FSLI: "Solicităm să fie supusă spre aprobare în Parlament şi OUG privind triplarea salariilor înalţilor demnitari"

Mathias Klein
Macroeconomie / 4 noiembrie 2016

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) îşi exprimă dezamăgirea faţă de atitudinea publică manifestată în ultimele zile de preşedintele Iohannis, de premierul Cioloş şi reprezentanţii unor partide politice în legătură cu amendamentele privind majorarea salariilor din învăţământ şi solicită să fie supusă spre aprobare în Camera Deputaţilor şi O.U.G. Nr. 14/2015 prin care s-au triplat salariile înalţilor demnitari.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi exprimă dezamăgirea faţă de atitudinea publică manifestată în ultimele zile de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, de prim - ministrul României, domnul Dacian Cioloş, şi de reprezentanţii unor partide politice, ca urmare a amendamentelor aprobate de comisiile de muncă şi de finanţe ale Camerei Deputaţilor privind majorarea salariilor personalului din învăţământ în medie cu 15%, începând cu data de 1 ianuarie 2017, precum şi majorarea salariilor din sectorul sanitar, două domenii vitale unde salariile sunt printre cele mai mici din sectorul bugetar.(...) Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită public să fie supusă spre aprobare în Camera Deputaţilor şi O.U.G. Nr. 14/2015 prin care s-au triplat salariile înalţilor demnitari, act normativ care nu a fost contestat de aceştia, aşa cum o fac acum când s-a propus această majorare necesară, decentă şi sustenabilă", afirmă reprezentanţii FSLI, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Aceştia precizează că salariile personalului didactic din învăţământ, mai ales ale celor la început de carieră, cu studii superioare, după ultima "majorare" prevăzută de OUG 20/2016, au ajuns la 1.100 lei net.

De asemenea, sindicaliştii reamintesc că FSLI s-a opus adoptării OUG 20/2016, organizând un marş de protest în data de 1 iunie a.c. "la care au participat aproape 15.000 de manifestanţi".

FSLI menţionează: "Mai mult, nu trebuie uitat că unul dintre angajamentele Guvernului Cioloş, la învestire, a fost acela al elaborării legii cadru de salarizare în sectorul bugetar- proiect de lege care nu este finalizat şi supus dezbaterilor cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale nici până la acest moment! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a susţinut, încă de la primele discuţii purtate cu ministrul Muncii, domnul Dragoş Pîslaru, pe marginea actelor normative în domeniul salarizării, necesitatea acordării unei creşteri medii a salariilor personalului din învăţământ, cel mai târziu la data de 1 ianuarie 2017, creştere medie care ar permite eliminarea unora dintre inechităţile existente în prezent în salarizarea personalului din sistemul educaţional şi de la care să se poată pleca în elaborarea unei noi legi - cadru de salarizare".

Reprezentanţii federaţiei subliniază că, în condiţiile în care, la nivel guvernamental, nu s-au găsit soluţii pentru rezolvarea inechităţilor de natură salarială existente în sectorul bugetar, în calitatea sa de for legislativ suprem, Parlamentul are îndreptăţirea de a adopta legi menite să înlăture disfuncţionalităţile din salarizarea bugetarilor.

Sindicaliştii din învăţământ mai spun: "Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ apreciază atitudinea constructivă şi bunele intenţii de care au dat dovadă pe parcusul celor peste şapte ore de dezbateri preşedinţii celor două comisii, domnii Adrian Solomon şi Viorel Ştefan, punând în discuţie amendamentele propuse de sindicatele din educaţie la O.U.G. NR.20/2016, menite să rezolve unele lacune şi inadvertenţe din această ordonanţă. Avem speranţa că toţi parlamentarii din Camera Deputaţilor, care reprezintă interesele alegătorilor, vor da dovadă că au respect faţă de salariaţii celor două domenii strategice de care depinde viitorul României şi vor fi prezenţi în Plenul Camerei Deputaţilor pentru a vota pozitiv aceste amendamente".

Deputaţii din Comisiile de buget, finanţe şi de muncă au aprobat, luni, mai multe amendamente la Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multe categorii de personal.

Unul dintre amendamente se referă la sistemul sanitar şi prevede că, "începând cu 1 decembrie 2016, sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază''.

Un alt amendament adoptat prevede că, "începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei".

Totodată, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.

Deputaţii Comisiei de muncă şi buget au aprobat şi un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2017.

Începând cu aceeaşi dată, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, a Municipiului Bucureşti şi din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti se stabileşte de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului menţionat mai sus se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, anunţa la începutul acestei săptămâni că deficitul bugetar ar putea să sară de 3% din PIB anul viitor, având în vedere proiectul de creştere a salariilor pentru anumite categorii de bugetari, iar joi, ministrul Muncii preciza că valul de modificări aduse Ordonanţei de Urgenţă nr. 20 referitoare la salarizarea în sectorul bugetar înseamnă un impact bugetar suplimentar de 2,9 miliarde de lei net, iar amendamentele viitoare adaugă alte 2 miliarde de lei.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, că ideea de mărire a salariilor, de a transmite evoluţia economică şi în mărirea salariilor e un lucru necesar, dar a avertizat că, dacă acesta se face "populist şi electoralist", trebuie explicat oamenilor că li se riscă viitorul, dar şi viitorul economiei.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri cu privire la legea referitoare la majorările salariale că este greu de spus că poate fi de acord cu astfel de prevederi votate de Parlament pe "ultimii doi metri" înainte de alegeri.

"Este greu de spus că poţi să fii de acord cu majorări votate aşa, nici pe ultima sută de metri, pe ultimii doi metri înainte de alegeri. Mie mi se pare că Parlamentul a ajuns într-o zonă populist-electoralistă unde nu ar trebui să ajungă. Pe de altă parte, pot să-i înţeleg foarte bine pe oameni că vor să fie băgaţi în seamă, vor să fie ascultaţi şi sindicatele vor să vină să ceară creşteri salariale", a spus şeful statului.

Majorările salariale şi eliminarea taxelor ar trebui "foarte bine cântărite", a mai precizat Iohannis.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca dupa aia vine un Boc/Basescu sa le taie iar salariile, vor spune ca ala e rau. In prezent profesorii sunt unii dintre cei mai bine platiti angajati din Romania pe ora muncita (cu adevarat). Se spune ca au unele dintre cele mai mici salarii din sectorul bugetar. Dar cum sunt ele in comparatie cu salariile din sectorul privat, cel care plateste si salariile bugetarilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb