Gheţea, ARB: Băncile se reorientează către economisire

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 iulie 2010

În căutarea unor alternative de finanţare la creşterea numărului de res­tanţieri la credite, bancherii se orientează în prezent spre economisire, a spus, ieri, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, în cadrul unui seminar financiar-bancar.

Domnul Gheţea a declarat: "Asis­tăm la o situaţie în care pur şi simplu de un an jumătate nu există cerere la credite în lei sau valută. Băncile sunt dispuse să dea credite, dar din păcate nu există cerere. Trebuie să găsim soluţii, noi şi retailerii. Populaţia nu-şi mai doreşte credite în acest moment. Acum economisirea ne interesează mai mult faţă de cât ne interesa înainte. Înainte dădeam un telefon dacă nu aveam bani de creditare, la Viena, la Atena sau la Paris de unde veneau banii de care aveam nevoie, dar vremurile s-au schimbat".

În opinia şefului ARB şi CEC Bank, agricultura poate fi cea care ne poate salva din criză: "La CEC, de exemplu, nu avem credite restante în agricultură, iar 18% din portofoliul de credite este în agricultură. În plus, am majorat dobânzile la depozite cu 16% pentru a stimula economisirea şi a ajuta clienţii".

Din 100 de credite acordate de CEC Bank persoanelor juridice, care au fost restructurate, 25 de clienţi nu mai pot să continue plata ratelor, iar 75 dintre aceştia au reuşit să se salveze.

Radu Graţian Gheţea consideră că principalul motiv pentru care piaţa creditului a îngheţat este lipsa cererii şi nu dobânzile sau condiţiile dure de creditare. Referitor la activitatea băncilor în primul semestru, Gheţea a subliniat că este greu să poată fi trase concluzii despre ea, menţionând doar că "primele şase luni ale anului au fost caracterizate de continuarea impactului crizei asupra societăţilor comerciale şi a persoanelor fizice".

Cu toate acestea, deşi statul a decis impozitarea depozitelor bancare de la 1 iulie, preşedintele ARB nu crede că măsura va descuraja economisirea.

"Se întâmplă acest lucru şi în alte ţări, şi acolo sunt impozitate depozitele bancare, dar sperăm să se revină cu privire la această măsură", a spus Gheţea, menţionând că a trimis deja o scrisoare către Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorilor (ANPC), de 12 pagini, prin care solicită punctual răspunsuri şi clarificări asupra unor articole din Lege.

Depozitele de până la 100.000 de euro, garantate începând din 2011

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a dat asigurări ieri că fondul de garantare în sistemul bancar este solid şi nu există niciun pericol ca persoanele fizice să-şi piardă depozitele din bănci.

"În dorinţa de a atrage noi resurse financiare de la populaţie sub formă de depozite bancare, vreau să asigurăm că fondul de garantare în sistemul bancar este solid, sumele sunt garantate până la 50.000 euro, iar până la sfârşitul anului plafonul de garantare va creşte până la 100.000 euro", a declarat Gheţea.

În prezent, Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) garantează sumele de până la 50.000 de euro, băncile plătind o cotizaţie de 0,2% din soldul conturilor către FGDB. (I.S.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb