Reporter: Ce aşteptări aveţi de la anul 2018?
Marius Stoi: 2018 este un an cu provocări majore pentru noi, în ceea ce priveşte feed-back-ul primit de la operatori, care au solicitări din ce în ce mai complexe. Anul acesta, vom prezenta jocuri şi mixuri cu aprobare de tip, pentru care noi garantăm performanţa, dar operatorii trebuie să se ocupe de restul.
Aşteptările noastre pentru 2018 vor fi legate de creşterea încrederii operatorilor în noile produse şi vizează în primul rând obligativitatea noastră de a deveni mai performanţi, pentru a surprinde plăcut partenerii noştri.
În ultimii ani, din partea statului am avut parte de taxe mai mari, iar noi am adus în piaţă o platformă nouă, jocuri noi, AWP (n.r. aparat cu risc limitat) şi sloturi la un raport optim preţ-calitate.
Reporter: Cum caracterizaţi legislaţia actuală şi ce ar trebui îmbunătăţit la ea?
Marius Stoi: Este responsabilitatea ONJN să iniţieze proiectul legislativ care să nu mai permită operatorilor să mascheze sloturile prin prezenţa agenţiilor de pariuri fictive. Responsabilitatea socială, din punctul meu de vedere, începe cu prezenţa jocurilor cu risc limitat în toate locaţiile în care activitatea economică predominantă este alta decât pariurile sportive. Nu cred că suntem responsabili atunci când permitem prezenţa sloturilor acolo unde trebuie să fie aparate cu risc limitat doar pentru că avem un vid legislativ sau statul încasează taxe mai mari.
Reporter: Ce ar trebui făcut pentru a crea un program dedicat jocului responsabil eficient?
Marius Stoi: În primul rând, să vorbim mai mult de responsabilitatea noastră ca producători, operatori, instituţii şi să concentrăm comunicarea către responsabilitate - a clienţilor pentru sumele jucate, a operatorilor pentru campanii de marketing din landbase şi online, dar şi a instituţiilor statului pentru o legislaţie transparentă şi coerentă. Să nu uităm de o imagine obiectivă promovată de mass media.
Prin felul cum este percepută afacerea din exterior ca fiind o sursă rapidă de îmbogăţire, consider că este necesar să existe un echilibru între opulenţa actuală şi imaginea unui bussines acceptat şi tolerat de societate. Acest lucru se poate realiza treptat, cu implicarea activă a tuturor celor care activează în acest sector.
Pentru ca orice program de joc responsabil să fie eficient, acesta trebuie să fie preocuparea permanentă a tuturor celor implicaţi: operatori, producători, instituţii ale statului şi mass media. Pe de altă parte, este necesară şi cooperarea jucătorilor, pentru a-l face eficient.
Reporter: Ce ar trebui să facă un investitor nou în piaţa jocurilor de noroc de la noi, ca să reuşească?
Marius Stoi: Un nou venit ar trebui să aloce timpul pentru a înţelege piaţa, să identifice resursele necesare pentru a răzbi şi să ia în considerare permanent o posibilă mărire a taxelor. Chiar şi aşa, pentru un nou venit pe piaţă, dacă este norocos va recupera investiţia în primii cinci ani. Un nou venit în acest bussines trebuie să fie dispus să şi piardă. Să nu uităm, este un sector al jocurilor de noroc care implică multe riscuri.
Reporter: Mulţumesc!