Preşedintele rus Vladimir Putin a creat "pârghii de influenţă" ale ţării sale în unele state ale Uniunii Europene, trecând la "faza geopolitică agresivă", de cucerire a teritoriilor, Rusia urmărind, printre altele, să se apropie de gurile de vărsare ale Dunării, a declarat, ieri seară, la un post TV, fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior.
Domnia sa a explicat: "Ţări precum Marea Britanie, Polonia sau România au atenţionat de mult cu privire la acţiunile Rusiei, au făcut sesizări că serviciile secrete ruse au acţionat în statele UE, inclusiv acţiuni informative, nu doar bazate pe ideea de culegere de informaţii, ci şi pe ideea de influenţare a deciziilor politice, de fragmentare a organismelor europene şi a poziţiilor din interiorul Uniunii Europene. Din păcate, nu s-a dat atenţie. În timp, Puţin a creat pârghii de influenţă a Rusiei în unele state UE. Acum, s-a trecut la o nouă fază, la o fază geopolitică agresivă a Rusiei, de cucerire de teritoriu. Strategia pe care se bazează politică de securitate a Rusiei este să se aproprie de gurile Dunării".
După ce aceste acţiuni sunt respinse, Occidentul trebuie, în opinia fostului şef al SRI, să treacă şi la "o anumită ofensivitate, pentru o împingere a Rusiei în cadrul dreptului internaţional".
"Până atunci, nu se va putea discuta serios cu Rusia. La realpolitik-ul Rusiei, trebuie venit cu un nou realpolitik", a subliniat Maior.
Fostul director al SRI a comentat: "Din păcate, în unele state europene se discută despre relaţia dintre securitate şi libertate. Vă asigur că în Rusia nu se discuta aceste lucruri. Resursele serviciilor secrete ruse sunt, în prezent, mai mari decât în timpul Războiului Rece. România şi Polonia au anticipat bine acţiunile Rusiei. România are o protecţie informaţională bună şi a fost atentă la neacapararea de către Rusia a unor sectoare strategice din economie".
Întrebat dacă simte o "rekaghebizare" în ţara noastră, George Maior a răspuns: "Nu trebuie să exagerăm. Avem un control informaţional bun în România".
Domnia sa a mai spus că nu există riscul ca Rusia să ne izoleze, "atât timp cât România face parte din UE şi NATO".
"Suntem în postura de a fi supuşi unui anumit tip de încercuire, uitându-ne la vecini, dar nu aş dramatiza acest subiect", a nuanţat Maior.
În optica domniei sale, o armată a Uniunii Europene "teoretic, ar fi necesară; practic, nu se va obţine acest lucru".
"Existe abordări diferite la nivelul ţărilor a conceptului de apărare pe teritoriul european. Mai bine ar face europenii să investească mai mult în bugetele de aparate şi să reechilibreze balanţa în cadrul NATO. Securitatea nu e niciodată pe gratis", a arătat George Maior.
1. Știu, în România
(mesaj trimis de Cristi C în data de 22.03.2015, 16:44)
Acest om politic trece drept intelectual important.
Îmi poate explica cineva cum se poate formula o politică de securitate în forma de a "te apropia de gurile Dunării". Cum adică să te apropii? Dacă nu poți deveni stat riveran, de ce te-ai mai apucat de treabă? Că doar efortul nu este "pe gratis" (cum se exprimă spectaculosul nostru om politic - așa, ca printre blocuri).
Chiar și presupunând că Rusia cucerește tot în cale, pot oare explica acești istorici (că nu sunt altceva și au rămas blocați pe vremea când erau doar două opțiuni de transport în Europa războaielor ruso-turce: calul și barca pe Dunăre), ce va face Rusia cu brațul Chilia? Că doar nu au pretenția că vor lua Dobrogea cu tot cu Canalul ei cu tot? Știți, acel canal pe care l-am făcut, plătind 2 mld $ și de pe care încasăm taxe de tranzit de 3-5 mil $ pe an (deci se va amortiza într-o perioadă cuprinsă între 400-600 de ani). 80% din traficul de pe Dunăre trece prin Canal, iar prin Chilia vreo 4%. Ca să facă ce? Rusia este membru fondator al Comisiei Dunării (din 1948) iar traficul pe Dunăre este GRATIS (dl savant Maior, asta este exprimarea corectă).
Sunt întrebări fără răspuns pentru că de fapt nu este decât o perdea de fum destinată proștilor de români.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vanat în data de 22.03.2015, 17:16)
De cate ori apare un comentariu critic la adresa expansionismului rusesc, sari ca ars. Daca rusii iti sunt atat de dragi mergi in Siberia si bucura-te de ospitalitatea lor - acolo este locul pe care l-au rezervat romanilor (asta daca esti totusi roman, lucru de care ma indoiesc).
1.2. Expansionismul rusesc există (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 22.03.2015, 18:16)
Doar dacă ignori expansionismul vestic. Sau acela este perfect acceptabil, face parte din firea lucrurilor, sau cum?
De ce, dacă ești vestic și ai o politică expansionistă, te deranjează reacția de apărare a unuia care acolo își făcea afacerile de sute de ani? De ce? Doar un prost nu vede lucrurile în acest fel.
Poate o să spui (dacă ai fi deștept) că este libertatea de alegere a cetățenilor. Foarte frumos. Ei na. Poftim, 80-85% dintre moldoveni nu vor NATO. Crezi că asta va împiedica Vestul să insiste? Nu. Se cheamă EXPANSIONISM și se obține prin mijloace nedemocratice (lovituri de stat în Ucraina, interzicere a unor partide la alegeri în Moldova, mită și corupție în Georgia).
Măi românule xenofob, ți-am scris un mesaj lung în articolul despre Găgăuzia. Să fii mândru de imaginea mizerabilă pe care o ai.
Doar un prost notoriu stă cu picioarele în Europa și îi deportează pe cei cu altă părere (fără să aibă contra-argumente), dintr-o pornire primitivă care nu ține cont de ceea ce ar fi trebuit să însemne Europa. Taci și înghite înțelepciunea maioresciană că doar atât poți.