GHIDUL INVESTITORULUI Strategii de protecţie împotriva riscului valutar

A. Mates, D. Todăriţă
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 ianuarie 2009

În contextul actual, al devalorizării accentuate a monedei naţionale, contractele futures şi options pe cursul valutar tranzacţionate pe piaţa SIBEX constituie mecanisme eficiente de protecţie împotriva riscului valutar adresându-se atât investitorilor corporativi şi instituţionali: bănci, companii multinaţionale, fonduri de investiţii, firme specializate în activităţi de import-export, cât şi investitorilor individuali.

Oferta Sibex pentru produsele financiare derivate se referă la contractele futures şi options (Call şi Put) EUR/RON, RON/USD, EUR/USD si CHF/RON. Contractul futures reprezintă o înţelegere între un vânzător şi un cumpărător de a vinde/cumpăra o cantitate standard de valută cu livrarea în viitor la o dată numită "scadenţă" şi la un preţ negociat în momentul încheierii tranzacţiei, totul în baza unor clauze standardizate. Cumpărătorul şi vânzătorul stabilesc în prezent preţul la care urmează să se realizeze decontarea la data scadenţei.Valoarea contractului futures este derivată din valoarea activului suport, în acest caz a valutei care face obiectul contractului-de unde provine şi denumirea de instrument financiar derivat. Pe măsură ce valoarea activului suport se modifică, valoarea contractului futures se va modifica de asemenea. Astfel, investitorii instituţionali sau individuali care sunt expuşi ris­cului valutar, pot cumpăra sau vinde contracte futures pentru a se proteja împotriva unei evoluţii nefavorabile a cursului de schimb.Aceste tranzacţii sunt cunoscute sub denumirea de hedging valutar.

SIBEX oferă investitorilor şi opţiuni pe contracte futures. Opţiunile pot fi considerate asemeni poliţelor de asigurare. Cumpărătorul opţiunii plăteşte vânzătorului o primă pentru a obţine dreptul-dar nu şi obligaţia- de a cumpăra sau a vinde un contract futures valutar - la un preţ negociat în momentul încheierii tranzacţiei, sau până la o dată ulterioară numită "scadenţă".

Spre deosebire de contractele forward oferite pe piaţa OTC, instrumentele disponibile pe piaţa SIBEX prezintă specificaţii standard, procesul de tranzacţionare fiind în acest mod mult mai facil şi mai transparent.

Din punct de vedere teoretic, hedgingul înseamnă compensarea unei expuneri valutare pe piaţa cash prin luarea unei poziţii egale şi opuse pe aceeaşi valută, dar într-o piaţă diferită (futures sau forward), dar paralelă. Efectul poziţiei de compensare este reducerea sau eliminarea riscului cauzat de fluctuaţiile cursului valutar.

Practic, pe piaţa futures, hedgingul constituie un proces format din două etape:

a) În cazul importatorilor de exemplu, primul pas constă în cumpărarea contractelor futures sau a opţiunilor de tip Call având ca şi activ suport cursul valutar, în timp ce pentru exportatori procesul de acoperire a riscului va debuta prin vânzarea de contracte futures sau cumpărarea de opţiuni Put, finalitatea acestei operaţiuni fiind blocarea cursului de schimb.

b) Cea de-a doua etapă a procesului are loc atunci când se produce tranzacţia pe piaţa cash (schimbul valutar). În acel moment poziţia futures deschisă pentru protejarea cursului de schimb nu mai este necesară şi va trebui lichidată. Dacă hedgerul a avut iniţial pe piaţa futures o poziţie long (de cumpărare) pe contractele derivate, el îşi va lichida poziţia prin vânzarea acestora, operaţiunea fiind inversă în cazul în care a avut o poziţie short (de vânzare).

Instrumentele financiare derivate fiind tranzacţionate în marjă şi având comisioane extrem de scăzute, necesită imobilizarea unor sume reduse de capital pentru realizarea operaţiunii de hedging, de regulă un procent de 5-10% din valoarea sumei în valută. În ediţiile următoare vom prezenta câteva exemple concrete de strategii de hedging construite cu ajutorul contractelor futures şi options tranzacţionate pe piaţa SIBEX.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb