FSC retrage definitiv certificarea şi se disociază de Schweighofer

Cristian Mihai
Companii #Mediu / 17 februarie 2017

FSC retrage definitiv certificarea şi se disociază de Schweighofer

Actualizare 18:18 Holzindustrie Schweighofer, despre dezasocierea FSC: "Vrem să dezvoltăm un plan de reasociere; acuzaţiile sunt surprinzătoare"

Holzindustrie Schweighofer anunţă că va dezvolta un plan de reasociere la Asociaţia pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC), după ce grupul a fost dezasociat în urma informaţiilor privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului.

Schweighofer cataloghează acuzaţiile ca fiind "surprinzătoare".

"Grupul Schweighofer primeşte decizia FSC de a se dezasocia de grup ca un prilej de a intensifica şi mai mult eforturile sale de a implementa şi optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanţ de aprovizionare sustenabil în România", se arată într-un comunicat de presă al Holzindustrie Schweighofer, citat de News.ro.

Potrivit comunicatului, la jumătatea lunii ianuarie, compania a prezentat un set de măsuri complete care vor "stabili o nouă arhitectură a siguranţei" şi care "depăşeşte toate cerinţele legale", grupul urmând să investească aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control, în cursul anului 2017.

"Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC şi ceilalţi factori interesaţi, de eficienţa acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer îşi propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:15 WWF salută decizia luată de Forest Stewardship Council (FSC)

World Wildlife Found (WWF) salută decizia luată de Forest Stewardship Council (FSC) azi, de a se dezasocia de compania Holzindustrie Schweighofer (HS), activă în industria lemnului, şi solicită companiei să ia măsuri împotriva comerţului ilegal cu lemn şi să remedieze punctele slabe din sistemul său de gestiune a lemnului.

Johannes Zahnen, specialist forestier la WWF, a declarat, într-un comunicat de presă al organizaţiei: "Timp de mai mulţi ani, WWF şi alte ONG-uri au semnalat legăturile HS cu exploatarea ilegala a lemnului din România. Acuzaţiile aduse sunt atât de grave încât decizia FSC este singura consecinţă corectă".

El a precizat: "Opinia noastră este că în ciuda faptului că i-a fost oferită ocazia să îşi asume responsabilitatea şi să ia măsuri concrete pentru a îşi schimba practicile, HS nu a reuşit să îşi recunoască în mod corespunzător responsabilitatea pentru neregulile şi ilegalităţile din lanţul său de aprovizionare şi să implice formal părţile interesate, ambele puncte fiind parte din precondiţiile FSC."

Investigaţia FSC cu privire la HS - una dintre cele mai mari companii din industria lemnului din Europa - a fost determinată de o sesizare WWF în noiembrie 2015.

O comisie independentă numită de FSC în 2016 pentru a investiga acuzaţiile împotriva HS a concluzionat că societatea este implicată în comerţul ilegal cu lemn şi practicile sale sunt în contradicţie cu obiectivele FSC (de exemplu, să excludă exploatarea forestieră ilegală şi comerţul ilegal cu lemn). În perioada de probă, WWF a cerut FSC să investigheze în profunzime problemele de legalitate şi achiziţia sau recepţia lemnului, probleme sesizate pentru prima dată în plângerea iniţială WWF. Acest lucru, şi noi acuzaţii care au apărut în cursul investigaţiei lor, a condus Bordul FSC să concluzioneze că ar fi incompatibil ca perioada de probaţiune să fie prelungită, precizează WWF.

"Sperăm că HS va considera decizia FSC ca o oportunitate pentru o reorganizare fundamentală şi îşi va schimba practicile sale încât să se concentreze asupra achiziţiilor de lemn din surse legale şi sustenabile", a adăugat Zahnen.

"Recomandăm companiei să îşi dezvolte rapid un plan de acţiune clar şi transparent, care să o pună pe calea spre sustenabilitate", a mai spus acesta.

În concordanţă cu un angajament mai amplu al WWF în relaţia cu companiile pentru a promova managementul forestier şi comerţul cu lemn responsabil, WWF recomandă HS să stabilească unele măsuri imediate, care să servească drept bază pentru a iniţia în viitor dialogul transparent şi constructiv cu părţile interesate din sfera de mediu şi socială, cu privire la un plan clar de măsuri corective.

WWF face apel la HS să:

- Facă publică o politică/metodologie clară pentru aprovizionarea cu lemn, în care se angajează să asigurare lemn certificat FSC a lanţului de custodie (CoC) pentru nevoile sale de lemn din toată activitatea business-urilor sale şi să ofere o declaraţie explicită privind faptul că excluderea lemnului ilegal este responsabilitatea sa expresă.

- Facă publică o propunere privind consultări transparente, structurate, cu părţile interesate privind performanţa şi progresul acesteia, pentru a informa dezvoltarea unui plan de acţiune valabil pentru a remedia punctele slabe ideintificate până în prezent în sistemul HS de gestionare a lemnului (de exemplu, abordarea nevoii de îmbunătăţire a sistemului due dilligence, după cum se menţionează în raportul Comisiei).

- Se supună auditurilor FSC şi să publice rezultatele.

Magor Csibi, director WWF-România, a declarat: "Cazurile de gestionare iresponsabilă a pădurilor din România pot arăta ca o problemă locală, dar nu este aşa. Ele au o componentă globală puternică şi astfel pentru a le soluţiona e nevoie, de asemenea, de o cooperare globală. Acest caz este un foarte bun exemplu pentru a arăta modul în care cooperarea transfrontalieră între societatea civilă poate rezolva probleme importante atunci când sunt aplicate sisteme voluntare, credibile, de verificare. Anunţul de astăzi este o victorie pentru pădurile din România. Numărul incredibil de persoane care au cerut dezasocierea ne arată cât de important este viitorul pădurilor din România pentru oameni. De asemenea, aceasta demonstrează modul în care expertiza ONG-urilor de conservare se completează cu activitatea societăţii civile. Decizia FSC este un semnal foarte puternic că pădurile nu sunt o resursă gratuită pentru exploatarea iresponsabilă pentru profit imediat, dar trebuie să fie păstrate pentru a asigura un viitor sustenabil".

Pentru WWF transparenţa este esenţială pentru combaterea exploatării forestiere ilegale şi pentru a evita amestecul de lemn ilegal pe piaţa legală, subliniază organizaţia. În cazul României, acest lucru poate fi realizat în mod specific prin consolidarea sistemului naţional de trasabilitate a lemnului şi creşterea în continuare a controalelor pentru a pune în aplicare în mod corespunzător sistemele de due diligence ale companiilor pentru a evita aprovizionarea cu lemn recoltat în mod ilegal. România şi-a intensificat eforturile în acest sens pe parcursul ultimului an.

WWF va continua lupta împotriva exploatării forestiere ilegale şi îşi va menţine poziţia pentru necesitatea transparenţei pe piaţa lemnului. WWF consideră FSC cea mai puternică schema de certificare la momentul actual şi încurajează FSC să-şi crească capacitatea în România şi în regiune pentru a se asigura că principiile şi criteriile sale sunt puse în aplicare în mod adecvat.

(C.M.)

------------

Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat astăzi că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer. În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile ţării noastre nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil şi nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale.

Forest Stewardship Council a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă, în condiţiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate, se arată într-un comunicat publicat astăzi de FSC.

În comunicat se menţionează: "Decizia de astăzi vine după ce activişti din 3 ţări (Germania, România şi Austria) au înmânat o petiţie semnată de 250.000 de cetăţeni directorilor FSC, în 7 februarie, la sediul organizaţiei din Bonn. Comunitatea de-clic a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă. Petiţia adresată Boardului organizaţiei îi cerea acestuia să renunţe la Schweighofer şi să respecte recomandările făcute de Comitetul de Control al FSC. După ce a investigat temeinic activitatea Schweighofer, acest comitet a recomandat încă din decembrie 2016 dezasocierea de "Holzindustrie Schweighofer şi de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer."

Raluca Veştemeanu, campaigner de-clic, a declarat: "Dezasocierea FSC de Schweighofer este o victorie pentru pădurile României şi o victorie a zecilor de mii de cetăţeni care au semnat petiţia, au scris board-ului FSC şi au crezut în puterea noastră colectivă. În urma acestei decizii, comunitatea de-clic va continua să ceară insistent magazinelor de bricolaj să renunţe la vânzarea produselor Schweighofer."

World Wildlife Found (WWF) împreună cu ONG-urile româneşti şi cu jurnalişti de investigaţie, au făcut o plângere oficială către FSC, ceea ce a dus la oprirea exploatării ilegale a lemnului în ţara noastră, exploatare care era controlată de compania austriacă Schweighofer.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce bine-mi pare! He-he-he. Mama lor de hoti! Au transformat tara noastra intr-o colonie din care iau pe nimic materii prime si resurse ca

    SOVROM-urile rusesti in ANII 50. 

    Nu-i Suficient! Schweighofer Holzindustrie asta ar trebui OBLIGATA sa PLANTEZE COPACI in

    ZONELE DEFRISATE! 

    Schweiss shvain hopa astia "e toti" niste animale de padure neidentificate ce se aciuiaza pe linga cetatenii romani cu burtile goale si le maninca lemnul.

    Degeaba aplica cetateanul roman metoda de eradicare cu lemn multistratificat de gard pentru ca ei au pielea groasa si asemanatoare cu porcul mistret de osterreich.  

    Interdictie de exploatare lemn in Romania cel putin 5 ani! Doar impaduriri cu fonduri europene! Si tot ar fi insuficient...Oricum nimic nu se intampla in padure fara stirea golanilor de la ROMSILVA!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb