Gerea: Privatizarea Oltchim - în februarie sau iunie 2014

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 28 octombrie 2013

Ministrul Economiei anunţă o întâlnire cu SOCAR, pentru Oltchim

Privatizarea Oltchim se va finaliza în februarie 2014 dacă nu se va găsi capital de lucru sau în iunie 2014 dacă acesta va fi găsit, a declarat, duminică, la Piteşti, ministrul Economiei, Andrei Gerea, potrivit căruia găsirea unor investitori serioşi cere timp.

"Dacă reuşim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie", a declarat ministrul Economiei, citat de Mediafax. Domnia sa a adăugat: "Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii. Cel mai presant factor este capitalul de lucru, care este absolut necesar pentru desfăşurarea activităţii şi pentru câştigarea de timp, pentru că o astfel de acţiune precum cea demarată de noi, pentru căutarea de potenţiali investitori, cere timp. Avem nevoie de aceşti bani, care se caută în primul rând la bănci. Băncile, din păcate, nu sunt foarte dornice să finanţeze, este o problemă la nivel naţional, nu numai în cazul Oltchim. Dar am reluat discuţiile, nu numai în zona bancară, ci şi în zona fondurilor de investiţii".

Andrei Gerea a mai precizat că, în acest moment, există trei consorţii internaţionale care şi-au manifestat interesul pentru preluarea companiei Oltchim, în timp ce campania de atragere de investitori pentru privatizare va continua şi vor fi reluate discuţiile cu reprezentanţii OMV Petrom referitor la posibila vânzare a Rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în conservare, iar "privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochimică Bradu".

"Săptămâna aceasta o să avem întâlnirea cu OMV, pentru că acum şase luni ei şi-au manifestat intenţia de a vinde rafinăria. Sigur, ar fi un plus pentru Oltchim, dar nu este atât de esenţial cum este Divizia Petrochimică Bradu. Se poate compensa lipsa rafinăriei, dar pentru Oltchim, pentru cei de la Vâlcea, şi asta au înţeles-o de-a lungul timpului, nu poate exista viitor, în forma în care este astăzi combinatul de la Râmnicu Vâlcea, fără ce se află la Piteşti. Lucrurile, din punctul de vedere al tuturor, sunt clare, privatizarea Oltchim se va face integrat, cu Divizia Petrochimică Bradu", a mai precizat Gerea.

Ministrul Economiei a mai declarat, sâmbătă, la Giurgiu, că în privatizarea Oltchim îşi doreşte o competiţie transparentă şi la care să se înscrie cât mai mulţi jucători, dar până atunci vrea "dezvoltarea şi menţinerea activităţii acestui combinat".

"Sunt probleme serioase la Ministerul Economiei şi, aşa cum am spus şi la preluarea mandatului, avem câţiva cartofi fierbinţi, unul este Oltchim, unde a trebuit să fie luate măsuri urgente în această săptămână. Sunt deja manifestate intenţiile a trei societăţi, trei conglomerate, ne concentrăm însă pe dezvoltarea şi menţinerea activităţii pentru că, până la urmă, trebuie să fim conştienţi de faptul că această operaţiune de vânzare, de privatizare, durează şi, până atunci, nu trebuie să ne mai adâncim în pierderi. Oltchim are o pierdere de patru milioane de euro", a declarat Ministrul Economiei.

Potrivit sursei citate, dacă s-ar obţine un fond de aproximativ 15 milioane de euro, necesar deschiderii unei secţii de tehnologizare, prin care să se înlocuiască nişte membrane la anumite instalaţii, "s-ar putea ajunge la o limită de zero a deficitului, ceea ce ar fi extraordinar de important".

"Asta ne-ar da timpul de care avem nevoie pentru a ne desfăşura în linişte şi fără presiune procedura de privatizare în sensul în care noi ni-l dorim şi pe care l-am spus la început, adică să avem un investitor strategic puternic", a mai declarat ministrul Economiei.

SOCAR vine după Oltchim, după cum susţine Gerea

Compania azeră de stat SOCAR este încă interesată de achiziţia combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, iar o delegaţie a companiei va veni în România pentru discuţii pe această temă luna viitoare, a declarat, sâmbătă, ministrul Economiei, Andrei Gerea. "Avem o listă scurtă de investitori care şi-au manifestat intenţia de a prelua Oltchim (...) Am avut o întâlnire cu ambasadorul azer, care a confirmat că mai există un interes din partea societăţii (SOCAR - n.r.) şi luna viitoare îi aşteptăm să purtăm nişte discuţii. I-am rugat dacă se poate să se grăbească, pentru că urmează o vizită de stat... Noi ne facem treaba cât mai repede", a spus ministrul.

El a precizat că ministerul Economiei vrea să promoveze privatizarea Oltchim în afara graniţelor, astfel încât, la licitaţie, să se prezinte investitori importanţi, iar combinatul să fie utilizat la adevăratul său potenţial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb