Franţa şi Australia critică pedeapsa cu moartea din Indonezia

Marius Constantin
Internaţional / 27 aprilie 2015

Franţa şi Australia apără trei dintre cetăţenii lor şi critică pedeapsa cu moartea, pe care o aplică justiţia din Indonezia ca sentinţă în cazul traficanţilor de droguri, notează BBC.

Australia a făcut apel la statul indonezian să anuleze executarea pedepsii pentru doi traficanţi de droguri australieni, până când se va termina ancheta referitoare la corupţia instanţelor din Indonezia. Andrew Chan şi Myuran Sukumaran au fost condamnaţi în 2006.

Cei doi au fost informaţi oficial despre executarea lor. În conformitate cu legislaţia din Indonezia, condamnaţii trebuie să fie anunţaţi cu 72 de ore înainte.

Un traficant francez a făcut apel în instanţă la condamnarea sa la moarte.

Francois Hollande a declarat: "Franţa şi Australia împărtăşesc acelaşi ataşament pentru drepturile omului şi condamnă pedeapsa cu moartea în toate locurile şi toate circumstanţele", citează BBC.

Condamnatul francez, Serge Atlaoui, încă mai are o cale de atac în faţa instanţelor, dar statul francez a avertizat că va lua măsuri în cazul în care pedeapsa cu moartea se menţine.

Totodată, preşedintele filipinez, Benigno Aquino, a făcut un apel umanitar la preşedintele indonezian, Joko Widodo, în cazul unei femei din Filipine, Mary Jane Veloso, condamnată pentru trafic de droguri.

Guvernul indonezian este hotărât să menţină pedeapsa cu moartea în cazul narcotraficanţilor, deoarece consideră că Indonezia se confruntă cu o situaţie de urgenţă naţională - mai mult de 30 de persoane mor zilnic de la abuzul de stupefiante.

În timp ce Indonezia este criticată în străinătate pentru pedeapsa cu moartea, majoritatea indonezienilor nu au o problemă cu executarea traficanţilor de droguri şi a criminalilor, aşa cum legea permite în prezent.

Momentan nu există nicio voinţă politică de a schimba legislaţia, dar în cazul în care guvernul renunţă la executarea narcotraficanţilor, mai ales a celor străini, atunci vor fi serioase consecinţe politice în Indonesia.

Ministrul australian de externe, Julie Bishop, a spus, pentru ABC, că n-ar trebui executaţi atât timp cât problemele juridice continuă să persiste.

"Ţin să menţionez că avocaţii domnilor Chan şi Sukumaran caută să depună contestaţii la Curtea Constituţională din Indonezia", a declarat aceasta.

Acuzaţiile se referă la faptul că judecătorii care au pronunţat sentinţele în cazul celor doi australieni, ar fi cerut mită ca să dicteze pedepse mai uşoare. Unul dintre magistraţii implicaţi în acest scandal a negat orice implicare din exterior sau tentativă de mită, arată BBC.

Chan şi Sukumaran au fost arestaţi în 2005, la Bali (Indonezia), pentru încercarea de a trafica 8,3 kilograme de heroină din Indonezia în Australia.

Politicieni de top din Australia au susţinut anularea pedepsei cu moartea a celor doi cetăţeni australieni, ţinând cont că alţi şapte membri ai reţelei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă sau la 20 de ani de detenţie.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb