GEORGE CIAMBA, MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE: Alegerile europarlamentare - fără dezinformări şi fără atacuri cibernetice

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 8 ianuarie 2019

Peste 230 de dosare vor fi gestionate de ţara noastră pe perioada în care va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Cimaba, a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în care a prezentat priorităţile pe care ţara noastră le are în fruntea Consiliului UE până la 1 iulie 2019. Ciamba susţine că o mare parte din activitate se va derula pe dezbaterea cadrului financiar multianal - bugetul UE pentru perioa-da 2021-2027, deoarece mai rămân doar trei luni de negociere între Consiliul UE, Comisia Europeană şi Parlamentul European, pentru a reuşi ca, până în alegerile europarlamentare din mai 2019, să găsească o formulă care să fie supusă aprobării în toamna acestui an. Referitor la negocierile privind bugetul UE, George Ciamba a precizat că ţara noastră trebuie să aibă o poziţie imparţială şi să susţină toate opiniile, încercând însă obţinerea unui consens sau a unui compromis privind viitorul cadru financiar multianual. Conform oficialului român, din cadrul financiar multianual fac parte 48 de dosare, pentru care trebuie finalizate cât mai repede negocierile deoarece raportul primit de la Parlamentul European fixează criterii diferite faţă de cele stabilite de Comisia Europeană şi de Consiliul UE.

Domnia sa a mai precizat că jumătate dintre dosarele pe care le va gestiona ţara noastră se află deja în curs de negociere la nivelul UE, iar unele dintre ele se vor închide foarte curând fiind nevoie doar de decizii ale COREPER. 100 de dosare se află în trialogul Consiliul UE-Comisia Europeană-Parlamentul European şi se preconizează că se va ajunge la o dezbatere generală.

În privinţa procesului de ieşire al Marii Britanii din UE, ce ar urma să se finalizeze pe 29 martie 2019, ministrul delegat pentru Afacerile Europene afirmă că în acest moment important este votul care va fi acordat, în 15 ianuarie, de Camera Comunelor (Parlamentul de la Londra) cu privire la acordul BREXIT. În cazul în care votul va fi unul negativ, instituţiile europene pregătesc un set de măsuri legis-lative menite să nu blocheze întreaga activitate şi schimburile comerciale cu Marea Britanie până la găsirea unei soluţii optime, agreate de ambele părţi.

George Ciamba a spus: "Un rezultat negativ al votului din 15 ianuarie ar duce la încărcarea agendei Consiliului UE pe perioada în care preşedinţia acestei instituţii europene este deţinută de ţara noastră, precum şi la încărcarea agendei Consiliului de Afaceri Generale. Va trebui să aprobăm o legislaţie adecvată acestui eventual vot negativ".

Un alt obiectiv important al preşedinţiei ţării noastre în fruntea Consiliului UE este asigurarea unei comunicări eficiente şi corecte despre măsurile pe care instituţiile europene urmează să le ia.

George Ciamba a menţionat: "Ne dorim să combatem dezinformările de orice tip, ca să nu lăsăm interferenţe în viitorul proces electoral. Printr-o comunicare eficientă şi corectă, vom asigura protejarea alegerilor europarlamentare din luna mai 2019 de orice interferenţă externă, cum ar fi atacuri cibernetice, dezinformări în mediul online şi nu numai, etc.".

Alte obiective ale ţării noastre pentru perioada în care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE sunt securitatea frontierelor Uniunii, politica privind migraţia şi sistemul european comun de azil, mobilitatea rutieră (cu asigurarea de condiţii egale pentru toţi transportatorii rutieri ai Uniunii), definirea unei strategii pe termen lung privind industrializarea UE, dezvoltarea relaţiilor cu NATO, cu Balcanii de Vest, cu ţările din parteneriatul estic, precum şi semnarea unui acord de liber-schimb cu Singapore.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a menţionat că, pe parcursul deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, ţara noastră va găzdui 288 de reuniuni la Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Alba Iulia şi Constanţa şi că membrii guvernului vor conduce la Bruxelles 41 de reuniuni ale Consiliilor de miniştri. Pentru susţinerea activităţilor pe care oficialii români le vor des-făşura în perioada următoare, guvernul va aloca un buget cuprins între 60 şi 80 milioane de euro, conform informaţiilor oferite de George Ciamba.

Singurul regret al oficialilor de la Bucureşti este dat de faptul că până la 1 iulie 2019 nu pot avea o poziţie naţională în cadrul Consiliului UE, deoarece deţinerea preşedinţiei acestei instituţii implică rolul de mediere între celelalte state membre ale Uniunii. Cu toate acestea, George Ciamba susţine că, dacă preşedinţia României va fi una de succes, imediat după 1 iulie vocea oficialilor români şi poziţia naţională se vor face mai bine auzite în cadrul instituţiilor europene.

Toate obiectivele preşedinţiei ţării noastre la Consiliul UE vor fi prezentate de prim-ministrul Viorica Dăncilă, săptămâna viitoare, în plenul Parlamentului European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb