatorilor de transport şi de sistem care aderă la principiul independenţei".

Domnia sa ne-a precizat că FP nu a fost notificat de ANRE (reglementatorul pieţei de energie) despre stadiul actual al procesului de certificare a operatorilor de transport şi de sistem şi va continua să îşi folosească drepturile sale de acţionar minoritar al acestor companii până în momentul în care procesul de certificare se va finaliza.

Ziarul BURSA a publicat, ieri, în exclusivitate, informaţia că reprezentanţii Comisiei Europene prezenţi în aceste zile la Bucureşti au apreciat că regulile privind separarea activităţilor din energie pot fi duse cu succes la capăt, în contextul în care Transelectrica şi Transgaz au implementat procesul de numire a managerilor profesionişti. FP poate să-şi exercite în continuare, liniştit, votul în Adunările Generale ale Acţionarilor societăţilor de producere, distribuţie şi furnizare a energiei şi gazelor aflate sub autoritatea Departamentului de Energie, nu însă şi la Traselectrica şi Transgaz. FP îşi va putea păstra, însă, acţiunile la cele două companii de transport şi va încasa în continuare dividendele.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Of, te-ai repezit ieri de nu a inteles nimeni nimic.

    Ai un nume, singura de la Bursa, nu il strica! 

    1. deunazi ne plangem ca piata de capital este prea mica, iar astazi dorim sa ne aratam mai brute decat ne vede domnul Treichl si sa ne lasam timp cu implementarea unor directive europene. Din moment ce a fost introdus managementul privat pentru ce se mai doresc membri in consiliul de administratie sau supraveghere. Singura motivatie ar fi ca participatiile minoritare sub 20% sa fie contabilizate drept firme asociate .-)

      Cred ca tu te-ai repezit...acum ! N-ai înțeles ca nu e un drept la replica, ci un răspuns a la "asta e! n-am ce face! "?

      da, asa este. Sunt resemnati. Nu au ce face. Directiva este directiva. Dar care-i baiul din moment ce incaseaza in continuare dividende. poate te-a afectat canicula sau esti vreun angajat FP frustrat ca nu mai incasezi bani din CS...

    Acum circa o luna FP a facut contestatie pentru ca nu avea reprezentant in C.A al Trans Gaz. La ultima AGA al SC.Trans Gaz SA sa ales un membru in CA din partea FP. Ce se intampla acum ??? Se revoca din functie si se numeste alta persoana in CA..?? De drept ar fi urmatorul candidat care a fost de pe locul doi ,respectiv fostul dir.general Rusu ..Cine poate sa-mi dea un raspuns...Multumesc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb