GABRIEL OPREA, DUPĂ AUDIEREA DE LA PARCHET: "Nu am încălcat legea în toată activitatea mea"

Ziarul BURSA #Politică / 28 octombrie 2015

"Nu am încălcat legea în toată activitatea mea"

Oprea a făcut, zilnic, cinci drumuri însoţit de coloană oficială

-----------

"Anul acesta nu am avut nicio zi de concediu"

Actualizare 18:25

Vicepremierul Gabriel Oprea a părăsit sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, acesta declarând că a răspuns la toate întrebările procurorilor şi că "nu a încălcat legea în toată activitatea" sa de până acum.

Oprea a precizat, din nou, că în seara accidentului în urma căruia poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa, se afla în timpul serviciului şi că şi-a făcut datoria. Totodată, Oprea a ţinut să reamintească faptul că anul acesta nu a avut nicio zi de concediu.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:59 Gabriel Oprea, audiat de procurori

Vicepremierul Gabriel Oprea s-a prezentat astăzi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru a fi audiat în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină, transmit televiziunile de ştiri.

Oprea a declarat înainte de intrarea în sediul instituţiei: "M-am prezentat în calitate de martor la Parchet".

(S.A.)

------------

Actualizare 16:45 Tăriceanu, despre dezbaterea moţiunii simple: "Problema va fi amânată pentru luni"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că decizia cu privire la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, va fi luată în şedinţa de luni a Biroului permanent al Camerei superioare, transmit surse din presă.

Tăriceanu a explicat că, în şedinţa de astăzi a Biroului permanent, reprezentanţii PSD şi PNL au exprimat opinii diferite cu privire la acest subiect, motiv pentru care el a propus ca senatorilor jurişti să le fie solicitat un punct de vedere întrucât "există anumite considerente de ordin juridic, legal, constituţional, dar şi la nivelul Regulamentului Senatului şi ţinând cont de decizia CCR din anul 2007 care pot fi invocate în ceea ce priveşte dezbaterea acestei moţiuni simple".

"Am cerut în cadrul şedinţei de Birou permanent să solicităm Comisiei juridice un punct de vedere pe această chestiune. (...) Dacă nu va exista un punct de vedere al comisiei nu e o tragedie. Nu ne împiedicăm în lucrul acesta. Eu nu am spus că acesta este obstacolul major. Astăzi nu am putut să luăm o decizie pentru că cei de la PNL s-au ridicat pentru a aduce şedinţa Biroului permanent în situaţia de lipsă de cvorum. Luni vom fi în cvorum şi atunci nu va fi nevoie de niciun aviz, dacă nu se doreşte lucrul acesta. Nu e obligatoriu. Eu am propus tocmai ca să avem un plus de referinţă, pentru că aprecierile grupurilor sunt distincte: cei de la PSD susţin că moţiunea, aşa cum este redactată, nu poate face obiectul unei dezbaterii, iar cei de la PNL susţin că se poate. Până la urmă, trebuie să existe o decizie luată prin vot", a declarat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, Regulamentul Senatului nu prevede necesitatea ca senatorii jurişti să îşi exprime un punct de vedere cu privire la dezbaterea unei moţiuni simple.

"Regulamentul nu prevede. Punctul de vedere nu este obligatoriu, nu este un aviz. Putem să cerem un punct de vedere, putem să nu îl cerem, bineînţeles. Nu este niciun fel de problemă, dar pot spune că sunt numeroase cazuri în care moţiuni simple care au fost depuse în cele două Camere nu au fost introduse în dezbatere pentru că nu îndeplineau condiţiile referitoare la subiectele pe care trebuie să le abordeze o moţiune simplă", a subliniat Tăriceanu.

Acesta a menţionat că a planificat dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, pentru şedinţa de luni a plenului Senatului, începând cu ora 16:00, program aprobat de către plen.

"Precizez că eu, conform atribuţiilor pe care le am, am planificat dezbaterea pentru luni, la ora 16:00. Astăzi plenul a aprobat programul de lucru pentru ziua de luni, unde este menţionată dezbaterea moţiunii simple depuse de PNL. Aceasta este situaţia - avem o problemă de ordin procedural, care sper că va fi depăşită luni, să se poată dezbate această moţiune.(...) Această problemă va fi amânată pentru ziua de luni. În şedinţa Biroului permanent se va discuta şi vom lua atunci o decizie", a mai spus Tăriceanu.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:10 APADOR-CH şi SAR solicită o anchetă DNA privind folosirea abuzivă a coloanelor oficiale

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki - (APADOR-CH) şi Societatea Academică din România (SAR) solicită Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să cerceteze acuzele din presă privind folosirea abuzivă a echipajelor poliţiei rutiere, arată un comunicat de presă emis de APADOR-CH.

"În urma accidentului mortal din 20 octombrie 2015 suferit de un poliţist care însoţea autoturismul ministrului de interne, în presă au fost exprimate suspiciuni rezonabile în legătură cu legalitatea dispunerii acestei măsuri de însoţire, care ar fi contravenit condiţiilor privind urgenţa deplasării ministrului, prevăzute în art. 223 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice", potrivit sursei citate.

Potrivit organizaţiilor civile, lipsa unor explicaţii publice în legătură cu caracterul urgent al deplasării ministrului de la data accidentului nu a făcut decât să adâncească aceste suspiciuni.

"De asemenea, tot în presă au fost publicate susţinerile unor persoane, care s-au prezentat drept lucrători de poliţie care doresc să-şi păstreze anonimatul, pentru a nu-şi pierde funcţia, potrivit cărora există practica de a se solicita şi dispune măsuri de escortare a autoturismului ministrului de interne în mai toate deplasările pe care acesta le efectua, deci şi în cadrul deplasărilor în interes personal sau în interes profesional, dar care nu necesitau urgenţă", notează reprezentanţii ONG-urilor.

Art. 13 din Legea nr. 78/2000 prevede că fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

"Ministerul Afacerilor Interne este o persoană juridică fără scop patrimonial, astfel că şi conducătorul acestui minister, ca, de altfel, al oricărui minister, intră sub incidenţa prevederilor acestui articol. Folosul necuvenit este costul operaţiunilor de însoţire", conform comunicatului.

Organizaţiile solicită public Direcţiei Naţionale Anticorupţie să se sesizeze din oficiu şi să înceapă investigaţiile cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire a autorităţii pentru obţinerea unor foloase necuvenite, prevăzută în art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind combaterea faptelor de corupţie.

(A.C.)

------------------

Vicepremierul Gabriel Oprea a făcut, de la începutul anului, peste 1.500 de drumuri însoţit de coloană oficială, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, care mai susţin că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a trimis Parchetului Tribunalului Bucureşti legislaţia în baza căreia ministrul Gabriel Oprea a beneficiat de coloană oficială. Făcând un calcul simplu, rezultă că Oprea a făcut, zilnic, inclusiv în week-end, cinci drumuri însoţit de coloană oficială.

La dosarul cauzei nu ar fi însă o adresă a MAI prin care să se spună la câte misiuni urgente a participat maşina desemnată lui Gabriel Oprea, anchetatorii considerând că o astfel de informaţie nu este relevantă la acest moment.

Sursele judiciare spun că procurorii au primit toate actele solicitate de la Brigada Rutieră a Capitalei şi convorbirile din dispecerat înregistrate în seara de 20 octombrie, când a avut loc accidentul în care şi-a pierdut viaţa Bogdan Gigină, poliţistul care deschidea coloana oficială a vicepremierului.

Anchetatorii au mai primit de la reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne datele solicitate privind legislaţia în baza căreia a fost constituită coloana oficială pentru însoţirea cu echipaj de poliţie a vicepremierului Gabriel Oprea şi traseul pe care a mers acesta în 20 octombrie.

Procurorii au mai solicitat, luni, informaţii de la Primăria Capitalei privind avizele emise pentru săparea gropii de pe strada Ştirbei Vodă, în care a căzut cu motocicleta poliţistul Bogdan Gigină, documente care ar trebui să fie trimise anchetatorilor până miercuri, au mai spus sursele citate.

Până acum, pe masa procurorilor a ajuns lista persoanelor care s-au aflat în coloana oficială, stabilindu-se că în maşină cu ministrul Afacerilor Interne mai erau două persoane - şoferul şi un angajat.

De la deschiderea dosarului, anchetatorii au audiat mai multe persoane, printre care poliţiştii din coloana oficială a ministrului Oprea şi cei aflaţi în intersecţie, muncitorii care efectuau lucrările de reparaţii, precum şi alţi martori aflaţi în zonă.

De asemenea, consilierul personal al lui Gabriel Oprea şi şoferul care conducea maşina vicepremierului în seara accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină au fost audiaţi marţi, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, au mai spus sursele citate.

Vicepremierul Gabriel Oprea ar urma să fie audiat, în calitate de martor, astăzi sau mâine, pe numele acestuia fiind emisă o citaţie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Un nenorocit care a abuzat de functie la maximum considerand ministerul si tara ca fiind propria mosie pe care face ce doreste. Asta este mentalitatea in randul politicienilor de la noi - de stapani ai tarii si ai populatiei (si nu de angajati ai nostri si ai institutiilor)! Este atat de las omul asta incat nu poate demisiona.

    1. Ca sunt de acord cu postul de azi pe care il consider corect. Ieri te-am criticat ca ai legat pe Oprea de moartea saracului politist insa astazi sunt nevoit sa iti dau drepatate. Oameni ca Voiculescu, Oprea, Predoiu, Basescu(in mai mica masura) apar in varf pe cai obscure indiferent ce am vota noi.

    Daca ati stii ce urat se poarta cu subalternii sai?! E sub orice critica. Cum Doamne iarta-ma ne-am procopsit cu toti nemernicii astia?

    1. Stim! Ne procopsim cu nimernici pentru ca doar astia rezista (chiar se simt bine) in mizeria/mocirla politica de la noi. E necesara deratizarea generala (nu doar pe la colturi, de fatada electorala)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb