GHEORGHE PIPEREA: "BCR va restitui astăzi 2 milioane lei din comisioanele încasate abuziv"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 noiembrie 2015

"BCR va restitui astăzi 2 milioane lei din comisioanele încasate abuziv"

Banca Comercială Română (BCR) urmează să restituie, astăzi, o sumă de 2 milioane de lei, bani încasaţi în baza unor clauze declarate abuzive de către instanţă, după cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, care a acâştigat, recent, un proces colectiv pe clauze abuzive împotriva acestei bănci.

Domnia sa ne-a precizat: "Este doar începutul. Urmează ca, mai târziu, să încasăm şi sumele plătite în plus în baza clauzelor de dobândă, care se ridică la 6,5 milioane de euro şi mai urmează ca banca să plătească penalităţi de 1000 de lei pe zi până la executarea deciziei.

Avocaţii BCR au făcut contestaţie şi au cerut suspendarea executării deciziei din justiţie, dar contestaţia lor a fost respinsă. Era predictibil acest lucru şi ne aşteptăm ca, cel puţin un an şi jumătate, să fie tergiversată executarea hotărârii, în acest fel. Vor pierde, însă, de fiecare dată. Cred că circa 30% din sume se vor mai adăuga doar din cheltuielile de judecată".

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii băncii nu au răspuns solicitării Bursa de a preciza care va fi următorul pas pe care BCR îl va face în acest caz.

Cei peste 200 de clienţi din procesul împotriva BCR în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) s-a pronunţat au demarat procesul de executare silită a băncii.

În acest context, avocatul Piperea a anunţat că au fost depuse şi cererile prin care solicită instanţei obligarea băncii la plata a câte 1000 de lei pe zi pentru fiecare client (maximul ce poate fi impus, într-un astfel de caz), sub formă de penalităţi, până când banca va pune în aplicare hotărârea instanţei.

Gheorghe Piperea consideră că BCR va tergiversa aplicarea sentinţei circa un an de acum înainte, "invocând" faptul că instanţa va dispune, în motivare, negocierea unei noi dobânzi cu clienţii. În acest caz, penalităţile care ar putea fi plătite de bancă se vor ridica la 72 milioane de lei, potrivit avocatului.

Cele două părţi se contrazic pe decizia instanţei, fiecare interpretând această hotărâre în felul său.

În timp ce avocatul Piperea susţine că a câştigat definitiv şi irevocabil în faţa BCR, aceasta din urmă afirmă că, din contră, avocatul a pierdut procesul.

Domnul Piperea a precizat că principalul cap de cerere a fost să se constate caracterul abuziv al clauzei de dobândă de referinţă variabilă (DRV), iar acest lucru a fost constatat de instanţă, având consecinţe foarte importante în planul celorlalte contracte. Avocatul Piperea a explicat că justiţia a declarat "nulitatea parţială" a respectivei clauze, "ceea ce înseamnă că Înalta Curte face referire doar la acea parte din DRV care era variabilă, adică ceea ce s-a adăugat peste marja fixă a băncii, inclusiv partea de Euribor".

Astfel, contractele rămân doar cu marja fixă a băncii, care era, iniţial, în cele mai multe contracte de 1,5% şi în câteva - chiar zero, potrivit avocatului, care a adăugat că instanţa obligă BCR să modifice contractele încheiate cu reclamanţii şi să emită noi grafice de rambursare, hotărârea fiind definitivă şi irevocabilă, ceea ce înseamnă că nu este necesară aşteptarea motivării.

Contrar declaraţiilor făcute de Gheorghe Piperea, reprezentanţii BCR au precizat: "Soluţia pronunţată (...) nu este încă redactată, însă principala solicitare privind înlocuirea clauzei relative la dobândă (în sensul ca dobânda să fie formată din marja fixă iniţial stabilită + EURIBOR/ROBOR) a fost respinsă irevocabil. Cel mai probabil, obligaţia instanţei va fi aceea ca părţile să stabilească un nou nivel al dobânzii variabile pe baza de negociere.

Afirmaţiile avocatului Gheorghe Piperea privind «victoria împotriva băncii» sunt lipsite de sustenabilitate financiară, legală şi de orientare către interesul direct al clienţilor".

În replică, domnul Piperea subliniază: "Nu există nici măcar un cuvânt în decizia instanţei care să conducă la ideea de negociere. În schimb, dacă o clauză se constată că ar fi abuzivă, se elimină din contract ca şi cum nu ar fi fost scrisă".

BCR a lansat, în acest an, o ofertă de reducere, cu o medie de 20% (scăderea este cuprinsă între 15% şi 40%), a ratelor lunare aferente creditelor imobiliare. Programul prevede o dobândă fixă de 4,95% timp de cinci ani sau 5,95% timp de zece ani, ulterior clienţii urmând să plătească o dobândă variabilă, alcătuită dintr-o marjă fixă de 3% plus Euribor la şase luni (dacă împrumuturile sunt în lei se va aplica indicele ROBOR la 6 luni). Pentru creditele de consum cu ipotecă dobânda va fi mai mare cu 1%.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Felicitari.

    De ce oare Erste nu a venit cu numele si l-a pastrat BCR?

    Inchideti aceasta banca pentru furt? 

    1. 900 de bulioane profit la 9 luni, closca de aur.

      pentru cei 900 de miloane, nu ca alte 560 miloane pe care pixull lui Chitoiu le-a daruit la Erste prin anularea impozitului datorat de trecerea la IFRS. Bineinteles o miscare inteleapta asemeni ca a domnului Isarescu din 2009. Oare Consilul Concurentei cum opineaza? Cele 100 milioane folosite la maritea capitalului in 2011 au fost astfel intelept investite. O fi Bine?

      Eu cred ca nu e bine....

      Ideea de baza e ca atunci cand bancile baga pierderi din investitiile lor "neinspirate" ca sa iasa bine in fata autoritatilor de reglementare, cu acordul acestora, se schimba... normele de raportare a venitului ...

      Deci ? Aia multi si fraieri platesc si acopera aceste pierderi prin comisioane fara ca sa poata trage la raspundere banca. 

      ERSTE sau nu ESTE, aceasta este intrebarea! Nu-i asa domnule Bestea? 

      e parfüm pe langa ce urmeaza. Din cei 900 miloane Statul Brutal va impozita....mai nimic, deoarece pana in 2018 are drept sa deconteze creante de impozitare in valoare de 232 milioane, pana in 2019 de 1,48 miliarde si pana in 2020 de 177 de milioane. Sa mai spuneti despre guvernarea Ponta ca nu a fost eficienta.

      adica E Recomandabil Sa Tiparesti Exit. Domnul Treichl va avea nevoie de un avocat pe masura sa explice cum a facut amortizare extraordinara in 2011 cand The Brutal State a avut crestere economica de 2,5%. A facut Insa o singura greseala deoarece suma amortizata pe Draculas Land in valoare de 699 milioane divizata printr-un multiplu intreg de 10 are ca rezultat cifra de 69900 care reprezinta capitalul social al firmei in care a fost consolidata BCR.

    LA PUSCARI CU HOTI.

    diseara la 18 si 30 in fata la bnr sa il dam jos pe jegosu de isarescu

    1. mergem sa il da jos pe masonu asta.STRIGA TOT POPORUL JOS GUVERNATORUL.

    Cat de idioata poate sa fie banca in continuare prin acea declaratie. Pai daca Piperea nu a castigat, cum de va executa imputitilor? Mai mult, vineri seara ati dat mesaje la toti 207 ca le faceti plata de buna voie, si apoi in 5 minute ii anuntati ca ati virat banii. Va speriat rau de tot avocatul acesta, muci v-a facut. In plus, sunt de acord ca instanta nu a gasit identitate intre DR V si Euribor ma cretinilor, era bine daca o gasea ca mai ciupeati si voi cu Euriborul. Instanta a dat si mai rau in voi, a lasat acolo doar marjele, mai bine decat ceruse Piperea. Si sa spuneti mersi ca nu v-a eliminat toata clauza de dobanda ma nenoricilor. Arza-v-ar focul ca 8 ani ati furat nu doar pe astia 207 ci sute de mii de romani si ati facut profituri negative, bagand banii la ciorap. Erste sa puna mana sa dea banul inapoi furat din Romania prin vehicule financiare gen BCR. Ca a fost cappo di tutti cappi in Clubul Lombard. Iata in 2015 se demonstreaza aceasta banca Erste continua politica cu dobanzi manipulate pe teritoriul Uniunii Europene, desi a fost amendata cu 37 milioane euro. Bravo Piperea. Bravo celor 207. Mai urmeaza inca un grup in prima partea a lui 2016 tot cu Piperea.

    1. "Instanta a dat si mai rau in voi, a lasat acolo doar marjele, mai bine decat ceruse Piperea."

      De unde stii ca a lasat doar marjele ?  

      Eu sunt 100% sigur ca s-a anulat si partea cu marja! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb