Bancherii insistă ca Ordonanţa privind creditele de consum să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să nu creeze confuzii şi probleme, chiar dacă se va aplica şi pentru creditele deja acordate, a declarat preşedintele ARB, Radu Gheţea, citat de Mediafax.
"Considerăm că, dacă se va aplica şi la creditele vechi, trebuie ca ordonanţa să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să se evite ceea ce se întâmplă în acest moment. Aţi văzut clienţi nemulţumiţi, oameni care merg şi-şi pierd timpul prin tribunale. Nu acesta era scopul", a spus Gheţea, după o întâlnire cu vicepreşedintele Senatului, Dan Voicules-cu, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi preşedintele PC, Daniel Constantin.
Şeful ARB a arătat că bancherii vor realiza un material cu detalii privind Ordonanţa de Urgenţă 50, pe care îl vor transmite şi la Senat.
El a precizat că amendamentele transmise deja la comisiile de specialitate de la Senat şi Camera Deputaţilor, neacceptate până în prezent, vor fi actualizate.
"Dorim, în măsura în care nu se poate ţine cont de opinia noastră iniţială, ca ordonanţa să se refere strict la ceea ce reprezintă prevederile Directivei 48; atunci trebuie ca ordonanţa actuală să fie modificată, adaptată, astfel încât să nu se creeze confuzii, probleme la nivelul clienţilor şi bineînţeles să nu apară probleme la nivelul sistemului bancar, în sensul de a crea pierderi sau situaţii mai neplăcute", a continuat Gheţea.
Şeful ARB a spus că în cadrul întâlnirii de luni Voiculescu a solicitat bancherilor să se concentreze mai mult pe chestiunea finanţărilor IMM-urilor, care în prezent nu sunt "într-o situaţie de invidiat".
Totodată, bancherii au ridicat problema aplicării OUG 50, dar Gheţea a menţionat că nu s-a stabilit încă nimic, că nu există promisiuni, fiind doar un schimb de opinii.
Şeful ARB a menţionat că şi-ar dori să discute în primul rând cu comisiile de specialitate şi că speră să vorbească chiar şi cu premierul Emil Boc.
Ordonanţa 50/2010, care obligă băncile să stabilească formule transparente de calcul al dobânzii şi reduce numărul de comisioane care pot fi percepute, a dat un impuls clienţilor nemulţumiţi de comisioanele tot mai mari percepute de bănci, care acum se aliază pentru a lupta contra comisioanelor abuzive.
Spre exemplu, comisionul de risc perceput până acum de Volksbank, care se calcula lunar la soldul creditului, asemeni dobânzii, cădea în afara reglementărilor ordonanţei, care permite doar aplicarea unui comision lunar de administrare.
Astfel, mai mulţi clienţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen sau Bancpost s-au aliat să dea în judecată instituţiile unde au credite.
Volksbank şi BCR au anunţat că vor aplica formulele transparente cerute de noile reglementări, dar că, în esenţă, costurile vor rămâne neschimbate.