Gest simbolic de 21.000.000 de euro!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2014

Gest simbolic de 21.000.000 de euro!

Politicienii sunt foarte atenţi cu banul public, cel puţin la nivel teoretic, iar în campaniile electorale devin excesiv de grijulii. Faptul că se dovedeşte, mai nou şi în justiţie, că lucrurile nu stau tocmai aşa nu reprezintă o mare problemă pentru aleşi. Din când în când există şi momente de sinceritate şi politicienii recunosc că nu contează câţi bani se cheltuiesc pentru a fi reglate anumite conturi, care ţin mai mult de răfuielile din cadrul clasei politice decât de interesul public.

Tema suspendării preşedintelui Băsescu a fost repusă pe tapet de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, chiar dacă în acest moment este printre puţinii care mai acordă atenţie acestui subiect. Actualul candidat susţine că suspendarea ar reprezenta un gest simbolic. Numai că o eventuală suspendare, ori cât de simbolică ar fi, tot consuma din banii publici nu mai puţin de 21.000.000 de euro.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, candidat independent la funcţia de preşedinte al României, susţine că abandonarea temei suspendării preşedintelui Băsescu a fost o greşeală: "Cererea de suspendare pe care am făcut-o este şi astăzi la fel de valabilă ca şi în urmă cu o lună. Considerentele care au fost atunci anunţate, din păcate, considerente legate de conjunctură, de moment, de faptul că nu mai merită, pentru că preşedintele este pe ultima sută de metri de mandat, că este deja terminat, că dacă o să facem suspendarea o să-l băgăm în joc, toate aceste lucruri (...) Sunt considerente pe care nu am avut cum să nu le analizez, dar le-am combătut de atunci şi cred că s-a făcut o greşeală că la momentul respectiv nu s-a luat hotărârea, din partea membrilor Parlamentului, de a se semna cererea de suspendare şi a-i da curs. Regret că până acum acest lucru nu s-a întâmplat, însă cererea este pe masă, poate fi semnată. În final, suspendarea preşedintelui ar avea şi o valoare simbolică - şi pentru Băsescu, dar şi pentru cei care urmează".

Demersul nu este unul tocmai ieftin. Dincolo de problemele de imagine există şi o parte palpapilă a acestei chestiuni. În 2012, Guvernul a aprobat şase proiecte de hotărâre în legătură cu organizarea referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, pentru acest lucru fiind alocat un buget de 95.660.000 lei, aproximativ 21.000.000 euro. Un nou referendum, organizat acum ar costa cel puţin tot atât. În luna septembrie, Călin Popescu Tăriceanu susţinea că nu costurile unei astfel de iniţiative contează ci important este efectul: "E important cât costă referendumul pentru demiterea preşedintelui? Acest lucru e mai puţin important. De multe ori, deciziile importante s-au cântărit aşa, ceea ce nu e bine. Contează decizia care se ia, nu neapărat costul ei".

Este evident că oricât de rapid s-ar desfăşura lucrurile, referendumul pentru demiterea actualului preşedinte ar avea loc după turul doi al alegerilor prezidenţiale, când toată lumea ar cunoaşte numele noului şef al statului, iar interesul pentru acest subiect ar fi minim. În aceste condiţii este clar că suma destinată unui astfel de gest simbolic poate fi canalizată mult mai bine spre un alt proiect.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Basescu trebuie demis. Este un sperjur nemernic care a inselat increderea alegatorilor.

    1. fapta lui base primeaza oricarei sume intr-o justitie corecta...daca costa sa tii un detinut, hai mai bine sa ii dam cu suspendare?iar daca sunt aceleasi fapte ca data trecuta, tariceanu baga doar fumigene

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb