Giganţii bancari au probleme majore

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 august 2019

Giganţii bancari au probleme majore

Mii de disponibilizări la băncile europene HSBC, Deutsche Bank şi Societe Generale

Giganţii bancari au probleme şi acestea încep să se vadă, jucătorii cheie din industrie anunţând deja reduceri masive de locuri de muncă, respectiv destituirea unor directori.

Banca britanică HSBC Holdings Plc, cea mai mare din Europa, a informat, săptămâna trecută, că elimină pes-te 4.000 de locuri de muncă într-un nou program de restructurare care presupune şi demiterea directorului executiv (CEO) John Flint după numai 18 luni de mandat.

HSBC l-a demis pe John Flint într-o mişcare surprinzătoare, descrisă de preşedintele băncii ca fiind necesară pentru accelerarea progresului priorităţilor strategice, precum redresarea operaţiunilor din SUA. HSBC, care obţine peste 80% din profit în Asia, a precizat că şeful diviziei sale comerciale globale, Noel Quinn, va fi CEO interimar, iar boardul băncii va lua în considerare atât candidaţi interni, cât şi externi pentru funcţia de CEO.

În privinţa disponibilizărilor, HSBC nu a oferit detalii legate de eventuale plăţi compensatorii.

Şi Deutsche Bank AG, cel mai mare grup bancar german, a anunţat, luna trecută, că va renunţa la 18.000 dintre cei aproximativ 91.500 de angajaţi ai săi, iar costul acestui program de restructurare este evaluat la 7,4 miliarde de euro. Până în 2022, vor rămâne în bancă aproximativ 74.000 de angajaţi, ceea ce înseamnă că Deutsche Bank concediază aproximativ 20% din forţa sa de muncă la nivel global. Deutsche Bank a eliminat şi anul trecut aproximativ 6.000 de posturi.

Totodată, banca îşi reduce masiv activităţile globale de tranzacţionare a acţiunilor şi derivatelor, dar şi operaţiunile diviziei de investment banking. În plus, Deutsche Bank renunţă la unele dintre operaţiunile sale din domeniul instrumentelor cu venit fix.

Pe de altă parte, Deutsche Bank va crea o nouă subsidiară ce se va ocupa de lichidarea activelor cu probleme, cu o valoare de 74 de miliarde de euro a activelor ponderate la risc.

Măsurile stabilite de bancă în reuniunea boardului din 7 iulie sunt menite să redreseze grupul bancar.

Şi banca americană Citigroup Inc. se pregăteşte să taie sute de posturi la divizia de tranzacţii, ale cărei venituri sunt în scădere din cauza clienţilor inactivi. Conform unor surse citate de Bloomberg, banca intenţionează să reducă locurile de muncă pe segmentul tranzacţiilor cu produse cu venit fix şi acţiuni, pe parcursul lui 2019. Restructurarea priveşte cel puţin 100 de locuri de muncă de la divizia de tranzacţii cu acţiuni, ceea ce ar însemna aproape 10% din divizia respectivă, potrivit surselor.

Tot vara aceasta, surse citate de Reu-ters spuneau că UniCredit SpA, cea mai mare bancă italiană după active, intenţionează să concedieze 10% din forţa sa de muncă - aproximativ 10.000 de angajaţi - în special în ţara de origine, ca parte a unui plan de afaceri pentru perioada 2020-2023, care va fi prezentat în decembrie.

Pe plan global, UniCredit are 86.000 de angajaţi, din care 30.000 lucrează la divizia sa comercială din Italia.

Recent, Goldman Sachs a informat că va mai tăia câteva locuri de muncă până la finele lui 2019, după ce, în aprilie, anunţa că renunţă la circa 100 de posturi.

Tot în aprilie anul acesta, Societe Generale din Franţa a anunţat că vrea să elimine 1.600 de posturi ca parte a planului de reducere a costurilor sale cu 500 de milioane de euro. Circa jumătate din disponibilizări sunt aşteptate în Franţa.

Analiştii atrag atenţia că, în condiţiile actuale dificile de pe piaţa bancară, am putea asista la noi colapsuri, care ar putea implica şi jucători mari din domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb