GABRIEL SORBO: "70% din banii trimişi în România sunt destinaţi cheltuielilor curente"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2012

"70% din banii trimişi în România sunt destinaţi cheltuielilor curente"

Aproximativ 70% din totalul sumelor trimise acasă de către românii care lucrează în străinătate sunt utilizaţi pentru achitarea cheltuielilor curente de către cei care primesc aceşti bani, potrivit lui Gabriel Sorbo, Director Regional pentru ţara noastră, Italia, Grecia, Bulgaria, Malta şi Cipru, în cadrul "Western Union". Remiterile către ţara noastră s-au redus în mod continuu, în ultimii trei ani, şi este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple şi în acest an, pe fondul situaţiei economice dificile din Europa şi Statele Unite, ne-a declarat domnia sa.

Remiterile au rezistat mai bine în faţa crizei financiare decât investiţiile străine directe către ţara noastră, însă diferenţa faţă de acestea urmează să scadă în acest an, a adăugat Gabriel Sorbo.

Interviu cu Gabriel Sorbo, Director Regional "Western Union" - Italia, România, Grecia, Bulgaria, Malta şi Cipru

Reporter: Cum au evoluat transferurile de bani către ţara noastră în ultimii ani?

Gabriel Sorbo: Potrivit datelor publicate de Banca Mondială, trans-ferurile de bani către România au scăzut, în anii 2009, 2010 şi 2011, cu 47%, 20%, respectiv 5%, ajungând la 3,75 de miliarde dolari în 2011. Estimările curente ale Băncii Mondiale (bazate pe datele disponibile referitoare la evoluţia remiterilor pentru anul în curs) arată că piaţa va continua să scadă şi în 2012, cu aproximativ 6%.

Diferenţa dintre valoarea remiterilor şi cea a investiţiilor străine directe a continuat să crească, în ultimii doi ani. Însă, având în vedere că piaţa remiterilor se menţine în declin, iar investiţiile străine directe către România sunt estimate să crească cu 25% în 2012, potrivit Global Insight, această diferenţă nu va mai creşte ci, dimpotrivă, se va micşora în 2012.

Reporter: Care sunt cauzele care au generat această evoluţie?

Gabriel Sorbo: Criza economică a avut impact asupra populaţiei peste tot în lume, inclusiv asupra migranţilor români. Aproximativ 89% dintre cei care folosesc serviciul Western Union sunt migranţi care au plecat din ţările lor în căutarea unor oportunităţi economice. Ca şi expeditori de fonduri, aceştia se găsesc în ţările dezvoltate economic, precum SUA, Marea Britanie, Italia, Spania, iar problemele cu care aceste ţări se confruntă au avut repercusiuni şi asupra lor. Unii dintre aceştia şi-au pierdut locurile de muncă, o mare parte din cheltuielile lor lunare au crescut. Toate acestea au pus presiune şi pe sumele disponibile pentru a fi trimise acasă, prin urmare au început să trimită sume mai mici, dar au continuat să trimită bani. Studiile noastre arată că suma medie pe tranzacţie la nivelul anului 2012 este de 360 de dolari, o valoare uşor mai mică decât în anul precedent.

În România, aproximativ 70% din banii trimişi au, drept destinaţie, cheltuielile curente ale celor de acasă, precum întreţinere, alimente, îmbrăcăminte pentru copii, rechizite, deci lucruri absolut indispensabile. Cei de acasă rezistă mulţumită acestei susţineri. În general vorbind, comparativ cu fluxurile private de capital, fluxurile de remiteri au rezis-tat bine crizei financiare globale. Astfel, acestea au înregistrat o uşoară scădere doar în 2009, însă s-au redresat rapid şi se menţin pe acelaşi trend.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru pentru anii următori?

Gabriel Sorbo: Previziunile privind piaţa globală a remiterilor sunt pozitive. Potrivit datelor Băncii Mondiale, ne putem aştepta la creşteri ale valorii capitalului transferat pentru următorii ani, la nivel global, într-un ritm estimat la 6,9%, în 2013 şi de 9,2%, în 2014. Aceste estimări iau în calcul faptul că numărul total al migranţilor continuă să crească - cifrându-se, în 2010, la 214 milioane de persoane la nivel global şi estimat să ajungă la 405 milioane până în 2050.

Noi vom continua implementarea strategiilor noastre de creştere prin combinarea punctelor forte tradiţionale, respectiv o marcă recunoscută la nivel global şi o prezenţă puternică pe segmentul de retail, cu prezenţa în mediul online, carduri şi conturi pre-plătite, servicii pentru mobil şi platforme transfrontaliere de afaceri. Dorim să răspundem mai bine nevoilor de astăzi ale consumatorilor, care solicită tot mai multe opţiuni ce implică noile tehnologii. Zona Europei şi a Comunităţii Statelor Independente (CSI) poate constitui un prim exemplu în ceea ce priveşte transformarea prin care trecem, deoa-rece aceste noi produse şi servicii sunt disponibile în numeroase pieţe din regiune. România este o piaţă cheie în acest sens prin introducerea acestor noi servicii şi canale.

Reporter: Ce pondere au remiterile realizate prin canale informale în totalul transferurilor?

Gabriel Sorbo: Conform datelor înregistrate oficial, se estimează ca valoarea totală a remiterilor la nivel global să ajungă la 534 miliarde dolari în 2012. Banca Mondială consideră că, în realitate, această valoare este mult mai mare, dacă se includ şi fluxurile nemonitorizate care au loc prin canalele informale. Nu avem, însă, date concrete în această privinţă.

Reporter: Cum este poziţionată "Western Union" pe piaţa transferurilor de bani?

Gabriel Sorbo: Potrivit ultimelor estimări, deţinem o cotă de piaţă de 17% la nivel global. Anul trecut, prin Western Union s-au efectuat 226 de milioane de tranzacţii de la consumator la consumator, realizându-se transferuri totale de 81 de miliarde de dolari între consumatori şi 425 milioane de plăţi comerciale. Serviciile noastre sunt accesibile la nivel global printr-o reţea de aproximativ 510.000 de locaţii ale agenţilor în 200 de ţări şi teritorii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb