Cea mai mare gaură din stratul de ozon din istoria omenirii se deplasează, încet dar sigur, spre ţara noastră. În urmă cu o săptămână, atenţia publicului era îndreptată către norul radioactiv de la Fukushima, care, la rândul lui, acoperea cerul Europei.
În prezent, o masă uriaşă de aer săracă în ozon este purtată de curenţii dinspre Polul Nord spre ţara noastră. În două săptămâni, gaura din stratul de ozon a ajuns în Scandinavia, iar în următoarele zile se va îndrepta spre zona de est a continentului. Motivele de îngrijorare nu trebuie să fie foarte mari, radiaţiile urmând să se încadreze în limite acceptabile, cam la acelaşi nivel cu al zilelor caniculare de vară, medicii recomandând folosirea cremelor protectoare pentru cei care îşi des-făşoară activitatea în aer liber. Efectele vor fi resimţite aproximativ 10-14 zile, după care se va reveni la normal.
Specialiştii susţin că acest fenomen este unul la care contribuie mai mulţi factori, dar că, deocamdată, nu este periculos pentru populaţie. Ozonul stratosferic s-a diminuat semnificativ în cursul ultimilor 15 ani. Continua creştere a nivelului de radiaţii ultraviolete şi expunerea prelungită la Soare contribuie la îmbătrânirea pielii, la diverse forme de cancer şi boli de ochi.
Pământul este înconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare, care filtrează aproximativ 66% din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. Efectul ar fi devastator în absenţa acestui strat. "Oamenii ar trebui să fie vigilenţi în condiţiile subţierii stratului de ozon. Te poţi proteja prin informare, prin faptul că poţi purta o pălărie cu boruri largi şi prin folosirea unor creme cu protecţie UV. Este important să nu stăm prea multe ore în aer liber", a declarat Gier Braathen, de la Organizaţia Meteorologică Mondială.
Practic, în ultimele două săptă-mâni, populaţia planetei a avut motive serioase să se uite spre cer cu teamă. Organizaţia Meteorologică Mondială a activat, în data de 12 martie, la solicitarea Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, Centrele Meteorologice Regionale Specializate, cărora le-a revenit res-ponsabilitatea de a realiza prognoze ale traiectoriilor şi dispersiei norului radioactiv emis de Centrala Nucleară Fukushima. Săptămâna trecută, acest nor, aflat la 2500 de metri altitudine, a ajuns deasupra ţării noastre. Specialiştii au explicat că în nor, care a făcut o plimbare de aproape 20.000 de kilometri, se aflau foarte puţine particule radioactive atunci când a ajuns la noi şi că singurul pericol l-ar fi reprezentat ploile puternice care ar fi putut transporta aceste particule în sol. Cum pe termen scurt nu s-au resimţit efecte dramatice asupra corpului uman, avertizările privind gaura din stratul de ozon nu par să mai sperie pe nimeni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2011, 10:28)
Gaura din buget se acopera cu saracirea romanilor.