• Funcţionarii din ANAF şi Ministerul Finanţelor ameninţă că vor înceta şi ei lucrul pe termen nelimitat
Comisarii Gărzii Financiare vor intra începînd de astăzi în grevă generală pe termen nelimitat, la nivelul întregii ţări, după cum au anunţat liderii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP). Mai mult, sindicaliştii din celelalte instituţii ale Ministerului Finanţelor Publice ameninţă că se vor solidariza cu protestatarii dacă problemele acestora nu se vor rezolva, mai ales că problemele angajaţilor Gărzii Financiare sunt similare cu ale celor din ANAF şi Ministerul Finanţelor.
"Avem nevoie de protecţia comisarilor Gărzii Financiare în activitatea de combatere a evaziunii fiscale, precum şi de plata orelor suplimentare sau de dotările necesare pentru sediile în care ne desfăşurăm activitatea", a spus Sebastian Oprescu, preşe-dintele SNFP.
Deşi revendicările acestea au fost negociate la nivelul Gărzii Financiare şi la nivelul ANAF şi au fost concretizate într-un proiect de act normativ care este impus de Legea privind Organizarea Gărzii Financiare, Sebastian Vlădescu refuză semnarea acestui act "încălcînd legea şi promisiunile pe care le-a făcut", potrivit lui Sebastian Oprescu. Acest act normativ care este cerut de legea de Organizare a Gărzii Financiare ar anula stimulentele acordate pe criterii subiective de către şefii administraţiilor fis-cale, iar acesta este considerat unul dintre motivele pentru care Sebastian Vlădescu refuză semnarea actului.
Orele restante pentru care funcţionarii solicită plata sunt în număr de 619.000 începînd din 2003, ceea ce înseamnă 700 de ore suplimentare pentru fiecare comisar într-un an.
"Statul este dator fiecărui comisar cu 50 milioane lei vechi, iar aceste ore nu se pot acorda concediu, din moment ce numărul comisarilor este foarte redus", consideră preşedintele SNFP, adăugînd că "indiferent unde se află, comisarii sînt chemaţi să sesizeze actul de evaziune fiscală".
Numărul total al comisarilor din Garda Financiară este de 900, iar dintre aceştia 870 vor intra în grevă. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor SNFP "fiecare inspector aduce la buget 10 miliarde lei într-un an din evaziune fiscală şi întreţine finanţarea administraţiei publice, iar el primeşte anual 90 milioane lei vechi din salariu".
Dotările sediilor Gărzii Financiare sînt considerate deficitare şi neadecvate de către sindicalişti. "Nu avem unde să depozităm marfa confiscată, iar încărcarea şi descărcarea mărfii o fac chiar comisarii", a spus Sebastian Oprescu, adăugînd că "lucrătorii instituţiei Gărzii Financiare merg în control de multe ori cu maşinile agenţilor economici".
Dacă tot intră în grevă lucrătorii Gărzii Financiare ne putem gîndi că refuzul ministrului Finanţelor să discute cu aceştia va echivala cu bucuria evazioniştilor şi cu întîrzierea amenzilor şi confiscărilor de bunuri.