GEORGE MAIOR: "SRI l-a informat pe Băsescu despre Bercea Mondial"

V.B.
Anticorupţie / 24 iunie 2014

"SRI l-a informat pe Băsescu despre Bercea Mondial"

Serviciul Român de Informaţii (SRI) i-a transmis, pe 29 octombrie 2009, o informare preşedintelui Traian Băsescu despre activitatea infracţională a clanului Bercea Mondial (monitorizat încă din 2001), dar nu şi despre relaţia dintre Mircea Băsescu şi interlopul din Drăgăneşti-Olt, a declarat astăzi directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior.

Maior a precizat că SRI l-a informat pe şeful statului despre aspectele activităţii infracţionale ale clanului Mondialilor care ţineau de siguranţa naţională.

Directorul SRI a precizat că în perioada 2001-2012, la nivelul SRI, au fost derulate 8 acţiuni informativ-operative referitoare la activităţile de criminalitate organizată ale grupării Bercea Mondial, adăugând că Băsescu a fost informat de Serviciu pe 29 octombrie 2009 în legătură cu probleme care ţin de securitatea naţională privind activitatea clanului Bercea.

George Maior a mai arătat că acea informare nu a conţinut aspecte referitoare la relaţia lui Bercea cu fratele şefului statului.

Oficialul a explicat: "Nu a conţinut acea informaţie referitoare la raportul, relaţia lui Bercea Mondial cu fratele domniei sale. Preşedintele, în declaraţia de ieri, a avut dreptate când a spus că serviciile de informaţii nu au abordat această chestiune într-o informare separată".

Directorul SRI a mai afirmat că urmărirea clanului s-a referit la activităţi precum perceperea de taxe de protecţie în diferite judeţe şi controlarea directă sau prin interpuşi a unor operaţiuni de evaziune fiscală.

Textul raportului

Redăm mai jos textul raportului Comisiei parlamentare:

"Ca urmare a adresei Secretarului General al Senatului României nr. 938/24.06.2014, prin care Birourile Permanente reunite solicită intocmirea de către Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a unui raport din care să rezulte dacă Preşedintele României a fost informat sau nu asupra activităţilor ilegale ale clanului Bercea, Comisia a audiat conducerea SRI astăzi, 24.06.2014, orele 13:00, rezultând următoarele concluzii:

SRI a avut în atenţie aspecte privind securitatea naţională legate de activităţile întreprinse de Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, şi persoane din anturajul acestuia încă din anul 2001.

Comisia a luat la cunoştinţă că, de-a lungul timpului, 13 documente de informare au fost remise beneficiarilor din plan central, inclusiv Preşedintelui României, Traian Băsescu, în data de 29 octombrie 2009, cu aspecte ce ţin de securitatea naţională a României, 14 informări au fost destinate decizionarilor locali şi 19 sesizări organelor de urmărire penală.

Precizăm că, în condiţiile iniţierii şi derulării cercetării de către organele de urmărire penală, SRI nu mai are posibilitatea legală de a transmite beneficiarilor abilităţi în stat documente de informare care să aibă la baza date obţinute în contextul instrumentării cauzei.

În această situaţie, SRI este obligat să respecte confidenţialitatea fazei de urmărire a anchetei penale, fiind practic interzisă diseminarea de date care fac obiectul unui dosar penal asupra cărora procurorul este singurul care poate dispune."

Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011-22 februarie 2012, ar fi primit 250 mii euro de la Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel (zis Bercea Mondial), prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, după ce îşi înjunghiase un nepot.

Procurorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie punerea în libertate a lui Sandu Anghel, fie condamnarea lui la o pedeapsă mai mică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb