Geoană: Experţii internaţionali estimează o scădere a economiei româneşti cu 2%

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 29 iulie 2010

Geoană susţine că măsurile adoptare de Guvern dau senzaţia de incertitudine.

Geoană susţine că măsurile adoptare de Guvern dau senzaţia de incertitudine.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, ieri, după întâlnirea avută în SUA cu directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, că majoritatea experţilor avansează, anul acesta, pentru economia românească, un scenariu care prevede o scădere cu 2%.

"Cifra pe care majoritatea experţilor o avansează pentru 2010 pentru economia românescă este minus 2%, o recesiune suplimentară pentru păs­trarea ţintei de deficit, de minus 6,8%", a declarat Mircea Geoană, pentru Mediafax.

Preşedintele Senatului a precizat, totodată, că prognozele pe termen scurt în ceea ce priveşte economia ţării noastre "nu sunt îmbucurătoare", acestea fiind "foarte modeste" şi în ceea ce priveşte Europa de Vest, inclusiv pentru anul viitor.

"Pe termen scurt evoluţiile nu sunt îmbucurătoare - nici răspunsurile economiei private româneşti şi, din păcate, nici şansele de creştere economică în Europa Occidentală, unde avem pricipalele legături economice. Prognoza se anunţă foarte modestă pentru Europa de Vest, inclusiv pentru anul viitor", a precizat Geoană.

Şeful Senatului a arătat că strategia României în ceea ce priveşte ieşirea din criză trebuie să aibă în vedere atragerea de fonduri europene, investiţiile în infrastructură şi reforma agresivă a administraţiei publice şi a mediului de afaceri.

"Găsirea unui echilibru şi dirijarea unor resurse pentru atragerea de fonduri europene, identificarea unor investiţii în infrastructură, investiţii publice cu efect de multiplicare, şi reforme agresive în zona adminstraţiei publice şi a mediului de afaceri reprezintă, probabil, elementele de strategie care ar putea să fie avute în vedere", a apreciat Mircea Geoană.

Acesta a mai precizat că, în discuţiile cu Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI a vorbit despre faptul că riscul unor crize de genul Greciei sau Portugaliei pare să fi fost depăşit în Europa.

Geoană pledează pentru continuarea acordului cu FMI

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat că, în cadrul întâlnirii avută în SUA cu directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a pledat pentru continuarea relaţiei cu FMI, CE şi BM, chiar şi în absenţa unui nou acord de împrumut.

Mircea Geoană a explicat: "Am pledat pentru continuarea relaţiei cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, chiar şi în absenţa unui nou împrumut. O relaţie structurată cu aceste instituţii va putea permite reclădirea încrederii investitorilor interni şi externi în economia românească".

Şeful Senatului a arătat că problema credibilităţii este una importantă, precizând că ezitările de care a dat dovadă Guvernul de la Bucureşti, prin soluţiile adoptate, a creat o "senzaţie de incertitudine".

Discuţiile despre un nou împrumut, premature

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a mai adăugat că, în opinia sa, discuţiile despre un nou împrumut cu FMI sunt premature, subiectul urmând să fie dezbătut abia din 2011.

Mircea Geoană a explicat: "Eu ştiu că orice discuţie de acest fel este prematură înainte de închiderea actualului acord de împrumut cu FMI şi Comisia Europeană. De asemenea, cred că delegaţia FMI are un mandat relativ limitat în acest moment şi cred că acest subiect va putea fi discutat numai anul viitor, în funcţie de evoluţiile economice interne şi externe".

Şeful Senatului a precizat că subiectul unui nou împrumut nu a fost ridicat din partea FMI în discuţia pe care a purtat-o, în SUA, cu directorul Fondului, Dominique Strauss-Kahn.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Intervievatul/a din poza releva ( fara nicio intentie rautacioasa la adresa sa) un partener pe masura "moderatorului". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb