Vacanţele în natură este propunerea Germaniei pentru turişti în contextul Covid-19, mai ales că pe teritoriul Germaniei se află 104 parcuri naturale, 16 parcuri naţionale şi 16 rezervaţii biosferice ce aparţin patrimoniului UNESCO. În plus, în patrimoniul mondial natural sunt incluse 3 arii din Germania protejate UNESCO, şi anume: rezervaţia de fosile Messel, pădurile seculare de fag şi Marea Wadden.
Organizaţia Germană pentru Turism susţine că aceste elemente o fac să fie destinaţia potrivită pentru cei care iubesc activităţile în natură, pentru că există trasee de drumeţii marcate pe o distanţă de 200.000 km de-a lungul ţării, 70.000 km trasee pentru biciclişti. Dintre acestea, peste 100 sunt trasee tematice şi se regăsesc 13 regiuni viticole cu peste 80.000 de producători.
În plus, potrivit lui Cristian Sallai, Director Regional al Organizaţiei Germane pentru Turism, Germania este percepută ca o destinaţie sigură în ceea ce priveşte pericolul corona şi a fost una dintre ţările care a administrat criza în cel mai bun mod cu putinţă, în condiţiile date.
Totodată, Ambasadorului Republicii Federale Germania la Bucureşti, Excelenţa sa Cord Meier-Klodt, a declarat în cadrul unei videoconferinţe că important este să ne uităm în faţă, iar câştigător va fi cel care va învăţa cel mai repede lecţiile din această pandemie.
Excelenţa sa a adăugat: "În opinia mea, turismul joacă un rol cheie în conturarea imaginii şi reputaţiei unei ţări, iar atât Germania, cât şi România, au o mulţime de oferit celor care aleg să le viziteze. Printre principalele atuuri ale acestor două destinaţii se află natura şi multiplele oportunităţi de petrecere a timpului în aer liber, aspect care se pliază foarte bine pe noile tendinţe în turism în contextul pandemiei. Traversăm într-adevar o perioadă dificilă pentru turism, dar este foarte important modul în care ne raportăm la întreaga situaţie: cu atitudinea corespunzătoare, putem ieşi învingători la final, iar această criză poate fi de fapt o reală oportunitate pentru noi".
Conform reprezentantului Organizaţiei Germane pentru Turism, turiştii români au continuat să călătorească în Germania şi în 2020, fiind printre primele naţionalităţi care au reluat călătoriile în Germania de îndată ce au fost ridicate restricţiile. Cu toate acestea numărul turiştilor români care au ajuns în Germania în 2020 a scăzut cu 30%.
Deşi în primele 2 luni ale anului 2020, vizitele turiştilor români erau într-un trend crescător de 3,5% faţă de 2019, începând cu luna martie numărul înnoptărilor a scăzut cu 33,1%, înregistrându-se un total de 219.287 înnoptări, în perioada ianuarie - iulie 2020.
Totuşi, România se află printre pieţele cu cea mai rapidă revenire în ceea ce priveşte vacanţele în Germania. Printre activităţile cele mai apreciate de români, conform Organizaţiei Germane pentru Turism, ca fiind cu risc scăzut de îmbolnăvire sunt călătoriile cu maşina, vacanţele în natură şi călătorii individuale, fiind urmate de călătoriile culturale, călătoriile în oraşe şi circuitele turistice.
Datele în scădere din acest an vin pentru Germania după 10 ani de creştere continuă. În anul 2019, Germania a înregistrat 89.9 milioane de înnoptări din partea turiştilor străini, creşterea procentuală faţă de anul anterior fiind de 2.6%. În continuare, trendul turiştilor români care vizitează Germania a avut un ritm ascendent, astfel că în anul 2019 s-au înregistrat peste 1,5 milioane de înnoptări, cu o creştere procentuală faţă de 2018 de 1.3%. Comparativ cu anul 2010, numărul de înnoptări ale turiştilor români a crescut cu 185.4%.
Bavaria s-a numărat printre destinaţiile preferate ale românilor în 2019, astfel peste 26% dintre aceştia şi-au petrecut anul trecut vacanţa aici. Peste 16% dintre înnoptările înregistrate în perioada ianuarie-decembrie 2019 au fost în Baden-Wurttemberg.
Pandemia de coronavirus a schimbat cursul de creştere a turismului, năruind toate estimările, dar şi întreaga strategie de promovare a Germaniei. Reprezentanţii agenţiilor de turism din Germania s-au adaptat însă rapid noului context şi propun turiştilor să exploreze zonele mai puţin turistice şi astfel mai puţin aglomerate, cu unităţi de cazare diferite de cele cu care eru obişnuiţi - "Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland" ("Gazde de calitate pentru drumeţii în Germania").
Germania dispunde de 1.500 de astfel de unităţi de cazare şi de 5.800 de unităţi bed&bike. În 2018, s-au înregistrat circa 4.6 milioane înnoptări ale străinilor în unităţi de camping de cea mai înaltă calitate.
1. în contextul COVID-19...
(mesaj trimis de Guvid19 în data de 21.10.2020, 05:07)
...trebuie să-ți fileze o lampă să ai chef de vacanțe