"Fondul Proprietatea" a fost creat în 2005 în vederea despăgubirii persoanelor al căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi care acum nu mai pot fi retrocedate în natură, potrivit informaţiilor de pe site-ul Fondului.
În prezent, Fondul are participaţii la 88 de companii, dintre care unele, precum "Transgaz", "Transelectrica" sau "Petrom" sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti. Capitalul social al Fondului este, de 13,65 miliarde de lei. Fondul are 1.868 acţionarii privaţi care deţin 26,80% din capitalul social.
De mai bine de doi ani de zile, planurile guvernului prevăd listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti şi, eventual, la o bursă străină. Reprezentanţii Fondului au anunţat că listarea ar putea avea loc în vara acestui an, însă, recent tot mai multe voci au pus sub semnul întrebării această dată, din cauza situaţiei economice actuale şi, cu precădere, din cauza degringoladei de pe pieţele de capital autohtonă şi internaţionale.
O precondiţie pentru listarea Fondului este alegerea unui administrator pentru activele sale. Procesul de selecţie a unui administrator a mers destul de greu, fiind deja în urma graficului publicat pe site-ul Fondului care prevedea că FP va avea un administrator până la finele anului trecut.
Pe 22 ianuarie, va expira termenul de depunere a ofertelor de administrare, însă, până în prezent, nicio companie nu a trimis o ofertă în acest sens, potrivit reprezentanţilor Comisiei de selecţie a administratorului.
Anterior, până la finele lunii septembrie, anul trecut, 28 de companii şi-au exprimat intenţiile să administreze activele FP, dar Daniela Lulache, directorul general al Fondului, a atras atenţia că societatea selectată în final s-ar putea să nu fie una dintre cele 28. Listării FP ar da acţionarilor săi posibilitatea să îşi vândă acţiunile deţinute pe bursă, la un preţ format de cerere şi ofertă. Dacă valoarea nominală a unei acţiuni FP este de 1 leu, acţionarii mai mici ai Fondului îşi vând titlurile deţinute şi cu un discount de 90%, pentru a face rost de bani. Tranzacţiile se realizează prin Depozitarul Central şi nu sunt publice.