"Franklin Templeton" va lua măsuri împotriva "Hidroelectrica" pentru contractul cu "ArcelorMittal Galaţi"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 ianuarie 2011

"Franklin Templeton" va lua măsuri împotriva "Hidroelectrica" pentru contractul cu "ArcelorMittal Galaţi"

Acţionarii "Hidroelectrica" au fost prejudiciaţi

Oficialii "Franklin Templeton", administratorul Fondului Proprietatea (FP), sunt alarmaţi de decizia "Hidroelectrica" de a vinde "ArcelorMittal Galaţi" 1,7 milioane MWh (10% din producţie) la un preţ de 130 lei/MWh. Ei arată că acest preţ este semnificativ mai mic faţă de media de 170 de lei/ MWh stabilită pe OPCOM (adminis-tratorul bursei noastre de energie). "Frank-lin Templeton" a anunţat, ieri, că va lua toate măsurile necesare pentru că au fost prejudiciaţi acţionarii FP.

În opinia administratorului FP, "Hidroelectrica" ar fi trebuit să ofere această cantitate spre vânzare şi să atribuie licitaţia celei mai mari oferte de preţ. Răspunzând ofertei de cumpărare a "ArcelorMittal Galaţi", "Hidroelectrica" pierde circa 70 de milioane de lei din această tranzacţie. Astfel, sunt prejudiciaţi acţionarii "Hidroelectrica", respectiv statul român şi FP.

Controversatul contract încheiat, la finele anului trecut, între "Hidroelectrica" şi "ArcelorMittal Galaţi", la un preţ mult sub media pieţei este opţiunea strategică a statului de a sus-ţine industria siderurgică. Mihai David, membru în Consiliul de Administraţie al "Hidroelectrica" şi fost director general al companiei, a declarat, în urmă cu două zile: "Proprietarul Hidroelectrica, respectiv statul, nu a dorit să ofere la vânzare această cantitate către furnizori ca să o vândă mai departe şi să o speculeze. Statul a preferat să răspundă cererii ArcelorMittal Galaţi şi să susţină industria siderurgică pentru a fi competitivă".

Oficialul "Hidroelectrica" a subliniat că, anul trecut, contractul similar, încheiat pe acelaşi preţ, între companie şi combinatul siderurgic a fost analizat de Comisia Europeană, care a constatat că nu este un ajutor de stat şi că producătorul de electricitate are profit de pe urma lui.

"Hidroelectrica" a ales să răspundă, pe 29 decembrie, pe piaţa PCCB a OPCOM, ofertei de cumpărare a "ArcelorMittal Galaţi" deşi au exis-tat oferte mult mai avantajoase. Pentru acest an, pe 4 ianuarie, pe PCCB, doi furnizori privaţi au ofertat pentru aceeaşi cantitate preţul de 159 de lei/MWh (Petprod) şi res-pectiv de 133 de lei/MWh, fără taxă de injecţie (Arelco Distribuţie).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cum dictatura majoritatii este prezenta pretutindeni in Romania, initativa Templeton va avea acelasi rezultat ca si in cazul Romgaz: zero. Asta pentru ca, nu-i asa, daca statul detine fie si doar 51% dintr-o societate se comporta ca si cum ar avea 100%.

    1. corect. statul se comporta in aceste companii de parca ar fi tarlaua lui nu a noastra a tuturor. Datoria unei companii este sa marcheze un profit cat mai mare posibil. Daca statul vroia sa ajute industriile strategice, nu trebuia sa faca acest contract aqranjat pe bursa de energie. sunt alte metode transparente...

      In prezentarea Hidroelectrica , aceasta REPREZINTA sustinerea siderurgiei ,ramura industriala cu impact major PENTRU ECONOMIA ROMANIEI. Adica 70,000,000ron:4.3ron/eur=16,27 9 mil euro.Bun...Bravo !Si acum ,ce face Arcelor Mittal cu banii astia ?Pai ,tocmai si-a transferat 23 milioane dolari (adica 17 milioane de euro) in

      Dubai catre o subsidiara a sa pentru voiaje NEEFECTUATE cu vaporul pentru aprovizionare minereuri de fier din India .Mare ajutor,halal recunostinta ! 

      Iar pentru cine ar vrea sa stie ,numele firmei este Global Chartering.... a bon entendeur ,salut !

    Atunci cand este vorba de Arcelor si de Mittal este evident pentru oricine priveste rezultatele companiilor din Romania in care figureaza ca actionar ca se realizeaza un mare transfer de fonduri din care toti ceilalti pierd... inclusiv Statul Roman care nici macar nu-si incaseaza impozitul pe profit si pe dividende.....pentru ca profitul este oriunde in lume dar nu in Romania...!!!

    Hlala tara!!! ....guvernanti!!....organe se control si servicii specializate...!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb