Urgenţa sanitară în România a derapat într-un reflux al democraţiei, a afirmat avocatul Gheorghe Piperea în cadrul dezbaterii "Dreptul contemporan - un nou caz de «test pozitiv»", organizată de site-ul juridice.ro.
"În momentul de faţă avem o stare de alertă care se prelungeşte la nesfârşit, foarte asemănătoare cu starea de urgenţă, care nu mai este supusă niciunui control parlamentar pentru că legile au fost făcute deficitar. În momentul de faţă Guvernul poate declara stare de alertă ori de câte ori consideră necesar pe baza unor pseudo-rapoarte ştiinţifice, pe baza unui Grup de Comunicare Strategică, organism care îşi schimbă cifrele de la o zi la alta. Starea de alertă din România riscă să se transforme în ceva definitiv, în condiţiile în care articolul 53 din Constituţie spune că restricţiile de drepturi şi libertăţi pot fi doar temporare. Constat că în momentul de faţă articolul 53 din Constituţie este de facto anihilat", a declarat Gheorghe Piperea.
Domnia sa a menţionat că, după 6-7 luni de stare de urgenţă şi de stare de alertă, se poate observa că marea majoritate a populaţiei consideră că nu este esenţială libertatea individuală, că drepturile omului nu sunt importante, ci că importantă este ieşirea din această pandemie, care nu se preconizează a fi foarte curând.
"Acest lucru conţine o doză de adevăr eliptic pentru că în timp ce ne concentrăm pe această idee de protecţie, prevenţie, populaţia nu face altceva decât să se infantilizeze. (...) Vorbim despre o parte din populaţie care este infantilizată şi aşteaptă de la statul paternalist soluţii pentru eradicarea molimei şi plata indemnizaţiei de 75% din salariu plus alte tipuri de ajutoare sociale. Omul infantilizat şi panicat este un om uşor de re-editat şi programat; a lăsat garda jos şi este vulnerabil; poate fi uşor infectat cu «noua normalitate». Acest om este un om care uită de propria răspundere şi ajunge să trivializeze, să banalizeze drepturile şi libertăţile omului. Pentru a combate abuzurile este suficient să apelăm la conceptul de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, dar acum, în condiţii de pandemie, apelul la ele pare a fi îngheţat", a spus avocatul Gheorghe Piperea.
Domnia sa a arătat că, deşi Curtea Constituţională, la sesizarea Avocatului Poporului a decis că amenzile stabilite prin ordonanţele militare în starea de urgenţă sunt neconstituţionale, doar 100.000 de cetăţeni au contestat în instanţă sancţiunile primite.
"În urma ordonanţelor militare, au fost aplicate 330.000 de amenzi contravenţionale care nu erau prevăzute de lege, ca act juridic al Parlamentului. Dintre acestea, în urma deciziei CCR, doar 100.000 persoane au făcut plângeri contravenţionale, restul fiind executaţi silit sau sunt executabili silit pentru respectivele amenzi. Mai mult, reglementarea contravenţională s-a transformat din mijloc, necesar conformării voluntare la măsurile de protecţie şi restricţie, la un scop în sine. Autorităţile chiar au spus la un moment dat că din contravaloarea amenzilor respective - aproximativ 90 milioane euro - vor fi finanţate spitalele", a precizat Gheorghe Piperea.
Domnul Piperea a concluzionat că este nevoie ca majoritatea cetăţenilor să apeleze din nou la "vaccinul" drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, până nu este prea târziu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 20.10.2020, 00:09)
Ca de obicei, Piperea pune punctul pe "i"!
2. fără titlu
(mesaj trimis de mihai d în data de 20.10.2020, 11:23)
Infantilizarea a inceput demult, odata cu Iliescu. Dl Piperea are dreptate tehnic, oamenii sunt timorati de aceasta pandemie, dar nu vad de ce ar trebui facut guvernul responsabil pentru asta. Nu ca mi-e drag Orban, ci din motiv de sanatate a relatiei cauza-efect.
3. Omul e OM doar cand e Liber
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2020, 11:45)
Imi aduc aminte de perioada in care am plans la prorpiu dupa libertate, iar acuma, pentru ca nu stim la ce foloseste, nici nu o mai cautam.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2020, 00:28)
Care libertate,celor de dreapta le place dictatura