FT: Bancherii din Portugalia se tem de "virusul" cipriot

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 mai 2013

FT: Bancherii din Portugalia se tem de "virusul" cipriot

Şefii marilor bănci din Portugalia cer liderilor europeni "să nu se mai joace cu focul" şi să îşi modereze poziţia faţă de periferia zonei euro, pentru că în caz contrar riscă să alarmeze deponenţii, relatează Financial Times. Directorul general al Millennium BCP, Nuno Amado, a vorbit despre "virusul din Cipru", afirmând că dacă cineva ar fi dorit să pună la cale un plan care să afecteze piaţa europeană ar fi fost dificil de gândit ceva mai bun şi că nu poţi să continui să te joci cu focul".

Şeful Banco Espirito Santo (BES), Ricardo Espírito Santo Salgado, a spus la rândul său că liderii trebuie să îşi modereze limbajul, pentru că "situaţia ar putea fi foarte gravă".

Comentariile lor au venit după ce autorităţile cipriote au impus pierderi deponenţilor de la cele mai mari bănci din ţară, în cazul deţinerilor de peste 100.000 de euro, pentru a putea primi un împrumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro şi a FMI.

Bancherii portughezi au arătat că în urma acordului din Cipru, de la sfârşitul lunii martie, clienţii lor au fost neliniştiţi timp de mai multe zile.

"A fost o mare îngrijorare", a spus Amado, potrivit Mediafax.

Un număr mare de clienţi ai BES şi ai Banco BPI, a treia mare bancă din Portugalia, s-au grăbit în pe­rioada respectivă să îşi mute banii din conturile de depozite în cutii de valori.

"Majoritatea clienţilor din Portugalia nu au încredere în garantarea depozitelor şi nu au mijloacele de a deschide conturi în străinătate. În schimb, optează pentru cutii de valori", a arătat o sursă apropiată BPI.

BCP şi BPI au primit fonduri de stat, sub forma unor obligaţiuni convertibile, după ce Portugalia a primit în 2011 un împrumut din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Întreg sistemul bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contracţia economică, creşterea şomajului şi a creditelor neperformante, unii analişti anticipând că băncile vor avea nevoie de asistenţă guvernamentală suplimentară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb