FURNIZORII STRĂINI DESPRE PIAŢA NOASTRĂ: Preţurile energiei electrice sunt reglementate politic

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 aprilie 2007

Preţurile energiei electrice sunt reglementate politic

Furnizorii străini de pe piaţa noastră de energie electrică dezaprobă faptul că autorităţile încă reglementează aproape jumătate din energia consumată. Ei reclamă faptul că preţurile electricităţii sunt reglementate politic şi că producătorii care doresc să investească nu beneficiază de stimulente suficiente. Aşa că statul deţine, încă, monopolul asupra producţiei de energie.

Martin Ohmer, şef centru "E.ON Moldova", ne-a declarat: "Există o diferenţă foarte mare între preţurile reglementate pentru consumatorii captivi şi cele formate pe bursa de energie. În mod normal, această diferenţă trebuie să fie mai mică. Practic, consumatorii indus­triali îi subvenţionează pe cei captivi. În plus, furnizorii privaţi trebuie să ştie exact cantităţile disponibile ale producătorilor pentru tranzacţiile pe piaţa liberă. În momentul de faţă, acest lucru nu este posibil, iar modul de formare a preţurilor regle­mentate pentru producători nu este transparent".

Domnia sa ne-a spus că, în Germania, există multe preţuri locale ale energiei electrice pentru că este o competiţie foarte mare între furnizori. Fiecare consumator îşi alege furnizorul, preţurile se formează liber, iar autoritatea germană de reglementare doar verifică dacă energia vândută de operatori către populaţie este la un preţ corect. Acest preţ este determinat prin comparaţie cu alte preţuri ale companiilor care activea­ză pe piaţa liberă, unde mecanismele de formare a tarifelor sunt corecte. Astfel, furnizorii nu pot "umfla" nejustificat anumite costuri din com­ponenţa preţului energiei.

Reprezentantul E.ON crede că aceste probleme pot fi depăşite prin privatizarea producătorilor români de energie electrică şi prin creşterea lichidităţii pe platformele de tranzacţionare a energiei.

Dietmar Goldman, director în cadrul companiei norvegiene "Statkraft", a declarat, în cadrul unei conferinţe organizate ieri de OPCOM şi Comitetul Naţional Român din Consiliul Mondial al Energiei, că marii investitori în capacităţi de producţie nu prea au încredere în piaţa românească din cauza lipsei de transparenţă, lipsei stimulentelor şi din cauza faptului că producătorii din ţara noastră încă mai vând mare parte din energie la preţ reglementat. Astfel, conducerea "Statkraft" (unul din­tre cei mai mari producători europeni de energie din surse regenerabile) a decis să intre pe piaţa noastră doar ca furnizor şi în doi-trei ani, după maturizarea bursei de energie, transparentizarea şi liberalizarea pieţei, să proiecteze şi primele investiţii în capacităţi de producţie. Compania va primi licenţă de furnizare, cel mai probabil, săptămâna viitoare şi va intra ca jucător pe platformele de tranzacţionare gestionate de OPCOM.

Dietmar Goldman a mai atras atenţia asupra faptului că furnizorii privaţi vor să fie trataţi egal în comparaţie cu firmele locale, să nu mai existe traderi "isteţi" care contractează cantităţi importante pe termen lung şi să vadă doar diferenţe minime de funcţionare între piaţa noastră şi cele vest-europene.

Reprezentantul "Statkraft" a apreciat evoluţia OPCOM, piaţa spot bine dezvoltată, proiectul de piaţă regională şi instrumentele aflate în pregătire la operatorul bursei de energie. Domnia sa a spus că dezavantajele pieţei actuale sunt lipsa procedurii de compensare, relaţia prea complicată şi îndelungată pe Piaţa Contractelor Bilaterale, inflexibilitatea pentru tranzacţiile din afara pieţei pentru producătorii de stat şi faptul că nu există o piaţă pentru CO2.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb