GAMBLING / PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE SUPERBET Superbet, pariu pe high-tech

VLAD ARDELEANU, DIRECTOR GENERAL SUPERBET
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 6 martie 2018

VLAD ARDELEANU, DIRECTOR GENERAL SUPERBET

VLAD ARDELEANU, DIRECTOR GENERAL SUPERBET

După o campanie agresivă de recrutare de top manageri cu o lungă carieră în cele mai mari companii internaţionale de pariuri sportive, Superbet face din 2018 încă un pas solid spre a deveni mai mult o companie de tehnologie, rămânând lider al pieţei pariurilor sportive din România.

După primul pariu pus într-o agenţie Superbet acum zece ani, start-up-ul românesc a devenit cel mai mare operator de betting din România şi un jucător care contează în regiunea Europei Centrale şi de Est, având birouri deschise în Viena, Katowice, Belgrad şi Zagreb. În ultimele 12 luni, compania a început un proces agresiv de recrutare de nume cunoscute din industria globală de profil - Ralph Topping, Jamie Hart, Finbarr Joy, Stuart Weston sau James Curwen. Majoritatea mutărilor făcute pe parcursul întregului an trecut - recrutarea unor manageri specializaţi mai ales pe zona de tehnologie a pariurilor, lansarea operaţiunilor în Polonia, deschiderea de birouri în Leeds, Watford şi Gibraltar, etc - au două obiective mari: primul, să transforme Superbet într-o companie de betting hipertehnologizată, capabilă să înglobeze cele mai avansate tehnologii în materie de pariuri sportive şi gaming care să-i permită o accelerare a dinamicii de creştere. Al doilea, să propulseze compania de pe poziţia de lider al pieţei locale de betting la statutul de lider regional. Cel mai ambiţios şi pe termen lung proiect ţinteşte intrarea Superbet în liga marilor jucători globali de talia Bet365, William Hill, Ladbrokes, etc.

"Superbet este precum un iceberg: cea mai mare parte este invizibilă pentru moment, dar începând cu anul 2018 vom începe să facem progrese vizibile, iar rezultatele ar trebui să înceapă să apară din 2019", spunea, într-un interviu recent dat unei publicaţii britanice de profil, co-fondatorul afacerii, Sacha Dragic.

Cu o cifră de afaceri de 130 de milioane de euro în 2017 şi cu un profit care se încadrează în standardele industriei, Superbet îşi concentrează investiţiile şi strategia în direcţia unei "transformări conceptuale a business-ului, anume dintr-un business tradiţional de retail într-un business de tehnologie", după cum formulează actualul director general al Superbet România, Vlad Ardeleanu, fost număr doi în Carrefour România până în 2015, când a decis să intre în industria de betting.

CONSOLIDARE. Actualele cifre de profitabilitate permit dezvoltarea în trei direcţii. Prima direcţie şi încă esenţială - consolidarea poziţiei de lider în România. Ca volume şi număr de jucători, Superbet depăşeşte semnificativ competiţia, principalii următori fiind în retail - Fortuna şi pe online - Unibet (cu acesta din urmă, lupta este mai strânsă deocamdată, cele două companii inversând des locurile unu şi doi).

Emisiunea de obligaţiuni de anul trecut a avut menirea să ajute în primul rând compania să se poziţioneze ca o organizaţie transparentă, reglementată şi abia în plan secund să atragă investiţii pe care în mare parte le direcţionează spre dezvoltarea de tehnologii avansate, după cum a anunţat chiar din prospectul emisiunii pe bursa AeRO. Într-o industrie cu o imagine nu tocmai bună, cauzată de excesele şi derapajele unor jucători - în procent marginal totuşi, atrag atenţia asociaţiile industriei de profil -, încrederea în business este critică. Ca şi în cazul băncilor, o afacere de pariuri sportive se bazează în primul rând pe încredere - "încrederea pe care reuşeşti să i-o transferi jucătorului de pariuri atunci când se decide să plaseze un pariu cu tine", subliniază Ardeleanu.

PARIUL PE EXTINDERE. După o dezvoltare accelerată în ultimii trei ani - Superbet operează azi o reţea de aproape 1.000 de agenţii în retail, iar din 2015 şi-a lansat şi platforma online superbet.ro, pasul strategic următor şi firesc a fost extinderea în afara ţării. Mai întâi, în regiune.

"După ce am construit un start-up corect şi sănătos pe piaţa din România, era normal să încercăm să exportăm acest model de succces antreprenorial către ţările din jur. Este de altfel şi unul din mandatele pentru care am ales sa vin la Superbet", mărturiseşte Ardeleanu, amintind că are experienţă chiar pe piaţa poloneză (unde Superbet şi-a lansat anul trecut operaţiunile), lucrând în trecut pentru Ozone Laboratories, o afacere aflată la acel moment sub umbrela A&D Pharma. Interesant este că cea mai mare companie farma de pe piaţa din România, A&D Pharma, a fost achiziţionată recent de fondul de investiţii ceh Penta Investments, acelaşi care tot anul trecut, achiziţiona, printre alţii, pe unul dintre cei mai puternici concurenţi ai Superbet pe piaţa de betting - Casa Pariurilor (devenit Fortuna după preluare).

Cu privire la extinderea din Polonia, la câteva luni după ce au lansat oficial operaţiunile pe piaţa vecină, oficialii companiei spun că ideal ar fi fost să înceapă în paralel atât business-ul în retail, cât şi pe cel de online. Deocamdată, compania a depus dosarul pentru obţinerea licenţei online pe care speră să o obţină în prima jumătate a anului. Faptul că piaţa poloneză de betting, recent reglementată, va evolua similar cu cea românească le dă însă motive de optimism celor de la Superbet. "Ne aşteptăm să pierdem nişte bani în 2018 - 2019 şi să atingem break-even-ul în 2020. Din 2021, sperăm să avem acelaşi succes pe care îl avem în România", spune Ardeleanu.

De departe însă, cel mai ambiţios pas în materie de export rămâne obţinerea licenţei de operare în Gibraltar care să-i permită să dezvolte businessul şi pe platforma superbet.com. Un demers extrem de dificil, iar Superbet a depus deja un dosar pentru obţinerea acestei licenţe exclusiviste. De precizat că acele companii care operează pe piaţa din Gibraltar sunt supuse celei mai stricte legislaţii din lume în materie de gambling online şi betting. Este motivul pentru care vorbim de un club extrem de select în această industrie în cazul companiilor care deţin această licenţă. Şi mai concret decât dosarul depus, Superbet şi-a deschis birouri în Leeds (Marea Britanie) şi Gibraltar, unde are deja câteva zeci de angajaţi.

"Leeds este cotat drept un hub tehnologic al industriei de profil, iar prezenţa noastră acolo cu un birou ne permite să punem la punct acel setup necesar pentru a putea construi un produs global de betting sub umbrela Superbet", detaliază directorul general.

"LET ME ENTERTAIN YOU". Produsul de betting se bazează fundamental pe entertainment şi tehnologie. "Ceea ce vindem noi este o distracţie livrată prin foarte multă tehnologie în spate", explică Ardeleanu. "O distracţie fundamental legată de sport, în special de fotbal", adaugă acesta. O distracţie care implică multă adrenalină - "Hell is gone and heaven's here", cum spune un vers din cunoscuta melodie Let me entertain you a lui Robbie Williams. Pariorii trec de la agonie la extaz şi viceversa urmărind live meciurile pe care au plasat pariuri, iar în cazul biletelor Superbet există, pentru un singur meci, chiar şi 500 de opţiuni de pariere care pot fi combinate între ele.

"Atunci când îşi văd transformată pasiunea pentru sport şi jocuri în câştiguri, jucătorii se simt nişte superpariori. Iar în agenţiile Superbet vă pot spune că nu doar se pariază, ci se leagă prietenii, sportul este trăit, nu doar vizionat", spune entuziast Ardeleanu, subliniind acest customer centricity pe care l-a găsit la Superbet, venind de la Carrefour. Această orientare a companiei către performanţa produsului, crede el că este cheia succesului ei pe piaţă. Iar produsul de betting este făcut de aşa-numiţii traderi sau bookies.

Cu un număr de opt milioane de bilete jucate pe lună, Superbet are cel mai mare volum de pe piaţă, iar media pariurilor plasate rămâne în jurul valorii de 10 lei, potrivit datelor companiei. Superbet însă poate accepta şi pariuri foarte mari - aşa-numiţii clienţi VIP -, totul bazându-se pe relaţia de încredere cu pariorii.

"Construcţia acestor pariuri este făcută de nişte traderi pe care nici dumneavoastră, nici pariorii nu îi vedeţi niciodată. Evident că totul este automatizat, bazat pe algoritmi, dar decizia finală aparţine statisticienilor noştri, colegilor de la departamentul de bookie", detaliază Ardeleanu.

Cine sunt aceşti specialişti? Absolvenţi de matematică, statistică, cibernetică, etc, care sunt însă deopotrivă pasionaţi de fenomenul sportiv. Evident că numărul acestor specialişti care aleg să muncească în industria pariurilor sportive nu este foarte mare, prin urmare bătălia între operatori se dă şi pentru atragerea celor mai valoroşi traderi şi bookies.

Ca şi în cazul altor industrii, şi pentru Superbet cea mai mare frână în acest moment este penuria forţei de muncă. "Ne este cu atât mai greu cu cât activăm într-o industrie cu caracter special. Tinerii nu sunt totodeauna atraşi să lucreze într-o agenţie de pariuri sportive din cauza imaginii încă proaste, deformate pe care acest tip de activitate o are în România", remarcă Augusta Dragic, co-fondator şi director de resurse umane în cadrul Superbet.

Potrivit unei statistici a ONU, numărul românilor care au plecat din ţară între 2007 şi 2017 este de circa 3,4 milioane de oameni, cifră care plasează România pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia, aceasta în condiţiile în care în România nu există un conflict militar.

CÂT ŞI CINE PARIAZĂ? La nivelul întregii industrii a jocurilor de noroc, pariurile sportive reprezintă segmentul cel mai dinamic şi cu potenţialul cel mai mare de creştere. De departe, fotbalul şi tenisul sunt sporturile pe care se pariază cel mai mult.

În ultimii cinci ani, piaţa de gambling românească s-a dublat, potrivit estimărilor din piaţă, iar de la adoptarea unor reglementări stricte ale pieţei de gambling în 2013, piaţa continuă să crească anual cu 15-20 de procente. Creşterea vine atât din intrarea unor noi operatori pe piaţa locală, cât şi din mărirea volumelor pe care le rulează operatorii licenţiaţi acum pe piaţă. Făcând o comparaţie cu ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est, dinamica de creştere este similară, ţine să observe Ardeleanu. Tot el spune că "de această creştere beneficiază întreaga societate, dat fiind că industria de gambling este singura industrie (evaluată la 1-1,5 miliarde de euro) care plăteşte impozit pe cifra de afaceri, ceea ce duce contribuţia ei la PIB undeva între 0,5 şi 1%". Drept urmare, doar Superbet a plătit anul trecut 35 de milioane de euro la bugetul de stat (impozit pe cifra de afaceri, impozit pe profit, taxele pentru cei 3.000 de angajaţi şi alte taxe locale), iar suma totală plătită de operatori ajunge la aproape jumătate de miliard de euro.

Legat de profilul pariorilor, majoritatea sunt în continuare bărbaţi, dar "avem şi foarte multe doamne care ne trec pragul", spune Ardeleanu, precizând că Superbet a introdus chiar promoţii gândite pentru femei - "jocurile pe loterii, preferatele doamnelor".

Este un trend care începe să prindă teren şi în România. Practic, o evoluţie firească ce vine la pachet cu înţelegerea a ceea ce înseamnă de fapt un pariu sportiv - un mijloc de recreere, de divertisment, aşa cum este cazul pe pieţele mature din Europa şi din lume.

Cu fiecare prilej, Superbet, alături de ceilalţi membri din Asociaţia Rombet, dar şi din celelalte asociaţii profesionale de profil insistă să comunice faptul că activitatea de pariere trebuie văzută ca un mod de a petrece timpul şi nu ca o sursă de bani. "Ca în orice industrie, există o minoritate de consumatori care face excese şi la care industria trebuie să fie atentă şi pe care trebuie să o sprijine", remarcă şi Dan Ghiţă, preşedintele Rombet.

Şi directorul general al Superbet face o observaţie pe aceeaşi linie. "Orice plăcere consumată în exces nu este bună şi nu o încurajăm. De aceea avem o asociaţie profesională care se numeşte Joc Responsabil. Şi aş face o paralelă cu schiul - oricât de mult ţi-ar plăcea să schiezi nu este recomandat să ieşi de pe pistele marcate. Rămâi pe pârtia roşie, albastră, neagră, pentru că îţi oferă suficiente senzaţii şi nu este nevoie să te duci în afara lor", explică acesta, el însuşi pasionat de schi şi şah.

ÎN LITERA LEGII. După ani buni de capitalism sălbatic, industria jocurilor de noroc este astăzi una dintre cele mai reglementate şi transparente domenii din economia românească. Este o reglementare echitabilă şi corectă în acest moment care i-a eliminat pe operatorii care nu au vrut să respecte regulile jocului, apreciază Ardeleanu. "Au fost trei momente importante către această normalitate - mă refer la adoptarea OUG 77/2009, prima bornă importantă pentru reglementarea domeniului, crearea în 2013 a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) şi, în fine, a urmat vara lui 2015, când ONJN a reglementat decisiv şi piaţa pariurilor online", punctează tot el.

Una din pârghiile care asigură transparenţa totală a unei afaceri de pariuri sportive ţine de obligativitatea ca fiecare operator să aibă propriul terminal instalat la sediul ONJN. Acest terminal este practic o oglindă a serverului de pariere al casei de pariuri, prin urmare absolut toate tranzacţiile financiare legate de pariuri ale respectivului operator licenţiat se văd şi la ONJN.

Aşa se face că inclusiv pentru ţări din jur şi nu numai, România a ajuns, în mai puţin de cinci ani, un bun exemplu de reglementare echitabilă, funcţională şi atractivă a domeniului jocurilor de noroc, ceea ce nu putem spune, dacă vorbim de alte industrii ale economiei româneşti.

"După ce am construit un start-up corect şi sănătos pe piaţa din România, era normal să încercăm să exportăm acest model de succces antreprenorial către ţările din jur. Este de altfel şi unul din mandatele pentru care am ales sa vin la Superbet".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb