Garanti Bank vrea să se extindă în România şi începând de anul următor va analiza posibile fuziuni şi achiziţii pe piaţa locală, a declarat directorul general al grupului turc Garanti Bank, Ergun Ozen, într-un interviu pentru cotidianul spaniol Cinco Dias. "Intenţionăm să ne extindem în România, unde avem 80 de sucursale, şi dacă există alte oportunităţi de creştere în regiune, le vom analiza", a spus Ozen, citat de Mediafax.
Şeful Garanti Bank se aşteaptă ca problemele pe care le au mai multe bănci elene prezente în România să ducă la o restructurare în sectorul bancar românesc. "Cred că această situaţie va produce o consolidare a băncilor în România. Vor exista noi acţionari în unele bănci şi companii de asigurări. Pentru moment de concentrăm pe creştere organică, dar de anul următor vom analiza oportunităţi de dezvoltare prin fuziuni şi achiziţii", a spus directorul băncii turce.
Grupul bancar spaniol BBVA a cumpărat 24,9% din acţiunile Garanti în noiembrie anul trecut şi are opţiunea de a prelua încă 1% şi controlul consiliului de administraţie în cinci ani.
Garanti Bank este a doua mare bancă privată din Turcia, cu active de peste 66 miliarde de euro şi un profit net de 1,65 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut.
La sfârşitul anului trecut, Garanti Bank România avea active de 1,4 miliarde de euro, ocupând poziţia a 14-a în clasamentul băncilor din România, în creştere cu 3 locuri faţă de anul 2009, potrivit site-ului băncii. Volumul creditelor acordate a crescut cu peste 45% şi a depăşit 750 de milioane de euro.
1. Trădare-trădare, dar s-o ştim şi noi!
(mesaj trimis de Tudor Vasiliu în data de 08.11.2011, 10:27)
E uzual ca "turcii" de la Garanti Bank să-şi exprime intenţia de a prelua bănci elene în România? Nu e cam prematur? Se practică aşa ceva în lumea băncilor cu tradiţie?
E uzual ca Lagarde să fluture la Moscova spectrul disoluţiei băncilor-fiice ale băncilor occidentale, din Europa de Est? E o invitaţie voalată la prânz? La cină? La carnagiu?
Dacă "Bursa" n-are nimic de pierdut ar fi util să intervieveze în acest sens un puternic al momentului şi un bogătaş al momentului, să luăm la întâmplare: Traian Băsescu şi Dinu Patriciu.
Pentru că dacă UE ne-a sugerat să ne mai împrumutăm şi de la non-UE e una, iar dacă această stranie iniţiativă e locală, e alta, Trădare-trădare, dar s-o ştim şi noi!