Geoană vede început de criză economică şi financiară

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Politică / 18 ianuarie 2008

Conducerea PSD a acuzat din nou Guvernul de "politici dezastruoase", care au condus la un "început de criză economică şi financiară în România", pe fondul creşterii fără precedent a preţurilor. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Fardul de pe cifrele creşterii economice s-a risipit. Inflaţia se dublează, moneda naţională s-a depreciat cu 20% în câteva luni. Suntem în plină criză valutară şi financiară. Pentru români, aceasta înseamnă o sărăcire bruscă a populaţiei şi o scădere dramatică a nivelului de trai".

Domnia sa susţine că salariul mediu pe economie, exprimat în euro, a scăzut cu 20%, iar populaţia îşi va permite tot mai greu să contracteze un credit, în timp ce ratele la creditele în derulare s-au scumpit. "Dacă în 2004 fiecare al cincilea leu câştigat de un român mergea pe plata unor datorii, în 2007 fiecare al doilea leu se duce pe plata unor datorii.

Românii sunt super-îndatoraţi, raportat la posibilitatea de returnare a creditelor şi veniturilor care le mai rămân la dispoziţie. Preţurile au luat-o razna, niciodată n-am avut o accelerare a scumpirii la tot ceea ce înseamnă servicii de bază pentru populaţie", a arătat Mircea Geoană.

Potrivit Rompres, PSD susţine solicitarea sindicatelor, care cer Guvernului lobby la Bruxelles pentru amânarea datei liberalizării preţurilor la gazele naturale, care ar fi un dezastru pe lângă preţurile uriaşe la întreţinere. Potrivit estimărilor experţilor PSD, în 2008, se va înregistra o "repornire a inflaţiei", o majorare a deficitului de cont curent de până la 4% din PIB şi o rată mărită de îndatorare a populaţiei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Marius Lazăr, a enumerat principalele trei cauze ale situaţiei în care social-democraţii spun că se află economia românească: aplicarea cotei unice de impozitare, neaccesarea fondurilor europene în 2007 şi conflictul politic dintre Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria.

Potrivit PSD, România este pe ultimul loc în Europa, având o rată de absorbţie a fondurilor europene de 4%, faţă de Bulgaria care are 8%. Rata de absorbţie a fondurilor ISPA este de 11,45 %, faţă de Bulgaria cu 21%, a adăugat Marius Lazăr.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cine a impins guvernul catre "politici dezastruoase"? PSD, parca. Ori nu?

    1. Dupa indelungi studii facute empiric, care au durat cca. un an si ceva, niste cercetatori anonimi de la un partid politic din Romania (nu conteaza numele), au ajuns la concluzia ca statul excesiv cu curul ( cuvant agreat de regretatul academician Graur ) in doua luntrii induce un fenomen nedorit : una dintre luntrii incepe sa intre in cur. De aceea e bine sa aplici masuri profilactice. Ceea ce face si domnul citat in titlul articolului.

      P.S. itzenplitz cred ca gresesti. Nu "e culmea". Inca nu a ajuns la ea. 

    "Bun" politician Geona asta ! Pacat ca a gresit partidul in care s-a inscris !

    PSD ramine aceeasi porcarie bine cunoscuta de catre toti !!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb