Gazprom: Este posibil ca România să se alăture South Stream, scenariul nu exclude Bulgaria

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 iunie 2010

Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, apreciază că este posibil ca România să se alăture South Stream, iar acest scenariu nu exclude neapărat participarea Bulgariei la dezvoltarea proiectului, potrivit agenţiei ITAR-TASS, preluată de Novinite, anunţă Mediafax.

"Includerea potenţială a Româ­niei în proiectul South Stream nu înseamnă renunţarea imediată la versiunea în care conducta trece pe teritoriul Bulgariei. Este posibil ca România să se alăture proiectului, însă asta nu înseamnă neapărat că Bulgaria este exclusă", a afirmat Medvedev.

El a adăugat că este foarte important pentru România şi Rusia să se analizeze fezabilitatea economică a proiectului.

Declaraţiile vin la o zi după ce preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a indicat că gazoductul şi-ar putea schimba traseul, ocolind Bulgaria, stat care a dezamăgit Rusia prin tergiversarea altor proiecte energetice, precum construirea unei centrale nucleare şi a unui oleoduct.

Gazprom şi partenerii lui vor finaliza studiul de fezabilitate în cel mult trei luni, a menţionat Miller, adăugând că România oferă cooperare mai largă în domeniul energiei. Grupul estimează că gazoductul va deveni funcţional în decembrie 2015.

Medvedev a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că studiul de fezabilitate privind construcţia South Stream va lua în calcul trecerea conductei prin România în locul Bulgariei.

Declaraţii recente ale premierului bulgar, potrivit cărora Sofia se retrage din două proiecte energetice importante în care este implicată Rusia, respectiv construirea centralei nucleare Belene şi a oleoductului Burgas-Alexandrupolis, au provocat confuzie şi panică la Moscova, notea­ză Novinite.

La începutul săptămânii trecute, Gazprom şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, au discutat posibila participare a României în proiectul South Stream.

Publicaţia rusă Kommersant a scris că Gazprom va înlocui, probabil, Bulgaria cu România în proiect, din moment ce Sofia a oprit alte două proiecte energetice derultate împreună cu Rusia.

Macedonia este pregătită să devină parte din coridoarele europene de energie şi, în special, să se alăture South Stream, menţionează Novinite.

South Stream este una dintre soluţiile Gazprom pentru ocolirea Ucrainei ca principală ţară de tranzit a gazului rusesc exportat în Europa, după ce livrările au fost perturbate în mai multe rânduri în ultimii ani de disputele dintre Kiev şi Moscova privind tarifele de tranzit şi datoriile părţii ucrainene către grupul rus.

Gazoductul va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb