GfK: Asigurarea obligatorie a locuinţelor, agreată de 40% dintre proprietarii de locuinţe

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iunie 2010

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor vor fi emise în cursul lunii iulie sau, cel mai târziu, în august.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor vor fi emise în cursul lunii iulie sau, cel mai târziu, în august.

Circa 40% dintre proprietarii de locuinţe din România agreează introducerea obligativităţii unei asigurări a locuinţelor, iar 25% sunt parţial de acord cu această iniţiativă, a declarat, ieri, Diana Pîncescu, analist la GfK România, la un seminar de specialitate.

Studiul a fost efectuat în luna mai şi a luat în calcul răspunsurile unui număr de 955 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, proprietari de locuinţe.

"Datele studiului arată că 27% dintre respondenţi consideră ca fiind utilă o astfel de poliţă, iar 18% sunt de acord să încheie o poliţă suplimentară, facultativă, pentru locuinţă", a spus Pâncescu, citată de Mediafax.

Conform studiului, persoanele cele mai interesate de asigurarea obligatorie a locuinţei au studii superioare, câştigă peste media populaţiei, deţin o poliţă auto şi alte produse financiare. De asemenea, cele mai interesate sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani.

"Interesul începe să scadă în rândul persoanelor de peste 50 ani şi se reduce puternic în cazul celor de peste 60 de ani", a spus reprezentantul GfK România.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor vor fi emise în cursul lunii iulie sau, cel mai târziu, în august, după semnarea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat în linii mari, potrivit unei declaraţii, din luna mai, a directorului general al Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), Marius Bulugea.

PAID a început discuţiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re şi RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.

Societatea care va emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei). Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008.

Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Legea 260/2008 nu are nicio legătură cu asigurările facultative de locuinţe. Proprietarii care vor dori să îşi asigure locuinţele la valoarea reală pot încheia poliţe a căror sumă asigurată depăşeşte suma de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ naţional se situează în jurul a 15%.

Fondul locativ naţional numără peste opt milioane de locuinţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb