GELU DIACONU CÂNTĂ "OF, VIAŢA MEA!" LA DNA Premierul l-a demis pe şeful ANAF

C.I.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 11 februarie 2016

Premierul l-a demis pe şeful ANAF

Preşedintele ANAF a declarat că nu îşi dă demisia: "doresc să fiu demis din funcţie"

Ministrul Finanţelor le-a cerut demisia preşedintelui şi vicepreşedintelui ANAF

---------

Actualizare 16:37 Surse: Daniel Diaconescu, preşedinte interimar al ANAF

Daniel Diaconescu va prelua atribuţiile de preşedinte interimar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma demiterii lui Gelu Diaconu de către primul ministru, anunţă Agerpres, care citează surse guvernamentale.

Diaconescu a ocupat până în acest moment funcţia de director general al Direcţiei Generale de Informaţii Fiscale în cadrul ANAF. Acesta are în spate o experienţă de 10 ani în domeniul administrării fiscale şi a protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:10 Surse: Vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, eliberat din funcţie de Cioloş

Vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, a fost eliberat din funcţie astzi, de către premierul Dacian Cioloş, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.

Decizia de eliberare urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:06

Premierul Dacian Cioloş l-a destituit din funcţie pe şeful ANAF, Gelu Diaconu, acuzat de către DNA de abuz în serviciu, transmit televiziunile de ştiri.

---------

Actualizare 14:01 Mădălin Voicu: "Nu am nevoie să mă apăr; aştept să mi se demonstreze cu probe învinovăţirile"

Deputatul social-democrat Mădălin Voicu a declarat astăzi, după ce şi-a studiat aproape două ore dosarul în care procurorii DNA solicită reţinerea şi arestarea sa preventivă pentru fapte de corupţie, că nu are nevoie să se apere, ci aşteaptă să i se demonstreze cu probe şi concret învinovăţirile care i se aduc, transmit surse din presă.

"Eu nu am nevoie să mă apăr. Eu aştept să mi se demonstreze cu probe şi concret învinovăţirile pe care le-am citit. Interceptări ciudate, adică au cel puţin un grad de banalitate. Dar, sigur că sunt lucruri pe care probabil că ei contează. Eu nu pot să mă bag în treaba lor. Cum ei nu se bagă în simfoniile mele, nici eu nu mă bag", a afirmat Mădălin Voicu, la Camera Deputaţilor.

El a spus că nu le va cere colegilor deputaţi să respingă cererea procurorilor DNA.

"Nu nu fac niciun fel de discuţii pe tema asta, deci nu am cum să cer ceva cuiva. Cine mă cunoaşte ştie cum sunt, cine nu mă cunoaşte o să afle cum sunt. Eu nu am cum să cer cuiva ceva", a punctat Voicu.

Întrebat despre acuzaţiile conform cărora ar fi făcut intervenţii la ANAF, Mădălin Voicu a spus că nu cunoaşte pe nimeni la această instituţie.

"Eu nu cunosc pe nimeni de la ANAF. Problema cu intervenţiile mele era legată de un telefon dat domnului Teodorovici (Eugen Teodorovici, n.r.), rugându-l să îl primească pe domnul deputat Păun, nu mergând eu acolo, chestie care s-a întâmplat, după care lucrurile au decurs normal. Eu, în principiu, nu am făcut decât să ajut. Adică în speranţa că lucrurile prin proiect se vor rezolva, de bună credinţă am sprijinit, nu am băgat pile cum se spune clasic. Nicu (Nicolae Păun - n.r.), de exemplu, putea să intervină la domnul Teodorovici la fel cum am intervenit eu. Numai că eu, fiind prieten şi coleg de partid, am făcut oficiul acesta prin telefon, deci nu m-am dus cu el de braţ. Nu am făcut niciun fel de vizită undeva, pe care să o putem considera ca făcând parte dintr-o chestie de trafic de influenţă. Să dai un telefon unui prieten şi să-i spui: primeşte-l pe X sau pe Y că are o problemă de discutat cu tine...", a susţinut Mădălin Voicu.

De asemenea, întrebat dacă ştia ce urmau să discute Păun şi Teodorovici, Mădălin Voicu a spus că a presupus că este vorba de proiecte de "genul acesta" (proiecte europene, n.r.).

"Presupuneam că acesta ar putea fi unul din motivele întâlnirii. Eu sunt un om corect, am avut întotdeauna o conduită pe care nu am abandonat-o, sunt educat, nu am luat niciodată niciun ban de nicăieri, decât pe ştatul de plată, adică în condiţiile în care am făcut o muncă sau am prestat un anumit serviciu. Deci la mine nu există problema asta cu spălare de bani", a subliniat Mădălin Voicu.

Referitor la implicarea soţiei sale în proiectele lui Nicolae Păun, el a spus: "E adevărat. Pe vremea aceea nu era soţia mea. Ea a primit, fiind cadru didactic şi având abilităţi în a preda cursuri legat de primul proiect - nu ştiu, era prin 2009-2010 - câteva luni de zile, văzând că se iniţiază acest proiect, a fost asistentă. După care, văzând că lucrurile încep să se încurce, s-a retras", a susţinut deputatul PSD.

În ceea ce îl priveşte pe Nicolae Păun, Voicu a spus că singurul lucru pe care i-l poate reproşa acestuia este faptul că nu i-a spus care sunt condiţiile proiectului în cauză.

"Eu nu am o supărare pe Nicu Păun. Singurul lucru pe care pot să i-l reproşez e că nu m-a anunţat sau nu mi-a spus care de fapt sunt condiţiile acestui proiect. Sigur că ei mă scot în faţă ca pe urs", a mai afirmat Voicu.

Deputatul se află în continuare la Comisia juridică pentru a-şi studia dosarul.

(S.A.)

---------

Actualizare 13:21 Cioloş, întrebat dacă îl va demite pe Gelu Diaconu: "Da, sigur. Aştept propunerile de schimbare"

Premierul Dacian Cioloş a confirmat joi că îl va demite pe preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, precizând că aşteaptă o propunere de înlocuire de la ministrul de Finanţe, informează Mediafax.

Primul-ministru a subliniat că ''este important să nu menţinem o stare de ambiguitate la ANAF'', pentru ca aceasta să rămână o ''structură credibilă'', precizează sursa citată.

El a arătat că actualul preşedinte al ANAF "trebuie să îşi clarifice situaţia în justiţie".

Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, a refuzat, joi, cererea ministerului Finanţelor de a-şi prezenta demisia, calificând dosarul DNA în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, alături de vicepreşedintele Mihai Gogancea-Vătăşoiu, drept "kafkian".

(I.D.)

----

Actualizare 13:16 Tomac îi cere premierului să îî demită urgent pe şefii ANAF

Preşedintele executiv al Mişcării Populare, deputatul Eugen Tomac, îi solicită premierului Dacian Cioloş să îl demită de urgenţă pe şeful ANAF, Gelu Diaconu, şi pe adjunctul acestuia, invocând faptul că aceştia sunt urmăriţi penal într-un dosar instrumentat de DNA, a scris Tomac, joi, pe Facebook.

"Îi cer premierului Dacian Cioloş să îl demită de urgenţă pe şeful ANAF, Gelu Diaconu, şi pe adjunctul acestuia. Cei doi demnitari sunt urmăriţi penal. Diaconu (urmărit penal) ar trebui să plece la pachet cu Tobă (plagiator) şi Curaj ("academician" în conflict de interese)", se arată în postarea de pe Facebook a preşedintelui executiv al MP.

Eugen Tomac spune că Dacian Cioloş "are pârghiile să facă curăţenie, dar că nu le foloseşte".

"Domnule Cioloş, ce diferenţă este între acest guvern şi guvernul Ponta? Şi în guvernul Ponta aveam plagiatori, urmăriţi penal şi chiar inculpaţi. Guvernul Ponta a căzut şi românii au sperat că vor veni altfel de oameni şi un alt fel de prim-ministru, care să nu mai facă niciun fel de compromisuri. Dumneavoastră aveţi pârghiile să faceţi curăţenie, dar nu le folosiţi. Pretindeţi că sunteţi un premier tehnocrat, fără legături cu partidele, dar ţineţi în aparatul administrativ oameni care servesc interese oculte ale politicienilor", a scris preşedintele executiv al MP.

(I.D.)

----

Actualizare 11:14 Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se reuneşte luni pentru cazurile Voicu şi Păun

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se va reuni, luni, începând cu ora 10:30, pentru a analiza cererile DNA de reţinere şi arestare preventivă în cazul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Precizarea a fost făcută, joi, la Palatul Parlamentului, de deputatul Eugen Nicolicea, membru al comisiei.

(A.L.)

---------------------

Actualizare 10:46 Mădălin Voicu a ajuns la Comisia juridică: "Am venit să studiez dosarul"

Deputatul PSD Mădălin Voicu a ajuns joi dimineaţă la Comisia juridică din Camera Deputaţilor, însoţit de avocatul său, pentru a-şi studia dosarul.

''Deocamdată trebuie să studiez dosarul'', a spus Voicu, la intrarea în sala Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse din presă.

Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au trei zile la dispoziţie - joi, vineri şi luni - să îşi studieze dosarul. Ulterior va avea loc şedinţa Comisiei Juridice, iar luni este aşteptat, la Biroul Permanent, raportul pe cazul celor doi deputaţi.

Dosarul DNA privind acuzaţiile de trafic de influenţă şi deturnare de fonduri aduse deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun are 19 volume, însumând 4886 de pagini.

(A.L.)

-----------------

Actualizare 10:40 Preşedintele ANAF a declarat că nu îşi dă demisia: "doresc să fiu demis din funcţie"

Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, a trimis presei o declaraţie în care anunţă că nu va da curs solicitării de a demisiona din funcţie. Redăm mai jos, integral, comunicatul trimis de şeful Fiscului.

"După cum cunoaşteţi, ieri, mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Ţuluş, constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea făptuitorului.

Menţionez faptul că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian.

Singura acuzaţie care mi se aduce atât mie cât şi vicepreşedintelui ANAF este aceea că am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice.

Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii.

Am aflat cu stupoare că domnul procuror Ţuluş apreciază că am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru nişte sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit parinţii copiilor şi bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acţiunile deţinute în urma vestitei cuponiade.

În plus, reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberaţii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe de la acea vreme.

De asemenea, reprezentaţi ai instituţiilor care au propria Casă de Sănătate pentru Ordine Publică, Siguranţă Naţională şi Autorităţi Judecătoreşti mi-au atras atenţia în mod imperativ că, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajaţii acestora să fie desconspirată, în relaţia cu Fiscul.

Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să ştie căacesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce priveşte diferenţa dintre suspendare emiterii unui titlu de creanţă şi anularea unei creanţe bugetare, apanaj al iniţiativelor legislative ale MFP şi ale Guvernului.

Şi, pentru ca absurdul nu se opreşte aici, informez pe această cale opinia publică ca Direcţia Antifraudă a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de către această grupare.

Totodată, trebuie ştiut şi faptul că în aceeaşi perioadă exista pe procedura de avizare în MFP, care are drept de iniţiativă legislativă şi nu ANAF, aşa cum eronat apare în comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau să rezolve această anomalie fiscală.

Subliniez faptul că în tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracţional vizat de procurori.

Astăzi, şi în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului şi pe care îl vom face public.

În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri.

Atrag atenţia tuturor factorilor de decizie, informând totodată cetăţenii, că ANAF se află în mijlocul unei perioade critice a existenţei sale, fiind instituţia căreia i se datorează în proporţie de peste 70% relaxarea fiscală şi stabilitatea macrobugetară a statului român.

Acţiunile unui procuror conduc la destabilizarea unei instituţii vitale pentru statul român care trebuie să finalizeze următoarele actiuni, în această perioadă:

- reaşezarea portofoliului de administrare în zona contribuabililor mari şi mijlocii care aduc peste 72% din colectarea veniturilor;

- reaşezarea personalului pe funcţii de conducere şi execuţie;

- stabilizarea infrastructurii IT din domeniul fiscal şi vamal, aflată la limita colapsului, până la finalizarea proiectului de modernizare desfăşurat cu Banca Mondială, urmând să fie luate decizii majore referitoare la rezolvarea acestei situaţii;

- operaţionalizarea la capacitate maximă, după inventarierea celor 18.000 de hotărâri judecătoreşti penale de pus în aplicare, a noii structuri de executări silite cazuri speciale, pentru a rezolva o problemă intens dezbătută;

- menţinerea presiunii pe creşterea conformării fiscale, prin derularea şi programarea acţiunilor Direcţiei Antifraudă, în domeniile stabilite în strategia asumată de mine şi echipa de conducere;

Consider că este inacceptabil ca, fie din rea credinţă, neştiinţă sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituţie de importanţa ANAF să poată fi destabilizată, punând în pericol ţinta de deficit structural şi întreaga securitate economică a României.

Cu toate acestea, tocmai pentru că nu confund instituţiile cu oamenii, şi nici pe mine cu ANAF, am încredere ca CSM şi DNA vor urmări cu atenţie deosebită rezolvarea cu celeritate şi în deplină legalitate a dosarului în care am fost implicat într-o manieră ce poate fi asimilată unui adevărat abuz." - Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte ANAF

(A.L.)

--------------------

Actualizare 10:19 Cioloş:"Am discutat cu Gelu Diaconu, situaţia lui se va clarifica azi"

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi că a discutat cu preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, iar situaţia acestuia ''se va clarifica'' în cursul zilei, refuzând să precizeze dacă acesta va demisiona sau va fi revocat din funcţie, informează Mediafax.

Şeful Executivului a dat de înţeles că Gelu Diaconu va pleca din fruntea ANAF în urma discuţiei avute. ''Mi-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat, dar date fiind acuzele a înţeles şi dânsul că pentru ANAF este mai bine să se clarifice situaţia sa'', a spus Cioloş.

Preşedintele ANAF, Ştefan Gelu Diaconu şi vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, a transmis DNA, miercuri, într-un comunicat.

(I.D.)

-----

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a cerut aseară demisia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi a vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, după ce procurorii DNA i-au pus sub acuzare în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Anca Dragu spune: "Fiscul este una dintre cele mai importante instituţii din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situaţie, în care preşedintele şi vicepreşedintele ANAF sunt puşi sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrităţii conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în poziţiile pe care le deţin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrităţii pe care ANAF, ca instituţie, o reclamă". Ea a subliniat că activitatea ANAF se desfăşoară normal, ceea ce este cel mai important lucru în acest moment.

"Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF şi urmează să luăm o decizie cât de curând posibil", a mai spus ministrul.

În dosarul în care procurorii cer încuviinţarea arestării deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, preşedintele ANAF Gelu Diaconu şi vicepreşedintele ANAF Mihai Gogancea Vătăşoiu sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

DNA arată: "Ca urmare a demersurilor iniţiate de deputatul Păun Nicolae şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, preşedintele ANAF Diaconu Gelu - Ştefan, împreună cu vicepreşedintele ANAF, Gogancea-Vătăşoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015.

Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor şi notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuţii. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligaţie de plată. Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor, în cazul deciziilor deja comunicate. Aceste acţiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuţiilor sociale), iar pe de altă parte un folos patrimonial în beneficiul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa".

Acuzaţii grave pentru deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu

Pocurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi a transmis ieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a transmite preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.

Potrivit procurorilor, Păun Nicolae, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, este acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene; deturnare de fonduri; spălarea banilor; efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; cumpărare de influenţă; influenţare a declaraţiilor.

Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare de bani.

Procurorii susţin că, la iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", al cărei preşedinte este deputatul Nicolae Păun , a fost realizat, în toate judeţele României, în perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", cu finanţare din fonduri europene.

Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă şi implicarea, în iniţiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

Procurorii DNA susţin că grupul ţintă a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urmă neavând cunoştinţă despre faptul ca au făcut parte din grupul ţintă. Totodată, în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociatia Partida Romilor «Pro Europa». Astfel, în contul deţinut de Asociaţia Partida Romilor «Pro - Europa», în perioada 27.09.2010 - 19.12.2013 au fost efectuate donaţii în sumă totală de 428.307,11 lei.

Din probele administrate a reieşit că obiectivele proiectului nu au fost realizate; că majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane.

A rezultat că sumele acordate proiectului «Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi» ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene şi 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea Asociaţiei Partida Romilor şi de către managementul proiectului".

Tot prin Asociaţia Partida Romilor Pro Europa, în perioada 2010 - 2013, s-a derulat şi proiectul cu finanţare intitulat «Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine», cu finanţare din fonduri europene.

Au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, şomeri de lungă durată, şomeri tineri şi persoane inactive.

Procurorii menţionează: "A rezultat că unii dintre participanţi au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire, precum şi sume de bani între 300 şi 600 de lei, în timp ce alte persoane, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc.

Solicitarea la plată a acestor subvenţii, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele ataşate în acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor. Din probele administrate a reieşit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanţilor şi fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European şi din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor".

DNA susţine că a fost creat un prejudiciu în sumă totală de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European şi 1.538.529 lei din bugetul naţional).

Cu referire la ambele proiecte, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a obţinut pe nedrept, potrivit procurorilor DNA, fonduri europene aferente celor două proiecte. DNA spune că Nicolae Păun a determinat stabilirea grupurilor ţintă cu persoane fictive, în baza întocmirii unor documente ce nu corespund realităţii şi i-a determinat pe angajaţii din cadrul celor două proiecte să plătească un procentaj din salariul pe care îl încasau către Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa", cu titlu de donaţie. Donaţiile astfel strânse, în mod nelegal, de asociaţie, totalizează 1.364.098,11 lei (428.307,11 lei aferente proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi" şi 935.791 lei aferente proiectului "Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine"), mai precizează DNA.

De asemenea, Nicolae Păun a întocmit şi a semnat cererile de plată aferente celor două proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespund realităţii, având ca urmare prejudicierea bugetului comunităţilor europene cu suma totală de 24.220.396,43 lei şi bugetul de stat cu suma totală de 3.030.312 lei, reprezentând partea de cofinanţare, mai menţionează DNA.

Comunicatul procutorilor precizează: "Sumele de bani alocate de la bugetul de stat au fost obţinute pe nedrept, prin prezentarea, ca documente justificative, a unor convenţii civile încheiate în mod fictiv de Asociaţia Partida Romilor. În vederea disimulării şi ascunderii activităţii ilegale săvârşite în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor «Pro Europa» în contextul deturnării fondurilor alocate de la bugetul de stat, începând cu luna ianuarie 2015, Păun Nicolae, folosindu-se de calitatea de deputat al Parlamentului României - Camera Deputaţilor, a făcut demersuri pentru promovarea unui proiect de lege privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice. De asemenea, Păun Nicolae a făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa. Aceasta, în condiţiile în care, persoanele (cetăţenii de etnie romă care au fost incluşi în mod fictiv în proiectele şi acţiunile Asociaţiei Partida Romilor «Pro Europa») au primit decizii de plata din partea instituţiilor statului".

DNA mai spune că Nicolae Păun a a creat circuite financiare, disimulând sumele de bani obţinute din donaţii, în scopul de a da o aparenţă legală cheltuielilor din cadrul celor două proiecte, a efectuat, prin persoane interpuse, în numele unei societăţi comerciale, tranzacţii cu terenuri achiziţionate la preţuri subevaluate, pentru a-şi însuşi sumele de bani rezultate şi pentru a disimula originea infracţională; a condus în fapt activitatea aceiaşi societăţi comerciale (inclusiv prin reprezentarea societăţii), în sensul că a intermediat şi a înlesnit obţinerea de credite bancare pentru societate, a întocmit acte financiare si contabile justificative in contextul unor controale ale organelor fiscale.

În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat soţiei acestuia Olteanu Carmen, un salariu (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor, potrivit DNA, care menţionează: "Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa".

Tot în vederea disimulării actelor nelegale întreprinse, Păun Nicolae ar fi iniţiat, potrivit DNA, colectarea (prin intermediul reprezentanţilor regionali ai Asociaţiei Partidei Romilor Pro Europa") a deciziilor de impunere deja recepţionate de persoanele care au fost incluse fictiv în proiectele finanţate cu fonduri europene. De asemenea, deputatul Păun ar fi solicitat reprezentanţilor regionali ai Asociaţiei Partidei Romilor "Pro Europa" să transmită persoanelor ce au primit decizii de impunere că situaţia va fi rezolvată fără ca acestea sa fie nevoite să plătească sumele de bani imputate de ANAF.

DNA mai spune că, în perioada octombrie 2015 - decembrie 2015, Păun Nicolae, aflându-se în posesia listelor cu martori citaţi de DNA, respectiv fiind încunoştinţat despre aceste aspecte, a determinat mai multe persoane, prin corupere, în mod direct, sau prin intermediari, să nu dea declaraţii sau sa dea declaraţii mincinoase în faţa organelor de urmărire penală cu privire la activitatea derulată în cadrul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, în contextul derulării celor două proiecte cu finanţare europeană menţionate mai sus.

Procurorii susţin că, în perioada 2011-2015, cu intenţie, suspectul Mădălin Voicu, în exercitarea obligaţiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declaraţii de avere la Camera Deputaţilor, fără a declara sumele de bani obţinute de la Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa", totalizând 300.682 lei - venit brut şi 217.300 lei venit net. Banii respectivi fuseseră primiţi de la Păun Nicolae, prin intermediul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, cu justificarea "plăţi drepturi de autor" în perioada 2011-2015, potrivit DNA care susţine că aceşti bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădă lin Voicu ştia ca sunt deturnaţi, având în vedere că o persoană din familia sa fusese angajată în cadrul proiectului "Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine" şi remunerată cu suma totală de 194.241 lei.

De asemenea, procurorii au mai dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Gheorghe Ivan, manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", Vasilică Grigore, Carmen Olteanu, Valentin Pepenel, pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor, Costel Iulian Paraschiv, manager al proiectului "Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine", Florin Paraschiv Bogdan, pentru comiterea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor, Irina Radu Valeria, manager general al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa", şi Florentina Rotariu, responsabil financiar.

Procurorii DNA susţin că, în cadrul proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi" finanţat cu fonduri europene, grupul ţintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile) a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urma neavând cunoştinţă despre faptul ca au făcut parte din grupul ţintă.

DNA precizează: "Pentru a-şi însuşi în mod ilicit sume din cadrul proiectului, de comun acord cu conducerea Asociaţiei Partida Romilor «Pro Europa», managerul de proiect Ivan Gheorghe împreună cu membrii echipei de management, Grigore Vasilică - soţia lui Ivan Gheorghe, Rotariu Florentina - responsabil financiar, Pepenel Valentin - coordonator naţional, au supraevaluat costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului. În acest sens, în perioada derulării proiectului, persoanele anterior menţionate au încasat următoarele sume, după cum urmează: Ivan Gheorghe - 1.066.186 lei în perioada 24.09.2010 - 03.04.2014; Grigore Vasilica - 676.255 lei în perioada 24.09.2010 - 03.04.2014; Rotariu Florentina - 277.367 lei în perioada 24.09.2010 - 06.08.2013; Pepenel Valentin - 459.244 lei în perioada 24.09.2010 - 03.04.2014".

În cadrul proiectului "Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine", finanţat cu fonduri europene, procurorii spun că, în vederea stimulării persoanelor din grupul ţintă, managerul proiectului, Paraschiv Iulian, a propus acordarea unei subvenţii de 600 de lei tuturor persoanelor care au absolvit cursurile de calificare/formare profesională prin intermediul proiectului. Prin Decizia nr.1 din 22.08.2011 semnată de preşedintele Nicolae Păun propunerea a fost validată.

DNA menţionează: "A rezultat ca persoane din cadrul grupului ţintă, care urmau să participe la cursurile de formare, au fost chemate în diverse locaţii din localităţile aparţinând judeţelor vizate de proiect şi au fost informate că vor avea loc nişte cursuri de calificare pe diverse meserii (florar, lucrător comerţ, bucătar, lucrător construcţii) şi vor primi şi bani din fonduri europene. Ulterior, unele dintre aceste persoane au urmat câteva ore de curs şi la final au primit un certificat de absolvire precum şi sume de bani între 300 şi 600 de lei. Alţi participanţi, deşi s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs şi totuşi, unii dintre ei, au primit sume de bani între 300 şi 600 de lei sau nu au primit deloc.

Reprezentanţii Asociaţiei Partida Romilor «Pro Europa» ar fi deturnat de asemenea şi fondurile alocate de la bugetul de stat. Pentru deturnarea fondurilor alocate de la bugetul de stat, conducerea Asociaţiei Partida Romilor «Pro Europa», împreună cu departamentul de contabilitate (reprezentat de Rotariu Florentina şi Radu Irina Valeria) a întocmit în fals mai multe convenţii civile ce presupuneau angajarea fictivă, pe o perioada determinată, în cadrul Asociaţiei Partida Romilor, a unor membri ai asociaţiei din judeţele tarii. Aceştia trebuia să fie plătiţi cu circa 1500 lei, sumă pe care aceştia nu au primit-o niciodată şi nici nu aveau cunoştinţă despre aceasta. Pentru întocmirea acestor convenţii civile, Rotariu Florentina a folosit datele de identitate înscrise pe copii ale cărţilor de identitate ale membrilor Asociaţiei Partida Romilor, care se aflau la sediul din Bucureşti".

Modalitatea frauduloasă de deturnare a fondurilor primite de la bugetul de stat a fost descoperită, mai precizează procurorii DNA, în contextul în care, o parte dintre persoanele angajate în mod fictiv (prin convenţii civile) au primit la domiciliu de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de la ANAF, decizii de impunere prin care li se solicita plata contribuţiilor sociale datorate în baza "presupuselor activităţi" efectuate in cadrul Asociaţiei Partida Romilor.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cu tot respectul si in deplina recunoastere a prezumtiei de nevinovatie, oare DNA-ul vrea sa ne spuna ca in ministerul finantelor ordinele (decizii, circulare sau cum s-o mai chema) se elaboreaza cu "dedicatie" ? Si daca adaugam si informatiile tot din presa de azi privind acuze despre modul (presupus) deloc dezinteresat de elaborare (de catre un alt minister) in urma cu vreo doi ani a unei hotarari de guvern (!!!), atunci nu poti decat sa spui ca bine le face DNA-ul !

    1. Decât la ancheta privind pe cei doi de la Partida Romilor.

       

      În privința șefului ANAF, este bine de făcut un rezumat pentru că explicația lui este lungă și poate nu toată lumea a priceput. Deci sinteza este așa. 

       

      Aplicația informatică a ANAF calculează CASS ca fiind: 

      CASS = 10.5% x Salariu minim (cam 900 lei) => 90 de lei de plată pe lună 

      în timp ce șeful ANAF susține că legea ar spune 

      CASS = 10.5% x Venit efectiv (din dividende, etc) 

       

      Șeful ANAF susține că erau sute de mii de persoane care aveau cupoane la diferite firme, care primeau dividende de 2-3 lei / an (pe care probabil NICI NU LE RIDICAU de la Depozitarul Central). Aceștia s-au trezit cu obligații de plată de la ANAF de sute de lei. Șeful ANAF susține că circulara se adresa acestor oameni dar că s-a aplicat întâmplător și celor angajați de Partida Romilor (care primeau 300-600 lei/an). 

       

      Mie mi se pare că șeful ANAF este nevinovat. Procurorul nu demonstrează faptul că Diaconu știa de schemă. Mai degrabă ceilalți știau și întrebau "când se aplică scutirea aia, dle". 

      Foarte penibila reactia ministrului de finante, Dragu. Penibila creatura.

    Ca sefii au grija sa mai suteasca din ele si uite asa mai avem nevoie de un imprumut de la Fmi.

    Era de mult momentul ca cineva sa calce pe acest buboi al etniei rrome. Era evident ca organizatiile de aparare a intereselor rromilor ajunsesera sa fie parazitate si sifonate de resurse, ca sumele din ce in ce mai mari ajung la din ce in ce mai putini si ca actiunile sunt gresite. Niciodata nu este prea tarziu sa iti faci curatenie in curte insa curatenia de primavara este neasemuita. Plecarea lui Paun va lasa poate loc cuiva care chiar vrea sa faca ceva.

    Atita vreme cit DNAul pare a urma invatamintele epigramei lui Mircea Ionescu-Quintus:

    Proverb vechi 

    "Cine fură azi un ou, 

    Mâine va fura on bou". 

    Un remediu, nu-s două: 

    Pază drastică la ouă! 

    nu este deloc convingator. Si DNAul nu va fi atita vreme cit nu va lua urma jafului de miliarde de euro facut de Marii Porci, in frunte cu porcul Basescu si gasca sa de porci jefuitori.  

    Se pune pe drept intrebare de ce DNAul nu este ancheteaza Marele Jaf cind chiar grohaila Basescu si scrofelina Udrea au declarat pe proprie raspundere:  

    Basescu: Dacă discutăm cinstit, o mare parte din bani s-au dus în presă, da? Cu sacoșa. Ca să limpezim. O altă mare parte din bani s-a dus la firme de publicitate, o altă mare parte din bani s-a dus la cumpărat găleți, la… că doar nu erau gălețile din bani aduși de acasă”, a arătat fostul președinte. El a insistat pe acest subiect, afirmând că „parte din partide au susținut televiziuni antidemocratice, alte partide au susținut televiziuni sau ziare mai de dreapta”. 

    Udrea: Întrebată, vineri, dacă a luat bani de la afaceristul Bogdan Buzăianu, Udrea a declarat că ea nu a luat niciun ban, dar că toată lumea ştie că banii au mers la partid.  

    "Eu nu am luat banii. Toată lumea ştie că banii s-au dus la partid", a spus Elena Udrea. 

    De asemenea, Udrea ar mai fi spus că dacă Parchetul vrea să o audieze, o să spună mult mai multe, pentru că nu mai are ce pierde. 

     

    Declaraţia a fost făcută de fostul ministru în faţa colegilor parlamentari din Comisia juridică.  

    Observam ca, totusi, ticalosii se feresc sa faca declaratii referitoare la distinatia restului banilor din miliardele de euro furate. 

    Asa ca DNAule, nimeni nu te opreste sa te ocupi si de oua, dar pentru numele lui Dumnezeu, ocupa-te si de marile probleme! Ca altfel, stirnesti o putoare insuportabila.

    Il vreau pe viata ca Ceasca.

    tomac un gunoi al moldovei se crede politician e omarioneta alui basescu mai are tupeul sa si candideze in captala romanieisa se duca la el la chisanau daca este potent noi nu avem nevoie de parveniti ne-am pricopsit cu-n tatar ,ajunge

    TOPORUL FĂRĂ COADĂ NU PUTEA IMPLEMENTA ANVERGURA !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb