Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de lege privind resursele hidrominerale care dezavantajează dezvoltatorii din domeniul apelor minerale, potrivit domnului George Ristea, directorul comercial al producătorului de apă Calipso.
Domnia sa a declarat: "Există în acest proiect câteva puncte monopoliste, printre care un laborator unic de referinţă care va fi al statului şi modificarea sursei. Prin acest proiect de lege, din acelaşi zăcământ nu vor mai putea fi extrase mai multe branduri".
George Ristea consideră că această iniţiativă legislativă nu încurajează investitorii, ba chiar unele investiţii pot fi astfel distruse.
Totodată, în opinia directorul comercial al companiei, nu este normal ca toate testele apei să fie efectuate într-un singur laborator, ţinând cont că există situaţii în care trebuie să ai un număr de eşantioane ale aceleiaşi analize realizată la diferite laboratoare şi pe care să le poţi confrunta. În plus, existenţa unui singur laborator recunoscut la nivel legal duce la monopol, laboratorul poate spune orice vrea el.
În ceea ce priveşte problema sursei, George Ristea a precizat că, pe zăcământul Frăteşti, care se extinde pe 2400 de hectare şi de unde este extrasă şi apa Calipso, sunt 30 de producători de apă. Momentan, nu există criterii în funcţie de care se va alege brandul care va fora în continuare apă din acest zăcământ, potrivit oficialului Calipso.
În primele nouă luni din 2017, producătorul de apă de izvor Calipso a înregistrat o creştere de 20% a volumelor de apă, faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. În această perioadă, Apa Calipso a vândut peste 160 de milioane de litri de apă, potrivit datelor companiei.
Daciana Siderache, directorul general al companiei, susţine că fiecare român a băut, în medie, cel puţin 8 litri de apă de izvor îmbuteliată de Calipso până la 1 octombrie.
Domnia sa a declarat: "Creşterea din aceste luni vine pe fondul investiţiilor de peste 2 milioane de euro implementate pe parcursul acestui an. Am urmărit atât modernizarea capacităţii de producţie, dar şi extinderea reţelei de distribuţie a apei noastre de izvor. Încă din primele luni ale acestui an am lucrat pentru mărirea capacităţii de producţie în vederea eficientizării ei, dar şi pentru reducerea amprentei de mediu prin diminuarea cantităţii de plastic folosit pentru fabricarea ambalajelor. Am redus cantitatea de deşeuri de PET cu aproximativ 60 de tone pe an".
Potrivit directorului general al companiei, piaţa materialelor de ambalat a avut fluctuaţii puternice în 2017. De asemenea, societatea s-a confruntat cu o creştere importantă la preţul ambalajelor determinată de evoluţia preţului petrolului la nivel mondial.
"Am reuşit până acum să rezolvăm intern această problemă, preţul la raft nefiind influenţat major de aceste fluctuaţii", mai declară Daciana Siderache.
Reprezentanţii companiei au menţionat că apa Calipso a ajuns la consumatori preponderent prin marii retaileri, în proporţii de 90%, şi mai puţin prin intermediul comerţului tradiţional.
Potrivit Dacianei Siderache, rezultatele analizelor de laborator arată că apa naturală de izvor îmbuteliată de Calipso prezintă un nivel de nitriţi situat sub limita de detecţie a aparatelor de laborator şi un Ph de 8, similar cu cel al lichidelor din corpul uman. Reziduul fix pe care-l conţine are un nivel de 372 mg/l încadrând-o astfel în zona apelor oligominerale cu un bogat complex de minerale prezente în cantităţi mici, fapt care o face să poată fi consumată fără întrerupere.
Potrivit datelor companiei, în zona de sud a ţării se consumă mai multă apă plată, pe când în Transilvania mai multă apă carbogazificată.
Calipso îşi propune ca până la sfârşitul anului să lanseze pe piaţă şi varianta de 0,5 litri, cu care speră că va intra în mai multe puncte comerciale din ţară.
Compania se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri cu 15-20%, pentru anul 2017.
Compania Calipso a fost înfiinţată în anul 1991, având acum peste 150 de angajaţi, şi a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de aproximativ 50 de milioane de lei. Calipso este producător şi îmbuteliator de apă de izvor plată şi carbogazoasă, băuturi răcoritoare şi apă aromatizată. Noua unitate de producţie cu o capacitate de peste 1.000.000 litri/zi, a fost pusă în funcţiune din 2010 şi este situată în judeţul Ilfov, pe o suprafaţă de 40.000 mp.