"Gazprom" promite să reia livrările în prezenţa observatorilor străini

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 ianuarie 2009

Miniştrii europeni ai Energiei se întâlnesc, luni, într-o reuniune extraordinară

Conducerea gigantului rus "Gazprom" a promis ieri, la Bruxelles, că va relua livrările de gaze naturale către UE de îndată ce observatorii internaţionali vor ajunge la punctele de acces de pe teritoriul Ucrainei.

"Odată ce observatorii europeni vor ajunge în Ucraina şi vor avea acces la gazoducte, livrările vor fi reluate. Acest lucru trebuie să se întâmple cât mai curând", a declarat Alexei Miller, directorul "Gazprom", în urma unei întâlniri avute la Parlamentul European (PE) cu preşedintele acestui for, Hans-Gert Pöttering.

La rândul său, reprezentantul companiei energetice de stat ucrainene "Naftogaz" a dat speranţe că livrările vor fi reluate. "Ucraina este gata să garanteze tranzitul deplin al gazului rusesc pe teritoriul său către Europa", a afirmat, Oleg Dubina, preşedintele "Naftogaz", adăugând: "Situaţia actuală, respectiv neînţelegerile existente au fost rezultatul problemelor economice, mai degrabă decât al celor politice. Ele ar trebui rezolvate ţinând cont de interesele economice ale ambelor părţi".

Miller şi Dubina au fost prezenţi ieri, la Bruxelles, unde au avut loc negocieri pentru rezolvarea disputei pe tema livrărilor de gaze. Alexei Miller a amintit că a purtat negocieri şi miercuri seara cu Oleg Dubina, după care au participat la discuţiile de la Bruxelles.

Din partea UE, Johannes Laitenberger, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a precizat: "Nu vrem să trimitem observatori doar ca aceştia să vadă că situaţia nu se schimbă. Vrem să trimitem observatori ca să ne asigurăm că situaţia se va schimba şi că livrările vor fi reluate".

"Gazprom" a acuzat Ucraina, în repetate rânduri, că fură din gazele destinate consumatorilor europeni, ca să-şi asigure necesarul, după ce, la 1 ianuarie, Rusia a stopat livrările directe către ucraineni, pe motiv că nu s-a înţeles cu aceştia pe marginea tarifelor.

Rusia asigură 25% din necesarul de gaze din Europa, iar 80% din această cantitate este transportată prin Ucraina. Miercuri, livrările de gaze au fost oprite către întreaga Europă, iar Rusia şi Ucraina se învinuiau reciproc pentru această situaţie. Ţările afectate de incident au fost Austria,

Germania, Turcia, Grecia, Italia, Franţa, Ungaria,

Cehia, Slovacia, Bosnia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Slovenia, Croaţia, Macedonia, România.

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene a convocat o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni ai Energiei pentru luni, 12 ianuarie, la Bruxelles, unde participanţii vor dezbate criza gazelor naturale.

Situaţia privind livrarea gazelor ruseşti către Europa a fost calificată drept o criză energetică de către preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Ucraina, europarlamentarul român Adrian Severin. Domnia sa a declarat ieri, la Bruxelles: "Această criză este una politică, ce are nu numai consecinţe politice, dar şi scopuri politice. Noi vrem să ni se explice cum vor ţine Rusia şi Ucraina cont de interesele noastre, atunci când vorbim de relaţiile Uniunii Europene cu aceste două ţări".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb