Franţa şi ArcelorMittal au ajuns la un acord în privinţa combinatului de la Florange

F.A.
Internaţional / 3 decembrie 2012

Franţa şi ArcelorMittal au ajuns la un acord în privinţa combinatului de la Florange

Guvernul socialist de la Paris şi producătorul de oţel ArcelorMittal au ajuns la o înţelegere în disputa privind viitorul combinatului deţinut de grup la Florange, iar acordul permite Franţei să nu pună în aplicare ameninţarea cu naţionalizarea operaţiunilor, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Acordul include concesii de ambele părţi, după o săptămână în care relaţiile au fost tensionate de declaraţiile ministrului responsabil pentru industrie, Arnaud Montebourg, referitor la grupul condus de miliardarul indian Lakshmi Mittal.

Montebourg a acuzat ArcelorMittal de minciună şi şantaj, afirmând chiar: "Nu-l mai vrem pe Mittal în Franţa".

Înţelegerea include un angajament al ArcelorMittal de a renunţa la planul vizând desfiinţarea a 600 din cele 2.600 de locuri de muncă de la Florange şi de a investi 180 de milioane de euro în următorii cinci ani pentru a dezvolta producţia de oţel la combinat.

Cele două furnale aflate în dispută, despre care grupul a afirmat că trebuie închise din cauza supracapacităţii de producţie de oţel din Europa, vor rămâne oprite, dar nu vor fi închise definitiv. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat că ArcelorMittal a acceptat să le menţină pregătite pentru reluarea activităţii, în cadrul unui program de introducere a furnalelor într-un program pentru reducerea emisiilor poluante.

Guvernul este pregătit să investească 150 de milioane de euro într-un astfel de program, care vizează capturarea de dioxid de carbon şi este susţinut de Uniunea Europeană. Anterior, ArcelorMittal a semnalat că nu era interesat de program la Florange.

Opţiunea naţionalizării nu mai este luată în calcul "în urma angajamentelor ArcelorMittal", a declarat Ayrault, adăugând, însă, că înţelegerea trebuie respectată în totalitate. Oficialul a părut a reitera ameninţarea cu naţionalizarea operaţiunilor de la Florange de către stat, în cazul în care grupul nu-şi respectă angajamentele.

"Guvernul va folosi toate instrumentele de care dispune, dacă nu se respectă acordul", a spus el.

Reacţia sindicatelor reflectă, însă, dezamăgire că statul nu a pus în practică avertismentul de naţionalizare, scrie Financial Times.

"Avem din nou senzaţia că am fost trădaţi. Nu avem încredere în Mittal", a declarat un purtător de cuvânt al sindicatului CFDT.

Disputa privind furnalele de la Florange a fost una sensibilă politic în Franţa încă de acum doi ani, când ArcelorMittal a oprit producţia. Precedentul preşedinte, Nicolas Sarkozy, a acuzat grupul că nu a respectat angajamente asumate la preluarea în 2006 a companiei Arcelor de către Mittal, dar şi mai târziu, în 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb