Franţa a înfiinţat o bancă de investiţii controlată de stat

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2012

Guvernul francez a semnat ieri actul de naştere al Băncii Publice de Investiţii (BPI), promis în campania electorală de preşedintele François Hollande pentru a sprijini companiile franceze, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Luând drept exemplu banca publică germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW, Institutul de Credit pentru Reconstrucţie) noua Banque Publique d'Investissement (BPI) va fi deţinută în proporţii egale de guvernul francez şi banca de stat CDC şi va regrupa sub un singur acoperiş mai multe agenţii existente. Banca va fi condusă de Nicolas Dufourcq, 49 de ani, fost director financiar la grupul francez Capgemini. În funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie a fost numit Jean-Pierre Jouyet, directorul băncii de stat CDC.

"Misiunea băncii va fi acea de a acorda credite, dar şi de a ajuta companiile să exporte şi să le sprijine în activitatea de inovare", a declarat premierul francez Jean-Marc Ayrault. În acest sens, BPI va avea o capacitate globală de finanţare de 40 de miliarde de euro şi va putea să se refinanţeze de pe pieţe.

"Este vorba de o capacitate de credite de 20 de miliarde de euro, 12 miliarde de euro pentru garanţii şi capacitate de investiţii de 10 miliarde de euro", a precizat ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici.

La crearea noii bănci, autorităţile franceze s-au inspirat după modelul german. Înfiinţată în 1948, Kreditanstalt für Wiederaufbau este în prezent a treia instituţie de credit din Germania şi o sursă vitală pentru finanţarea IMM-urilor. În 2011 KfW a acordat credite în valoare de 70,4 miliarde de euro, dintre care 22,4 miliarde de euro numai IMM-urilor, în timp ce filiala sa comercială Ipex-Bank a acordat 13,4 miliarde de euro pentru finanţarea exporturilor.

Recent, Marea Britanie a decis şi ea să înfiinţeze o bancă publică pentru a permite IMM-urilor care se confruntă cu dificultăţi în a obţine credite să aibă acces la fonduri de 10 miliarde de lire sterline (aproximativ 12,4 miliarde de euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb